Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselá pohádka pro nejmenší, ve které chytrost a čest vítězí nad sílou. A kouzla jsou spíše otázkou důvtipu. Ferda má pod čepicí a tak vyrazí do světa na zkušenou. Pomocí chytrého vynálezu si najde cestu k princezně. A bude z toho pěkná taškařice! Natočeno na motivy pohádky Boženy Šimkové, autorky Krkonošských pohádek. (oficiální text distributora)

Recenze (10)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z produkce brněnského studia, která nabízí variaci na nejklasičtější český pohádkový motiv, kdy chudý chasník zabije draka a vyslouží si princeznu a půl království. Syn venkovského bednáře M. Donutil, jenž nosí v hlavě různé zlepšovací nápady, se rozhodne zkusit štěstí ve světě. Přijde do království, kterému vládne chudý král J. Karlík s infantilním vyjadřováním a s chorobnou zálibou v deskových hrách. Celé služebnictvo tvoří upjatý správce L. Lakomý neustále držící v rukou velkou knihu a zbytek obyvatel zámku už představuje pouze nepříliš vzhledná princezna S. Nitrová. Nyní se už naplno projeví nedostatky této pohádky, a sice zbytečné přehrávání některých postav zejména krále, zbytečně dlouhé nikam nevedoucí dialogy, zmatený a absurdní příběh a z toho vyplývající nuda. Nápad s umělým trojhlavým drakem, kterého vytvořil zručný řemeslník M. Donutil a vyvrcholení této pohádky, jež se v některých pasážích jeví spíše býti fraškou, mě neuspokojilo. Oceňuji pěkné kulisy a prostředí, jež zejména ze začátku naznačovaly poněkud jinou úroveň díla, než ve skutečnosti mělo. Herecky mě zaujal mladíkův otec M. Vágner, který byl pro mě docela neznámý a který dostal prostor pouze na začátku pohádky. Ze známých herců se v pohádce objevila V. Fialová coby matka budoucího krále a Z. Herfortová jako vesnická děvečka. Dílo M. Pelouška mě po nadějném začátku zklamalo, neboť už v polovině této krátké pohádky jsem ztrácel pozornost, což kladu za vinu nesmyslnému a nevěrohodnému scénáři s dlouhými a hloupými dialogy. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se u pohádky tak nenudila. Myslím, že takhle blbě to paní Šimková nenapsala. Pohádka má velký potenciál, Ferda vynálezce, který, když odejde z domova, si přes vytvoření umělého draka pomůže ke snadnému živobytí, ovšem jen na krátkou dobu, než se mu život naopak doživotně zkomplikuje tím, že se mu na krk pověsí znuděná parádivá a pohříchu šeredná princezna. Nejhorší je ovšem ten konec, kdy znuděná princezna, matka trojčátek, tupě sedí a ani pláč jejích dětí jí nepohne. Ať už mi nikdy nepadne šestka, jestli se někdy zapomenu natolik, abych se na tuhle věc podívala ještě jednou. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama