poster

Hmyz

  • Slovensko

    Hmyz

  • anglický

    Insects

Komedie / Drama

Česko / Slovensko, 2018, 98 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer, Karel Čapek (divadelní hra), Josef Čapek (divadelní hra)

Producenti:

Jaromír Kallista

Střih:

Jan Daňhel

Zvuk:

Ivo Špalj

Kostýmy:

Veronika Hrubá
(další profese)
Nastala chyba při přehrávání videa.
  • SeanLSD
    ***

    "Nejadekvátnější odpovědí na surovost reality je cynismus fantazie." ___ Priznám sa bez mučenia, že je to môj prvý Švankmajer, takže som prísne objektívny. Nápad bol asi omnoho záživnejší než výsledné dielo, ktoré vyznieva sucho, intelektuálsky a vykonštruovane. V podstate konceptuálny film, nie bez bohatstva nápadov, ktorý ale v kontexte solitérskej legendy svojho tvorcu pôsobí, ako keď kúzelník prezrádza podstatu svojich trikov. Síce sa z toho snaží robiť rovnako dobrú, prekvapivú show, ale v skutočnosti je to iba rovnako úmorné ako sledovať skúšku na divadle, namiesto hotového predstavenia.(22.2.2018)

  • ZHODNOTITEL
    ***

    Poměrně poutavý film. Hezky natočené, pěkná kamera, herci většinou při dialozích komunikují přes kameru a to, co to dělá poutavým jsou asi ty režisérovi vstupy do děje, či sám dějem je. Režisér nás na začátku stihne upozornit, že někdy může být příběh i o ničem. No... těžko hodnotit takový film. Co do uměleckého znázornění nebyl film vůbec špatný, co do spotřební kapsy už zcela mimo.(5.9.2018)

  • poz3n
    *

    Když jsem před rokem viděl Šílení, šla mi ze Švankmajerovo specifické filmové řeči hlava kolem. Film si ale držel určitý výtvarný a řemeslný rámec, který ve mně přeci jen zanechal určitý zážitek. Hmyz se oproti tomu stal pro mě téměř nekoukatelnou záležitostí. Po řemeslné stránce chvílemi průměrná filmařina, jindy filmařina naprosto tristní (viz úplný závěr, který vypadá jako cvičení prvního ročníku nějakého strašně netalentovaného režiséra). Typických animací je minimum, co hůř, jejich použití působí zcela nahodilým a nepromyšleným dojmem a z využití záběrů "behind the scenes" jsem měl pocit, že Švankmajer prostě potřeboval natáhnout stopáž na tu hodinku a půl. Snad jsem nepochopil mnohé z toho, co chtěl režisér sdělit, nemění to ale nic na tom, že jsem v podstatě jen trpěl. 2/10(21.2.2018)

  • Marze
    ****

    Tak zvaný film ve filmu, dokumentárně pojatý dialog. Bizarní groteska s bizarním humorem. Śvankmayer překračuje žánry od komedie po horor a styl včetně prvků fantaskní animace a loutkářství. Herci se mají chovat jako amatéři. Nekonečná představivost scénáře se starou ruční prací je obdivuhodná. A můj vkus se film až moc rozvolňuje. V závěru se drama zahušťuje. Režisér nechává na divákovi, jak si film vyloží a na závěr mu zmatenému řekne „Já jsem vám to říkal“.(13.9.2018)

  • Lavran
    **

    V jedné z úvodních scén filmu Tři billboardy kousek za Ebbingem, který jsem shodou okolností viděl před několika dny, dojde na okamžik, kdy hlavní hrdinka spatří na okenním rámu bezbranného, na krovkách ležícího brouka (roháčka, nepletu-li se) a jemným mateřským gestem mu pomůže dostat se zpátky na nohy. V tomto buddhovsky soucitném úkonu jako by se zračila veškerá lidskost a dobrota hlavní hrdinky, ale v přeneseném smyslu i filmu samotného, potažmo necynického způsobu, jakým pohlíží na člověka/život. Jak nepřekonatelná (duchovní) vzdálenost se mezi dvěma uměleckými díly může klenout, mi ve Švankmajerově Hmyzu úspěšně dokázala sice kratičká, ale čímsi podobně výmluvná scéna, v níž postava Jiřího Lábuse pomstychtivě zamáčkne chrobáka, jehož po většinu filmu drží v krabičce od zápalek...(20.2.2018)

  • - Celosvětová premiéra proběhla 27. ledna 2018 na filmovém festivalu v Rotterdamu. (Stoka)

  • - Hmyz se natáčel v ateliéru „společnosti pro filmovou tvorbu“ Athanor v Knovízi, kde vznikala i řada jiných filmů Jana Švankmajera. (Zdroj: Letní filmová škola)

  • - Film byl mimo jiné financován přes indiegogo.com, kde díky mezinárodnímu zájmu vybral $299,862, což odpovídá 6,2 miliónu korun českých. (Nach)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace