Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Nathan Brittles má za pouhých šest dní odejít do důchodu. Je zřejmé, že po dlouhé a úspěšné vojenské kariéře, se s tímto rozhodnutím obtížně smiřuje. Jeho odchod nesou těžce i vojáci, kterým sice vládne tvrdou rukou, vždy se však mohou spolehnout na jeho jasný odhad situace a přesné rozkazy. Teď ale nemají právě moc času se nad tím zamýšlet. Indiáni jsou na válečné stezce a hrozí, že brzy ovládnou území, které armáda z Fort Starke má jen částečně pod kontrolou. A Brittles nečekaně přijímá od svého nadřízeného majora Maca Allsharda náročný úkol. Přes nebezpečné území doprovází, se skupinou vojáků, jeho půvabnou neteř Olivii Dandridgeovou až k místu, kde má nasednout do dostavníku.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (46)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po zdlouhavé úvodní části, kde se toho příliš neděje a sledujeme pouze kavalerii jedoucí v prérii, přichází záživnější část, kde se již střílí a jde o život, což je důvod k udělení 3*. John Wayne klasicky výborný, role vojáků i kovbojů mu dokonale svědčí, tudíž díky němu stojí tento počin za zhlédnutí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je trochu zvláštne, že She wore a yellow ribbon vznikol iba rok po Fort Apache, pričom film starší pôsobí dnes o niečo liberálnejšie. Jednostranný pohľad na vojnu je samozrejme legitímnym autorským prístupom, len Ford v tomto filme nedáva najavo, že by sa aj bieli obyvatelia Ameriky dopúšťali bezprávia na indiánoch. Až v závere dôjde ku konfrontácii tých starších a múdrejších z oboch strán a ukáže sa, aký má Brittles skutočný vzťah k vojnovému konfliktu. Ford sa až fetišisticky zameriava na krásne panorámy prírody a akčné scény, nevynímajúc ani fotogenické masové scény s indiánmi, ktorých zobrazuje čisto v exotickom duchu. Teda presnejšie, obrazy samotné na seba upozorňujú u Forda akosi viac samoúčelne ako inokedy. Pastva pre oči ale tento film rozhodne je. 70% BTW nevzniklo klišé o hlavnej postave odchádzajúcej do dôchodku s poslednou úlohou v službe práve v tu? ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Druhý díl kavaleristické trilogie je v mnohém lepší než předchozí, naprosto nezajímavý Fort Apache. Zde jsou některé scény působivé (loučení s vojáky) nebo velmi vtipné (mlátička v baru), které přesně ukazují pojetí westernu ve wayneovsko-fordovském stylu - dejte tam ženskou, pár dojemných chvil, přidejte špetku vtipu, nějakou bodrou ožraleckou postavičku a nakonec tam naházejte i pár zlých indiánů. Není to špatné, pouze mdlé a ničím neoslovující. No a ta kamera... když si Wayne přišel poplakat na hrob a asi pět metrů nad ním plynuly uměle vytvořené červánky kdesi ve studiu... checht checht. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najprv cválali doľava, potom doprava, potom dopredu a dozadu a aj hore kopcom a zase do údolia. Do toho sa 40-ročný Wayne tváril ako niekto, kto už je "too old for this shit". Napokon sa strhla jedna vtipná krčmová bitka, z ktorej neskôr Hill a Spencer žili 20 rokov a zrazu bol koniec. Oproti vrstevnatému Fort Apache pomerne slabotka... ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

John Wayne v roli kapitána, který má šest dní před důchodem a vyráží na svou poslední misi. Wayne jako obvykle nehraje vůbec špatně. Jeho postava je takový ten sympatický, příšný ale spravedlivý velitel, jehože heslem je: "Nikdy se neomlouvej, je to známka slabosti." Na film se hezky dívá, protože je barevný a natočený ve Fordově oblíbeném Monument Valley. __ SPOILER: Jinak ale příběh mi přišel hrozně prázdný. Nestalo se tam nic podstatného ani zajímavého. Nic, co by mě utkvělo v hlavě déle než den. Čekal jsem nějaký trochu patetický doják o hrdinném kapitánovi, který se ze své poslední mise nevrátí a bohužel jsem nedostal ani to. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (15)

  • Na konci filmu ľutuje Nathan Brittles (John Wayne) odchod do dôchodku keď vidí ako jeho vojaci vychádzajú z pevnosti, avšak vo svojom vnútri túži vyraziť s nimi. Doložené je to radostnou piesňou, ktorú spievajú vojaci a dynamického dupotu koní. Iba zopár záberov však ukazuje kone či spievajúcich vojakov. Režisér Ford zacieli na Brittlesea, ktorý nehybne stojí vedľa koňa. Kontrast rázneho rytmu hudby a statického Brittlesea podtrhuje jeho ľútosť nad tým, že po mnohých rokoch musí zostať v pevnosti. (Biopler)
  • Vizážista Don L. Cash a vlasová stylistka Anna Malin sa zaslúžili o presvedčivú premenu vtedy 41-ročného Johna Wayna na 60-ročného muža. (westerns)
  • Pevnosť Fort Starke, kde sa tiež natáčal tento film, stále stojí v samotnom Monument Valley, neďaleko mesta Kanab (štát Utah). V súčasnosti sa tam nachádza múzeum, ktoré je prístupné verejnosti. (westerns)

Reklama

Reklama