Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rundskop (v holandštině „hovězí hlava“) je thriller o mafii, která v Belgii vydělává na hovězím masu ze zvířat, kterým podává hormony. Vyšetřovatel Daems je nalezen mrtvý, zatímco jeho BMW zmizelo. Co s tím mají společného maskulinní Jacky, Vlámové a Valoni, hormony a temná atmosféra? (Pevek2)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (100)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Režisér Roskam mě dost zklamal snímkem Špinavý prachy, ale protože jsem dobrák od kosti, rozhodl jsem se mu dát druhou šanci, ehm...A nevím, jak moc velkou roli hrál fakt, že si ke svému celovečernímu debutu Býčí šíji napsal sám scénář a místo Hollywoodu se jednalo o belgicko-nizozemskou koprodukci, ale kvalitou byl film (naštěstí) úplně jinde. Pravda, kriminální line je až trošku banální, neokoukané prostředí ji ale dokázalo ozvláštnit. Víc mě však zajímal Jacky (perfektní Schoenaerts). Zpočátku je jen chodící horou svalů napíchanou všemožnými sajrajty, postupně se však publikum dozvídá o oné tragické události, jež ho poznamenala na celý život (u scény s kameny mi bylo fyzicky nepříjemně…aneb jak někdy stačí jen nechat pracovat divákovu fantazii). A ačkoliv se Jacky chová jako rapl (a jeho láska hraničí s posedlostí), člověk ho do jisté míry lituje a je si vědom marnosti jeho počínání (na rozdávání ran je už příliš pozdě). Nevyhnutelný, symbolický (jatka) a smutný konec tak asi byl paradoxně tím nejlepším možným řešením. Za mě slušné 4*. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Mlady zacinajuci rejza Michael R. Roskam natocil surovy a temny, ale stale len priemerny film. Film o akejsi "dobytokvej mafii" sa zacina slubne, na rozjazd ma dobre tempo a dialogy, bohuzial ale v druhej polke nastupi scenaristicka bezradnost, zvolni sa tempo a dostatok priestoru bohuzial dostane nuda. To nie je dobre, ale sympaticke na snimke je to, ze sa nesnazi o nejaku celosvetovu slavu, ma dobru reziu a Matthias Schoenaerts /Na Dren 2012/ to dobre ustal. 66 % ()

Reklama

Doldus 

všechny recenze uživatele

Je strašná škoda (a mnozí to tu psali), že film nebyl čistě osobní drama, kde by téma hormonální mafie sloužilo spíše kontext než druhá hlavní linka. Takhle je snímek zbytečně rozmělněný, navíc jsou ostatní vedlejší linky (třeba ta o informátorovi) nedotažené. Kdyby se to téma vypustilo a naopak přitlačilo na osobním dramatu hlavního hrdiny, bylo by to na čtyři, ne-li na pět. Na Matthiasovi Schoenaertsi totiž film stojí a s ním i páda, respektive, když to zrovna není o něm, je to nudné, fádní a nenápadité. Jeho, dle mého velice originální, postava je totiž naprosto výtečně koncipovaná, vykreslená a hlavně zahraná (!) Všimnul jsem si herce již v jiných snímcích (Na dřeň, Dánská dívka), ale tady, vesměs na začátku jeho kariéry, podal velice působivý výkon, neřku-li dokonalý. To jak osciluje mezi hrubým vypatlancem a zmučenou duší, jak dokáže vyvolávat divákův soucit, aniž by sklouzl k patetičnosti, jak postavu stmeluje po fyzické i emocionální stránce...zkrátka ukázkové. Co se vizuální formy filmu týče, je velice chladná (zdá se mi, že příhodná pro evropský film), ale řemeslně dobře zvládnutá. Hudba adekvátní. Ačkoliv film celkově nehodnotím jako velmi dobrý, už jen postavou Matthiase Schoenaertse mi utkví v paměti a stojí se na něj podívat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Áno nepopieram, ide o temnú mafiánsku drámu, ktorá sa pozvoľne mení na drámu jednotlivca, čo je zároveň i najzaujímavejším aspektom filmu, no celkovo ma film moc nenadchol. Tá mafiánska časť, čo je takmer polovica snímku, ma skoro unudila na smrť. Vôbec nič sa tu nedialo - len pár nesympatických týpkov si šušká temné slová o hormónoch a obchodoch s nimi kdesi v reštike na obede. A to ani nehovorím o tom, že bolo pomerné náročné sa do príbehu dostať a urobiť si jasno v postavách, keďže to režisér vôbec neuľahčil, ba skôr ešte hodil pár polienok pod nohy. Dráma jednotlivca už bola na tom podstatne lepšie, pričom disponuje i niekoľkými nepríjemnými scénami, ktorých dojem ešte umocnil Matthias Schoenaerts, ktorý tu hral ako o život. Dokonca nie je ani odvážne tvrdiť, že tu podal svoj životný výkon. Najmä vďaka nemu preto hodnotím lepším priemerom. 65/100 ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Najlepšia Schoenartsova rola, aj keď je výborný v každej. Citlivosť/agresia, láska/nenávisť, bezmocnosť/sila... Všetky protiklady sú tam namiešané tak akurát. Matthias Schoenaerts je veľmi tvárny herec, jeden z mojich najobľúbenejších. Ľutovať môže iba zopár rolí, s ktorými súhlasil, a ktoré dodrbali režiséri. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Hlavný predstaviteľ filmu, M. Schoenaerts, študoval pred začatím nakrúcania limburský dialekt. Tento jazyk – limburčina – sa používa v Holandsku, Belgicku a v časti Nemecka, predovšetkým v hraničnej oblasti týchto troch štátov. V Holandsku má štatút regionálneho jazyka. (MikaelSVK)
  • Kvůli roli Jackyho Vanmarsenilleho přibral Belgičan Matthias Schoenaerts 27 kg svalové hmoty. (Conspi)

Související novinky

Belgický býk míří na americký jih

Belgický býk míří na americký jih

02.03.2014

Těžko vyslovitelné jméno Matthias Schoenaerts je stále mnoha lidem neznámé, ale chlapík za ním má již několik let nakročeno k tomu stát se jedním z nejžádanějších evropských herců své generace.… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama