Josh TrankScénář:
Max LandisKamera:
Matthew JensenHrají:
Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw, Anna Wood, Ashley Peldon, Crystal-Donna Roberts, Matt Nolan, Pierre Malherbe (více)VOD (3)
Za Andrewem se do pokoje ráno dobývá opilý otec. Andrew mu říká, že si koupil kameru a odteď bude všechno natáčet. Pak jde za matkou, která je těžce nemocná a leží v posteli. Tu také natáčí. Pak jede s bratrancem Mattem do školy. Natáčí úplně všechno. Jeho kamarád filozofuje. Ve škole ho všichni šikanují. Andrew jede večer s kamarády na maturitní party. Tam se seznámí s dívkou Casey, která tady natáčí video pro svůj blog. Pak se s ním jeden mladík popere, a on jde ven. Přijde za ním Steve a chce, aby něco natočil. S Mattem se procházeli a prý našli divnou věc. Společně jdou do lesa, kde našli díru, ve které něco bublá. Steve do díry skočí a Matt jde za ním. Andrew musí také za nimi, i když se mu nechce. Dole je jakýsi sliz nebo bahno a jeskyně s modře světélkující hmotou, která najednou začne měnit barvy. Vtom se zablýskne a všechno zmizí. Je tma.... Matt, Andrew a Steve jsou na zahradě a hází po sobě míčky. Matt necítí bolest, Steve dokáže manipulovat s předměty na dálku a Andrew dokáže zastavit hozený míček v letu. I ostatní mají najednou nadpřirozené schopnosti – dokážou ovládat předměty tak, aby létaly. Snaží se přijít na to, čím to je, a jdou se podívat na místo, kde našli jeskyni. Díra je ale zasypaná a strážce parku je odtud vyhodí s tím, že uzavírají oblast kvůli sesuvům půdy. Kluci zkoušejí, co všechno jim teď jde – házet žabky do vody bez použití rukou, na dálku foukat na listí, aby zvedlo děvčatům sukně, ujíždět v obchodním centru s nákupními vozíky apod. Pak se jim to ale začne vymykat... (TV Prima)
Spomedzi superhrdinských príspevkov ktoré s komixovou adaptáciou nemajú nič spoločné top filmík so spracovaním a la Cloverfield. Nápaditosť využívania ručných kamier, foťákov a mobilov dosahuje spoločne so sériou REC vrchol. A inak to je výborná nepriama adaptácia kultového anime Akira asi tak, ako je Crank nepriamou adaptáciou hry GTA. ()
Video kronika sobeckých Clarků Kentů, v které nefunguje vůbec nic. Napětí, humor, emoce či myšlenka zoufale chybí - solidní akce, v které byla rozpuštěna většina z 12 míčů rozpočtu, přijde až na samý závěr. Modlil jsem se, ať se Čestmírům ze Seattlu zjeví jejich Kryptonit Oskar Blecha a vyliská jim ty jejich nesympatické ksichty - a to nejen jen proto, že hrají fotbal v mráčcích, zatímco jim na zemi matky umírají, nebo souloží s někým jiným, než tatínkem. Teen ekipa bude majoritně nadšena, ale u facebooku superschopností nenabude. Nezbývá, než vyrazit do lesa a najít v něm nějakou díru (v zemi), co ukrývá svítící šutr z planety květin, či alespoň lysohlavých hub. Jen bacha, ať to není jaderný odpad z Dukovan, to by pak v rámci altruismu plnili pár nocí funkci veřejného osvětlení.. ()
Dost to odsejpá. Vysvětlováním se nikdo nezdržuje, což je dobře a rovnou se jde do akce. Klidně to mohlo být natočené normálně, ten pohled z "reálných" kamer tomu kolikrát na autentičnosti spíše ubírá. Ty jejich schopnosti jsou velice sympatické a rozhodně bych nepohrdnul. No a to finální inferno je na takhle nízkorozpočtový film fakt parádní, ()
Veľká škoda, že je film ku koncu až príliš uponáhľaný, skratkovitý a dialógy miestami drhnú. Klasika sa z toho nestane ani náhodou, ale aj napriek tomu je mi Kronika sympatická. Ako vztýčený prostredník všetkým drahým superhrdinským filmom. Ide to aj za menej prachov a to náramne šikovne. Efekty veľmi slušné, neznáme herecké tváre a dobré nápady (námet filmu o nájdení superschopností ako z chlapčenským vlchkých snov). Viac podobných ,,malých,, filmov. ()
Do sálu jsem vlezl nepřipraven a během úvodních minut se několikrát díval do programu, jestli jsem náhodou ve spleti poutačů na chodbě nezabloudil jinam. No a odcházel jsem s otevřenou hubou, protože nějaký šestadvacetiletý floutek z Kalifornie zahodil surfovací prkno a naservíroval mi fikci jako střiženou z Věřte, nevěřte. ()
- Trik se zmačkáním auta byl proveden pomocí hydraulických pump za 20 tisíc liber, které nasávali kusy železa. (Shley)
- V scéne, kde Andrew (Dane DeHaan) drtí auto svojou silou, bola natočená za pomoci tisíc kíl hydrauliky. (Greenpeacak)
- Natáčelo se osmáct týdnů od května do srpna 2011, z finančních důvodů převážně v jihoafrickém Kapském Městě a kanadském Vancouveru. Kvůli natáčení v JAR si museli filmaři nechat přivézt klasická auta s levostranným řízením. Film se odehrává v USA, jenže v Jižní Africe se podobně jako ve Velké Británii jezdí vlevo a auta mají volant vpravo. (curfew77)