Reklama

Reklama

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

  • USA The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Londýnská spisovatelka Juliet Ashton (Lily James) v roce 1946 sbírá materiál pro román o u nás poměrně neznámé události – totiž německé okupaci britských ostrovů Guernsey a Jersey v kanálu La Manche, ke které došlo v roce 1940. Silný příběh života za okupace autorku přiměje k cestě na ostrov, aniž by tušila, nakolik setkání s místními lidmi změní celý její život. Zvláštní název filmu pochopíme po úvodní scéně, kdy okupanti zadrží na pobřeží ostrova skupinu lidí, kteří zde – nezákonně, proti přídělovému hospodářství opékají prase. Postupně se odvíjejí drobné příběhy rozdělených rodin a dvojic - část dětí totiž byla těsně před okupací odeslána do Británie a stejně jako u nás, část mladších šla na nucené práce do Německa). Vidíme zabavování úrody a nízké příděly, občasnou kolaborací některých spoluobčanů, odlišnosti života ve válečném Londýně a na okupovaném ostrově, pochopíme lépe význam přátelství i roli literatury. (Peabody)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (65)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Nevěděl jsem co od této „historické“ romantiky můžu čekat, ale své vyšší hodnocení lákalo a v hledáčku jsem ji měl dlouho a tak jsem neodolal. Okupace je asi v poslední době oblíbené téma a tak se jí dočkáme i tady. Herecky i výpravně jde o slušný kousek a tak vznikla docela originální romance, na kterou se hezky kouká a můžu doporučit. Není to však film pro každého a popcornový hltači, stejně jako mladí a neklidní by si ho měli odložit na vyzrálejší období kvůli jeho pomalejšímu tempu. Sice je brzy po začátku jasné jakým směrem se to ubírá, ale scénaristé byli docela nápadití a nekupili jedno klišé za druhým. Přesto mě nedostala natolik, abych z ní byl odvařený a tak zůstane „jen“ u silnějších tří hvězdiček. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Sladkoboľavý príbeh o smutných ľuďoch žijúcich v smutnej dobe, kde jedinou útechou sa stala dobrá kniha - najlepší prostriedok na útek od krutej reality (vojna, hlad, odlúčenie....). Námet veľmi sympatický, obsah ma síce nedokázal na sto percent upútať na celý čas, sem tam prišlo i hluché miesto, no tá forma bola nádherná, veľmi dobre sa na to pozeralo. Zaujímavé bolo tiež, ako všetko na konci do seba zapadlo, nelineárne rozprávanie bol dobrý ťah. Nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mám ráda knížky, jejich vůni, šustění papíru, obracení stránek, záložky, celý tenhle svět je mi blízký a mému srdci milý. Lily James mě opět okouzlila a znovu přiměla zasnít se, za což jsem jí vděčná. No a k tomu literárnímu spolku nemám slov, přijala bych je všechny s otevřenou náručí, včetně malé Kit. Chválím nádherné lokality, pěknou hudební podestýlku a skvělou výpravu. A příběh? Ano, ano, je to romanťárna, vím, kupí se tu klišé a tak, přesto mám pocit, že tu probublává víc než to. Vnímám tento snímek jako poctu spisovatelům/spisovatelkám, bez jejichž nadšení a úsilí by byl i můj život chudší a smutnější. Po pravdě život bez knih si představit neumím. Navíc to nahlédnutí do složitých vztahů ve válečné okupaci mě taky nenechalo příliš v klidu, nic není jen černé nebo bílé. Amelie (Penelope Wilton) to na konci řekla moc krásně, nepochopení a nenávist nevede k ničemu dobrému, stejně tak jako zmínila skutečnost, že i těm, které máme rádi a na kterých nám záleží, můžeme fatálně ublížit, aniž bychom to měli v úmyslu.. ()

Dave Lister 

všechny recenze uživatele

Jsem člověk, který má rád nezávislé i artové filmy, samozřejmě ne jen tyto. O tomto dílku jsem slyšel ve spojitosti s úspěšnou knihou. Knihu jsem nečetl, ale asi to napravím. Film Mike Newella mi opět připomněl, že v sobě mám i citlivou a romantickou duši. Film vypráví krásný a dojemný příběh o jednom spolku, který ústřední postavě Juliet změní život. Vše do sebe vzájemně zapadá, příběh je natočený s lehkostí a po britském způsobu, jak to mám rád. Silná a dojemná dobovka s romantickým podtextem. Film se i celkem z přehledem vyhýbá zbytečnému patosu. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příjemná poválečná romantika z poválečné Anglie. Líbilo se mi to od začátku do konce, i když bylo víceméně jasné, jak to dopadne s hlavní hrdinkou, tak bylo zajímavé, jak se bude vyvíjet příběh z okupovaného Guernsey. Ten to zvedá do nadprůměru. A i přes notnou dávku smutku si to dokáže držet pozitivní náladu, což je třeba ocenit. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. dubna 2018 v Londýně. (ČSFD)

Reklama

Reklama