Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (447)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Výborný životopisný film o vzniku mohutné frančízy McDonalds. Michael Keaton je ve své roli výborný, občas vtipný a hodně mě bavilo sledovat jak se celý příběh nakonec vyvine. Tak trochu Social Network, kde Facebook vystřídal McDonalds. Zajímavé, poučné, zábavné a místy napínavé. V žánru Životopisných Dramat rozhodně solidní. 8/10. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

The Founder není primárně o zrodu společnosti McDonald, jak by se z názvu i popisku samotného mohlo zdát. Zrod firmy je zde prezentován jen jako jakýsi medailonek z vyprávění bratrů McDonaldových. Snímek totiž pojednává o muži jménem Ray Kroc, který vycítil příležitost k masivnímu zisku a držel se jí i přes hromady mrtvol a zničených přátelství. Film je v této rovině až příliš předvídatelný, přičemž nenabízí ani žádný "wow" moment, který by snímku přidal na atraktivitě a nějak ho odlišil od zbytku životopisných filmů. Takže ve výsledku dostaneme jenom průměrný film s fenomenálním Michaelem Keatonem o muži, který díky intrikám a nulovému svědomí přivedl řetězec McDonald i na ta nejodlehlejší místa naší planety. „You know what - contracts are like hearts, they are made to be broken.“ ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se na to jako odpůrce fast foodu a Mekáče potažmo mohla podívat naprosto v klidu. Film se nezaměřuje až tak moc na produkt jako na obchod. Já vůbec tuhle story o přebrání Meku neznala a proto mě to bavilo celou dobu a Michael Keaton je na tuhle roli přímo jako dělaný. Musím uznat, že podívaná je to jak zajímavá, tak napínavá a má v sobě i dávku drzosti. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Ničím nepřekvapivý a podle šablony natočený životopisný snímek, který disponuje příběhem vychytralého a chtivého podnikatele, ačkoliv název vybízí spíše k zprostředkování samotného zrodu společnosti McDonald's. První krůčky jsou sice představeny v poutavém, svižně střiženém segmentu, ovšem rozhodně nejsou důležitou částí hlavní narativní linie. Ta se zaměřuje na Michaelem Keatonem výborně zahraného zoufalého podnikatele, který narazil na zlatou žílu a využil situaci. Příběh je veden podle očekávání a sleduje jak osobní, tak i pracovní linii hlavní postavy a zároveň nahlíží za oponu opravdových zakladatelů, tedy bratrů McDonaldových, jejichž bratrská asymetrie funguje opravdu skvěle a po celou dobu na plátně neuvěřitelně baví. Zakladatel rozhodně není špatný film, přináší poměrně dost informací, různé pohledy na celou fast-foodovou franšízu a v neposlední řadě také vizuálně příjemný retro „look“. Ovšem zároveň nepřináší dostatek ozvláštňujících prvků či kontroverznější nahlédnutí za oponu tohoto světového řetězce natolik, aby vystoupil z řady běžných životopisných příběhů. [65%] | Kino ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|83%| Sakra, tohle mi ale pěkně sedlo. A to jsem od toho neočekával nic, resp.NUDU. Opak se stal pravdou hurá. Jak už tu píšou ostatní, víceméně to slouží jako takový rádoby dokument. A to sakra velmi zajímavý. Podrobně se popisuje, jak vznikl mekáč , první dojmy zákazníků, papírové kelímky atd. Veškeré tyto detaily mi přišly zajímavé. A co je na filmu ještě lepší? Jednoznačně Michael Keaton! Moc filmů s Keatonem jsem neviděl. Jeho filmy o Batmanovi se mi moc nelíbili a ani jeho současné filmy. Mnoho lidí je s Keatona nadšených. Třeba ani v novém Spidermanovi mi jeho záporná role moc nesedla. Ale zde přímo exceloval a vykrádal si film sám pro sebe. Nějaká ta scéna navíc, něco více zapamatovatelného a dal bych plný počet. Toto slouží spíš k jednorázovému shlédnutí, ale mě to hodně bavilo, takže se k tomu ještě vrátím víckrát. To se musí vidět, pokud vám Keatonova role sedne, budete nadšení jako já! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Podnikatel Ray Kroc (1902-1984) měl české kořeny. Jeho rodiče emigrovali do USA z Plzeňska. V roce 1955 otevřel Kroc svoji první fast-food restauraci v Chicagu. V roce 1961 od bratrů McDonaldových firmu odkoupil za 2,7 milionu dolarů. Časopis TIME ho zařadil mezi 100 nejdůležitějších osobností 20. století. (Yardak)
  • McDonald's bolo vytvorené v roku 1955 nie 1954. (Mesiacik_)
  • Společnost Prince Castle, pro kterou Ray Kroc (Michael Keaton) pracoval jako obchodník před vstoupením do McDonald's, stále existuje a zásobuje McDonald's velkou částí svých výrobků, které slouží jako vybavení restaurací. (freelex)

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno