Reklama

Reklama

Senna

  • Česko Senna: Legenda formule 1 (více)
Trailer

Dokument sleduje vývoj jeho života od roku 1984, kdy se stal jezdcem Formule 1, až do jeho předčasné smrti o dekádu později. Film Senna zkoumá život a práci trojnásobného světového šampióna, jeho fyzické a duchovní úspěchy na trati, jeho perfekcionalismus a téměř mýtické postavení, které získal po své smrti. Film byl natočen ve spolupráci s rodinou Ayrtona Senny, která dala povolení, aby se právě tento snímek stal první dokumentární sondou do jeho života. Dále spolupracoval i Management F1, který poskytnul zatím neuveřejněné záběry a také Institut Ayrtona Senny, charitativní organizace, která vznikla po jeho smrti a podporuje přístup ke vzdělání pro miliony chudých brazilských dětí. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (660)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem lepší sportovní dokument. Fascinace světem F1 mě už dávno přešla, ale rád jsem si zavzpomínal a vrátil se. Kromě dynamického střihu a dobrého rozvržení je největší síla dokumentu v jeho výpovědní hodnotě o veřejných i neveřejných manipulacích a pohledu za oponu. Senna byl král a zasloužil si dokument podobné kvality. Už jen sehnat delší verzi a doufat, že vystřižené scény ještě zlepší výsledný komplexní dojem z Kapadiova skvostu. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF I EVER HAPPEN TO HAVE AN ACCIDENT THAT EVENTUALLY COSTS ME MY LIFE, I HOPE IT IS IN ONE GO." ------------ Kvôli uploaderom, ktorí statočne zaspali dobu a žijú v časoch, kedy bolo v pohode zakódovať videosúbor tak, aby 2 hodiny mali 20GB a nie sú schopní spracovať ho v novších, úspornejších kodekoch, som bol z princípu nútený pozrieť si osekanú 101 minútovú verziu tohto dokumentu o legende motorizmu menom Ayrton Senna. Je to komplexné, obsahuje všetko potrebné, nechýba mu intenzita, paleta rôznych emócií a silné momenty. Ako vždy v takýchto prípadoch platí, neznalosť udalostí len prehlbuje výsledný zážitok. Podobné pocity ako tu som mal aj v minuloročnom tenisovom súboji titanov – Borg/McEnroe, čo znamená, že Sennu hodnotím veľmi kladne. Za tip ďakujem Martinovi. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie som fanúšikom športových filmov a závody Formuly 1 sledujem iba keď prechádzam okolo televízora. Napriek tomu mi bolo meno Ayrtona Sennu známe už pred zhliadnutím tohto filmu. Veď to bol po Emersonovi Fittipaldim jediný pilot z Brazílie, ktorého som poznal. Jeho život a pretekárska kariéra obsahovali množstvo dramatických momentov, ktoré bolo možné v životopisnom filme využiť tak, aby to nebolo iba o krúžení monopostov po okruhoch. Niečo sa samozrejme podarilo, inde bolo treba použiť nožničky, aby sa dominovalo "čo hovorí" pred "kto hovorí". ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Podobný případ jako dokument Kličko. Na závodech formulí normálně nevidím příliš zajímavého, nicméně příběh Ayrtona Senny je legenda, která musí upoutat i tehdy, když ji znáte jen v hrubých rysech. A tenhle vynikající snímek ony rysy značně prohlubuje, perfektně vykresluje trochu zvláštní povahu člověka, který žil jen a jen pro vítězství, ukazuje ho ještě jako živoucí legendu... Je to bez přehánění naprostá paráda. Nejemotivnější moment nicméně nepřichází v závěru, kdy dojde k očekávané havárii, nýbrž po prvním Sennově vítězství v Brazílii, kdy i přes obrovskou bolest snad všech svalů v těle s námahou zvedá pohár, pije šampaňské... Úžasné. Ale neznamená to, že by se na konci či při jiných scénách netlačily slzy do očí nebo by setsakramentsky nemrazilo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Vďaka autentickým záberom z ktorých je tento dokument doslova vyskladaný, sa stáva tento počin absolútne strhujúcim snímkom, popisujúcim postupný vývoj kariéry, až po tragický okamih úmrtia, zrejme najlepšieho pretekára "F1" všetkých čias - Ayrtona Sennu. Poviem to úprimne, mňa osobne formule nikdy nebavili. Tento šport si prvý krát získal moju pozornosť až po vzhliadnutí filmu - "Rivali". Kým v spomínanom snímku dostal priestor súboj dvoch odvekých protivníkov "Lauda vs Hunt", tu je to "Senna vs Prost", pričom prvo menovaný druhej dvojice bojoval nie len so súperom na trati, ale i s nelogickými pravidlami, či samotnou "špinavou" politikou, ktorá ho zrejme pripravila o život. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (9)

  • K roku 2019 byl zatím posledním jezdcem, který zemřel na následky nehody ve Formuli 1, Jules Bianchi. Havaroval 5. října 2014 na okruhu Suzuka v Japonsku a zemřel 17. července 2015 – 21 let po Ayrtonu Sennovi (1. května 1994). (xisp)
  • Režisér Asif Kapadia měl k dispozici rodinný archiv i materiál, který mu poskytl samotný Bernie Ecclestone. (Earl_23)
  • Alain Prost dle svých slov film neviděl. Nesouhlasil totiž s tím, jak tvůrci některé situace zpracovali, přestože se jim během produkce snažil vysvětlit, jak tomu ve skutečnosti bylo. (šerminator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno