Reklama

Reklama

Temný krystal

Trailer

Když se Jen, člen kmene Gelflingů, vydává hledat chybějící úlomek krystalu, na své nebezpečné cestě se na každém rohu setkává tváří v tvář s monstry. Jen, který se na své planetě rozhodl obnovit mír, se ale jen tak nevzdává! Jiný svět, jiný čas - ve věku zázraků. Před tisíci lety byla tato země zelená a vlídná. Pak ale puknul krystal a kus z něj - Křišťálový střep - se ztratil. Započal konflikt a zrodily se dvě nové rasy: krutí Skeksiové a vznešení Mystikové. Skeksiové se na Křišťálovém hradě chopili moci svými tvrdými a zkroucenými těly, pevnou a zvrácenou vůlí. Vládnou po tisíc let. V údolí Mystiků žije i Gelfling jménem Jen, jehož rodinu vyvraždili Skeksiové a zničili celý jeho klan. Přežil jenom Jen, kterého vychovali ti nejmoudřejší z Mystiků. Existuje však proroctví. Uplynulo tisíc let a svět musí znovu podstoupit zkoušku. Buď se uzdraví, nebo navždy propadne zlu. Jen je v tuto chvíli jediným vyvoleným, který může svět přivést ke spáse... A tak se vydává na cestu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No rozhodne povedeny fantasy, na kterym je nejvic sympaticky, ze je ladeny do docela temny atmosfery a tech 90 minut svizne ubehne. Ale popravde receno, jednotlivy slozky uz tak skvely nejsou. Mame tu docela jednoduchej, mnohokrat videnej a predvidatelnej pribeh. No a pak ta animace, loutky jsou sice udelany s velkou fantazii, na druhou stranu, vsechny vypadaj pekne prasacky, coz by sice byl normalne klad, ale co je moc, to je moc a navic uz je precejen film docela starej, takze obcas pusobi pozadi jak z nejakyho levnyho animaku, postavy sebou obcas divne skubou a sem tam jsou videt spagaty. Nicmene zajimavej prispevek do fantasy zanru a ty 4* to da. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo v jedné zemi nezemi se rozbil kámen a z toho vzešlo zlo pronásledující generace, z vyšších bytostí se stala monstra, z monster se stala monstra ještě horší, jen květiny, stromy, voda, Muf supermuf a gelflingové zůstali krásní. Loutky chodící v lese a šplhající po skále v divákovi vyvolávají okouzlení a ne pocit mírné trapnosti, jako vracející se Kuky, vida, jak to šlo a proč to tedy dnes již nejde? Závěr se nějak nabízel od začátku, možná jsem měla jen zřídkavý záblesk osvícení. Snad jen jednu formální výhradu - proč je temný krystal ametyst, když jsou krystaly mnohem tmavější a ponuřejší? Ach, to bývaly časy, když šlo poutavý výpravný příběh udělat s loutkami, bez počítačů a pochybných 3D efektů, jen (představte si ty uvozovky) s pomocí dobrého scénáře a výtvarného umu. ()

Reklama

Melios 

všechny recenze uživatele

[SPOILERY!] Dark Crystal je úžasné ručné remeslo s bábkami v detskom fantasy svete, kde sa fantázie medze nekladú, a kde sú buď dobré, alebo len zlé postavy. Akoby to Nekonečnému príbehu z oka vypadlo. To, ale za žiadnych okolností nedokáže vyvrátiť fakt, že je tento film skrátka úžasný (,alebo je to proste veľmi zvláštna náhoda, že tieto dva priekopnícke filmy svojho žánru vznikali nezávislo na sebe približne v rovnakej dobe). V skratke sa jedná o to, že je svet, ktorý živí fialový "Crystal". V jeho okolí žijú dva národy. Múdri Mystici a zákerní Skeksisovia. Práve Skeksisovia prebrali vládu nad "Dark Crystal", z ktorého čerpajú nesmrteľnosť. Na jeho pohon zabíjali tretiu obrovskú rasu žijúcu v tomto svete, ktorá je dnes na pokraji vyhynutia a tým boli Gelflingovia. Legenda hovorí, že raz príde Gelfling, ktorý nadvládu Skeksisov raz a navždy skončí. No a jediný známy žijúci Gelfling je práve hlavný protagonista a učeň Mystikov menom Jen. Možno nie tá najikonickejšia premisa, akú ste kedy počuli, no do dnešných dní ostáva stále účinná. Toto bol ešte len prológ, takže si asi viete predstaviť o čom je v skutočnosti príbeh. Ten je typický detský hero journey, čo vôbec nie je zlé. Musím uznať, že tvorca Muppetov, Jim Hensson, sa dokázal s námetom vyhrať a priniesol nezabudnuteľné fantasy, ktoré vďaka väčšinovým praktickým efektom nezostarlo ani o deň, (keď sa tam už nejaké to CGI ukázalo, bolo v ňom vidieť extrémnu snahu i navzdory vtedajším technickým limitáciám). Za zmienku tiež stojí fakt, že prednedávnom Netflix vydal seriálový spin-off. Skrátka úžasná rozprávka pre široké publikum, kde je svet plný úžasne navrhnutých bábok a rozličných zaujímavých zvierat, ktorým tvorcovia dokázali vdýchnuť život a prostredie, ktoré vo vás evokuje niekoľko tisícročnú históriu, že by to ani Tolkien nedokázal spísať. Taký duchovný nástupca Hviezdnych Vojen (podotýkam, že len originálnej trilógie). Film považujem za stratený klenot kinematografie a ak máte aspoň trocha cit pre detail, nebojím sa vám film srdečne odporučiť. "Hold her to you, for she is part of you, as we all are part of each other." ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film je oživlou vzpomínkou na něco, co jsem viděla jako dítě. Znáte to, v hlavě vám zůstanou barevné šmouhy postaviček a vy nevíte, jestli byly součástí skutečného filmu, nebo si je dokreslila vaše fantazie. Ano, toto je kult, dozvěděla jsem se, ale pro mě to drahokam vynořený z minulosti. Muppety jsem nikdy moc v lásce neměla, ale Temný krystal je onou výjimkou z pravidla a kouzelným příběhem o boji dobra a zla. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vizuálním pojetím (od propracovanosti prostředí po skvělý design postav) naprosto skvostné. A kdybych snímek viděl jako dítě, dodnes bych nejspíš měl z hororového vzhledu loutek noční můry. Škoda, že jsem film jako malej neviděl. Takhle mě z dokonalé vizuální stránky neustále vytrhávaly jednotvárné postavy a nedomrlý děj, jenž naplňuje snad všechna klišé hrdinských fantasy filmů a na němž je strašně moc znát, že Temný krystal vyšel pár let po prvních Hvězdných válkách, což ještě utvrzuje fakt, že producentem snímku je Gary Kurtz (první dva díly Star Wars) a několik postav mluví režisér Frank Oz, takže jsem úplně všude prostě slyšel mistra Yodu. Temný krystal si jen velmi málo jde svou vlastní cestou a je to velká škoda, jinak je to opravdu povedená dobrodružná zábava se vším všudy. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (13)

  • Jim Henson z filmu vystříhal 20 minut po katastrofálně přijatém testovacím promítání. Pro mnoho postav také zařídil předabování. (HellFire)
  • Kostým Gathrima byla tak těžký, že herci museli být každých pět minut doslova pověšeni na stojan a odpočinout si v kostýmu. (HellFire)
  • Koncepční návrhář Brian Froud navrhnul každý aspekt filmu, což mu vzalo pět let života. (HellFire)

Související novinky

Další svalovec s obrovským mečem?

Další svalovec s obrovským mečem?

20.11.2008

Že by nám hrozil comeback akčních fantasy filmů plných kulturistů máchajících nabroušeným železem? Conan je, zdá se, definitivně na cestě zpátky do kin, a zřejmě se dočkáme i jeho blonďatého a trochu… (více)

Reklama

Reklama