Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (149)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Režisér Julien Leclercq mi sice nic moc neříká, ale už po třetí mě přesvědčil, že dokáže točit kvalitní, civilně natočené filmy, které se nebojí jak napětí, tak akce. A to podle mě není náhoda. Přitom srovnání s Greengrassem je vysloveně na místě, protože tento film přesně přináší ten podobný realistický sestřih, jaký umí v Evropě snad jenom on. První půle je tedy hodně kecací. Režisér divákovi naservíruje situaci, která je doslova k posrání. Možná je to chvílemi nuda, ale je to pořád nuda, která dává smysl. Jakmile se ale objeví hoši z francouzské protiteroristické jednotky GIGN, úplně jsem zapomněl, jak se vlastně dýchá, dokud jsem se nezačal dusit. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Hlavní plus je v tom filtru, kterým byl celej snímek natočenej. Vypadá to skoro černobíle a tím pádem ponuře, což působí dobře a k tomuhle stylu se to hodí. Jinak bohužel nastává situace, že se v podstatě divák neztotožní ani s jednou z postav a tím pádem je vám to všechno v průběhu sledování tak trochu šumák. To je škoda, protože filmy se zásahovýma jednotkama mám rád, většinou mě to dost baví, ale tady to bylo tak nějak napůl. Uvažoval jsem původně o vyšším hodnocení, ale závěr mě utvrdil, že mírnej nadprůměr bude v pořádku (trochu jsem nepochopil, proč do kokpitu šel jeden člen zásahovky sám a za ním už nikdo a proč těm ostatním to všechno tak hrozně trvalo, než se k něčemu zmohli - např. proč tam mezi ně nehodit slzák?!). Ale to jsou moje úvahy, který by mně pravděpodobně někdo znalej této problematiky vysvětlil... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se jak malej kluk, ale teď jsou mé pocity smíšené. Francouzi se snažili o maximální autentičnost, což se jim docela i povedlo, nepočítám-li naprosto zbytečnou postavu manželky jednoho z policistů. Problém je, že tady ta věrohodnost byla spíše na škodu, ačkoliv některé momenty byly hodně silné. Pokud se jedná o samotný zásah, tak tady podle mého filmaři odvšdli maximálně profesionální práci, ale i přesto mé očekávání zůstalo nenaplněno. 60% ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ti arabáši už by taky mohli konečně začít unášet letadla nějak zábavněji a záživněji. A ne, že se tam čtyři jen tak unyle nahrnou, hodinu a půl vyřvávají jako muezín s premenstruačním syndromem a sem tam někoho picnou výhradně proto, aby se přihlížející neukousali nudou. Do toho v přestávkách ještě namixují žvanivé, krizové zasedání Mitterrandových žabožroutů na téma "Do prdele, soudruzi, co budeme dělat?", které si ovšem spádem nijak nezadá s psychologickým rozborem traumatizované manželky člena komanda. Nicméně zažil jsem u tohoto filmu spoustu vzrušení a několikrát jsem se i upřímně lekl, když na mě má drahá čtvrtina v pravidelných, patnáctiminutových intervalech láskyplně zaječela: "Kurva, ty už u té televize zase chrápeš a já musím čumět na takovou pičovinu! " ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Jako rekonstrukce záchrany většiny rukojmí a skonu čtyř "vymatlaných vopicí" (to jinak napsat nejde) v pořádku. Sice bych osobně uvítal větší pohled do zákulisí speciální jednotky a mnohem menší zaměření na osobní život jednoho ze speciálů, ale stačilo to. Víc od toho ale nikdo nečekejte, tajit dech se vám nebude. ~~~ PS: Vzpomínka na Rainbow Six: Rogue Spear - Operace Perfect Sword. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Tento film je založen na skutečných událostech, ke kterým došlo na letu Air France 8969 24. prosince 1994 a sledovalo je v přímém přenosu 21 milionů diváků. [Zdroj: Film Europe] (Krouťák)
  • Unesený Airbus byl po útoku natolik poškozen, že byl vyřazen z provozu. (Caaslav)

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama