Reklama

Reklama

Kdyby mě zabili...

(TV film)
Česko, 2011, 55 min

Režie:

Ján Novák

Hrají:

Norbert Lichý, Josef Klíma (vypravěč), Jefim Fištejn, Václav Klaus (a.z.), Gustáv Husák (a.z.), Václav Havel (a.z.)

Obsahy(1)

"Kdyby mě zabili, měl bych nádherný pohřeb za státní peníze a zbyla by po mně jen tabulka na zdi se jménem někde u toalet," říká smutně bývalý elitní policista Michal. V současnosti se skrývá v zahraničí, protože v demokratické České republice se dvacet let po listopadovém převratu obává o svůj život. Z normálu jej vychýlily dva případy z roku 2007, které vyšetřoval. Když zjistil, že smrt arménského občana a vražda řidiče Sazky má společného jmenovatele, začal rozkrývat struktury zločineckého podsvětí. Jeho protivníkem se stala přímo hlava ruskojazyčné mafie (tzv. vor v zakoně), která na našem území působí. Policista protivníka usvědčil. Když pak ale český soud mafiánského bosse osvobodil, Michal najednou pocítil horkou půdu pod nohama.
Ruskojazyčný organizovaný zločin se v naší zemi etabloval v devadesátých letech. Je úzce svázán se sítí agentů KGB a StB a s protagonisty bývalého režimu a s jejich ekonomickými zájmy. Bohužel je dnes už také hluboce spřízněn se současnou politickou a hospodářskou elitou České republiky. To v podstatě účelově znemožňuje nestranná policejní vyšetřování mafiánských zločinů a spravedlivá objektivní soudní rozhodnutí. Dnes už totiž nevíme, kdo je kdo. Nevíme jestli policista a soudce není zároveň zločinec, jak konstatuje jeden z účinkujících v dokumentu Jána Nováka Kdyby mě zabili... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden ze zásadních televizních dokumentů o skutečném pozadí Sametové revoluce a vysvětlení, že ,,sametu" bylo použito zcela záměrně, aby předchozí nomenklatura dopadla do nových pořádků jako do bavlnky. Tenhle dokument by měl být povinnou součástí výuky na všech stupních škol...Česká televize je jediná, kdo něco takhle otevřeného točí (točila), díky za to, bohužel dosah skoro nulový - 278 hodnotících hovoří za vše... Suma sumárum zásadní, leč polozapomenutý dokument o tom, že nám tu vládnou stále titíž lidé, stále ti samí komunističtí zločinci... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je fajn, když na veřejnost vybafne pravdivý filmík o tom, kterak se bývalí komunisté přetransformovali do nových stran a kromě politické moci si přivlastnili i tu finanční. Škoda jen, že ho skoro nikdo neviděl a navíc byl rafinovaně zabalen do pohádkového příběhu Dlouhého (Vladimír Dlouhý), Širokého (Vlastimil Tlustý) a Krátkozrakého (všichni ostatní), takže zase není až tak lehké mu uvěřit. V co je však lehké věřit, je to, že politická a finanční moc nikdy nenechá padnout mafiánského kamaráda a svědomitý vyšetřovatel si tak může potvrdit platnost oblíbeného hesla: "S poctivostí leda pojdeš." Ale jinak je tu hezky. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Také momentálne trefné, pre našu krajinu, kedy v politike ale aj mimo nej prebiehajú čistky, ktoré spolu úzko súvisia. Ľudia vtedy, ale aj dnes sa stali obeťami nenažratých, vysokopostavených, egoistických, bez štipky sebareflexie bastardov, ktorí z vysoka totálne jebú na obyčajných ľudí. Najsmutnejšie na všetko ale je, že tu už človek nevie kto za koho kope a "komu vlastne fandiť". Jediným mínusom tohto dokumentu je forma spracovania. Tá metalová hudba je ako zlý žart .. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a potrebný dokument presiaknutý beznádejou a depresiou. Ukazuje, ako fungujú dejinné udalosti na jednotlivých úrovniach poznania a moci. Ako je zneužívaná viera ľudí, že prichádza spravodlivý režim, že sa konečne dočkajú funkčného štátu obývaného, slušnými, zodpovednými a čestnými občanmi, že konečne budú môcť byť hrdí na štát, v ktorom žijú. Namiesto toho počúvajú svedectvá o tom, aké pitoreskné mocensko-politické konglomeráty sa vytvárajú, transformujú a zanikajú, aby na ich troskách vznikali nové, ešte rafinovanejšie. A ako neexistuje žiadna špinavosť a podlosť, ktorej by sa nedopustili, ak ide o majetky. Len nech nikto nečaká nielen happy end, ale ani svetielko na konci tunela. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

O světě kontaktu v "němž si někdo objednává". První část vysvětluje pozadí Sametové revoluce. Druhá se týká ruské všemocné mafie prorostlé k našim státním úředníkům. "Koho neuplatí, toho dokážou zastrašit". ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak byla zinscenována sametová revoluce se už ví dávno, stejně jako to kdo to má vše na svědomí, ale přcei jenom, když se člověk dívá jak je všechno se vším propojené, má pocit, že ho šálí zrak. když zatknuli "vora v zakone" byl jsem na naší Policii snad i hrdý, ale to, co se dělo pak, mě z částečných iluzí opět vyléčilo. Nenápadný dokument, který by jinde strhnul poplach, ale u nás..........škoda mluvit. 100% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Nepoznám jednotlivých aktérov, no skôr ma zaujímali fakty a tie sú desivé, ľud sa o veci verejné nezaujíma, pritom má štát nedokonalé zákony, nepotrestal mnohých vinníkov, naopak tí prezliekli kabáty ako sa hovorí a vďaka divokému kapitalizmu v Českej republike, no aj na Slovensku, ale o tom dokument nie je, mafie ovládli štát, nabalili na seba veľa investícií a pracovných miest atak sa stali miestnymi oligarchami, pánmi s mocou, peniazmi a niektorí aj slávou. Aspoň vidíte, kam môže neodbornosť, hlúposť, pasivita, naivita a slepá dôvera veci dohnať. Smutné, som rád za tento investigatívny dokument, no zrejme nielen ohľadom osôb nebol dokonalý, ale aj časovo, fakticky a ešte v niektorých detailoch, proste troška veci pomiešali bez poriadneho spojenia a vyvrcholenia. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Vynikající, ale depresivní dokument, který by měli povinně shlédnout všichni, co tak rádi velebí komunisticko-kágébácko-estébáckou "revoluci" z listopadu 89 s Havlem v čele. Není to jen o ruské, arménské a dalších mafiích. Je to hlavně o jejich napojení na vrcholné polistopadové politiky, kteří jim sem otevřeli cestu a přivítali je s otevřenou náručí. Aneb Havel, Charta a celý StB prolezlý Prognostický ústav. Kdo neví, o jakou partičku šlo, nechť studuje na wikipedii. Najdete zde též odpověď na otázku Kam neboli do čí rukou se poděla Klausova slavná kupónová privatizace. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Tento prospěšný dokument ukazuje jak jsou prospěšná investigativní žurnalistika, co se nebojí ukazovat podhoubí politiky. Bohužel se s tím nedá už nic dělat, nedá se nikdo jmenovat, takže jako by se nic nestalo. Depresivní, ale důležitý a snad bude možnost se z toho někdy poučit. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Odkrývání mafiánského podsvětí bylo, je a vždy bude složitý úkol. Když už se začnou nitky rozplétat, někdo najednou zmizí či je propuštěn anebo převelen na jiné oddělení. Ruskojazyčné mafie, ze kterých jde strach, tu budou vládnout i nadále. 90% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Co se mělo je vždycky jen hypotetické, ale co se děje nyní už mě ani nepřekvapuje-rezignace je přesně voda na mlýn nezákonnosti... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Kdo má ještě nějaké idealistické představy o naší zemi, tento dokument mu je zaručeně rozbije. Depresivnější dokument jsem vážně už dlouho neviděl... teď jen nevím, jestli si mám spíš přát, aby byl celý dokument zcela pravdivý a Česká televize opravdu odvážným médiem nebo aby šlo o přepjaté svědectví o řádění mafií v Česku, které není až tak hrozné, jak se nám to autoři snaží předkládat. Co mi na dokumentu opravdu nesedlo, bylo zařazení rozhovoru s Vlastimilem Tlustým, tedy jedním z těch, kteří za takovou situaci nesou díl odpovědnosti, i když v dokumentu vždy mluví ve třetí osobě, jako by on byl tím jediným slušným politikem, který se snažil s takovými věcmi neustále bojovat. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Fámozně zpracovaná analýza společenských strukturálních (ne)změn po roce 1989 v ČR na příkladu vyšetřování ruskojazyčné mafie. Postřehy, názory a hlavně závěrečná myšlenka budoucího vývoje fascinuje svou logickou pravdivou nekompromisností. Sametovosti bylo až příliš. 87% ()

Píta 

všechny recenze uživatele

Překvapivě otevřený dokument z dílny České televize, který vypráví příběh dnes již bývalého policisty útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jenž se během vyšetřování dostává až k nejvyššímu představiteli ruskojazyčné mafie působící na našem území (tzv. vor v zakoně). Není divu, že se tento policista stal pro některé nepohodlným. Překvapivé už však je, že se znelíbil i svému nadřízenému. Ať si myslíte o dění na vlivných místech cokoliv, při sledování tohoto dokumentu se úžasu stejně neubráníte. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Já mám takovýhle témata hodně rád. Tvůrcům bych asi vytkl, že do obrazu dali hudbu v momentě, kdy běžel autentický záznam a já jako divák jsem měl velký problém tomu záznamu rozumět. Také by se dalo polemizovat o tom, zda třeba pan Tlustý má v podobných věcech úplně čisté svědomí. Ale co řikal byla krutá pravda. Otázka je jestli v podobných věcech sám nejel. "Je přeci správné nekrást. Je přeci správné být slušný." Bohužel Homo Oeconomicus má jiné hodnoty. Možná už je čas na nějakou tu sociální bouři, samozřejmě pokud možno bez restaurace komunismu. Dokument, u kterého se udělá slušnému člověku zákonitě špatně. ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Dost mě tento dokument zaujal. To, že většina komunistů převlékla kabát po tzv. sametovém podvodu jsem věděl. Ale jsou zde dobré výpovědi politickch vězňů, historiků, novinářů, Klímy a dalších, včetně Michala "bývalý policista". A velice se mi líbilo přirovnání vrabců na drátě ke komunistům od jednoho představitele českého undergroundu. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

100% Vitajte v strednej Európe, v regióne, kde je mafia a najvyššia štátna moc prepojená v jeden celok. V regióne, kde sa byť čestným policajtom slúžiacim vlasti nenosí, pretože sa ľahko môžete dostať do nemilosti len preto, lebo odhaľujete zločin. ()

Reklama

Reklama