Kronika
Chronicle
Kronika
Chronicle
Drama / Sci-Fi / Thriller / Mysteriózní / Akční
USA, 2012, 81 min (Director's cut: 89 min)
Josh TrankScénář:
Max LandisKamera:
Matthew JensenHrají:
Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw, Anna Wood, Ashley Peldon, Crystal-Donna Roberts, Matt Nolan, Pierre Malherbe, Joe Vaz, Matt Adler, Patrick John Walton, Robert Clotworthy, Luke Tyler, Jeff Fischer, Paul Pape, Chrystee Pharris, Byron Thames, Royston Stoffels, Charles L. CampbellProducenti:
John Davis, Adam SchroederStřih:
Elliot GreenbergScénografie:
Stephen AltmanKostýmy:
Diana CilliersPlakáty
Čeho byste byli schopni, kdybyste získali nadpřirozené schopnosti? Použili byste je ve jménu dobra a pomáhali světu, nebo byste se přiklonili na stranu zla? Toto dilema řeší i tři kamarádi ze střední školy, kterým jejich náhle nabyté nadpřirozené schopnosti přerostou přes hlavu. Charismatický a populární hezoun Steve, třídní vědátor Matt a v kolektivu nepříliš oblíbený Andrew jsou kamarádi ze střední školy. Tito obyčejní sedmnáctiletí kluci se v ničem zásadním neliší od ostatních teenagerů až do chvíle, kdy shodou okolností v lese naleznou záhadnou substanci a tím získají nadpřirozené schopnosti. Díky nim mohou dělat věci, o kterých se jim předtím ani nesnilo. Své schopnosti ale neumí rozumně využít a slouží jim pouze jako nástroj pro zábavu a krácení dlouhé chvíle, a tak svou nadlidskou sílu testují sami na sobě a na lidech ve svém okolí. Svědky jejich nadpřirozených schopností můžeme být díky Andrewově kameře, která původně měla sloužit pro záznam týraní jeho opileckého otce. Postupem času se ovšem životy hlavních hrdinů začínají zamotávat, nadpřirozené schopnosti přestávají zvládat a probouzí se v nich temnější stránky jejich osobnosti. Jejich žerty už nejsou zábavné, ale spíš nebezpečné. A teprve když začnou hazardovat i s lidskými životy, začínají si naplno uvědomovat, že si se svou silou nemohou tak snadno zahrávat.(oficiální text distributora)
- Za Andrewem se do pokoje ráno dobývá opilý otec. Andrew mu říká, že si koupil kameru a odteď bude všechno natáčet. Pak jde za matkou, která je těžce nemocná a leží v posteli. Tu také natáčí. Pak jede s bratrancem Mattem do školy. Natáčí úplně všechno. Jeho kamarád filozofuje. Ve škole ho všichni šikanují. Andrew jede večer s kamarády na maturitní party. Tam se seznámí s dívkou Casey, která tady natáčí video pro svůj blog. Pak se s ním jeden mladík popere, a on jde ven. Přijde za ním Steve a chce, aby něco natočil. S Mattem se procházeli a prý našli divnou věc. Společně jdou do lesa, kde našli díru, ve které něco bublá. Steve do díry skočí a Matt jde za ním. Andrew musí také za nimi, i když se mu nechce. Dole je jakýsi sliz nebo bahno a jeskyně s modře světélkující hmotou, která najednou začne měnit barvy. Vtom se zablýskne a všechno zmizí. Je tma.... Matt, Andrew a Steve jsou na zahradě a hází po sobě míčky. Matt necítí bolest, Steve dokáže manipulovat s předměty na dálku a Andrew dokáže zastavit hozený míček v letu. I ostatní mají najednou nadpřirozené schopnosti – dokážou ovládat předměty tak, aby létaly. Snaží se přijít na to, čím to je, a jdou se podívat na místo, kde našli jeskyni. Díra je ale zasypaná a strážce parku je odtud vyhodí s tím, že uzavírají oblast kvůli sesuvům půdy. Kluci zkoušejí, co všechno jim teď jde – házet žabky do vody bez použití rukou, na dálku foukat na listí, aby zvedlo děvčatům sukně, ujíždět v obchodním centru s nákupními vozíky apod. Pak se jim to ale začne vymykat...(TV Prima)
- Tři spolužáci z maturitního ročníku nečekaně získají nadpřirozené schopnosti, jejich nedospělé mysli v kombinaci s obrovskou silou však vedou k nevyhnutelné tragédii. Činy šikanované Carrie ze stejnojmenné kingovské adaptace jsou oproti pomstě sedmnáctiletého Andrewa jen slabý odvar.(Letní filmová škola)
- Tři kamarádí ze střední školy získají nadpřirozené schopnosti a provedou neuvěřitelný objev. Brzy si však uvědomí, že se jejich životy vymykají kontrole a začnou se také ukazovat temnější stránky jejich schopností.(Mr.Hudson)
Photo © 20th Century Fox
- Film využil hned několik netradičních marketingových strategií. V rámci propagace například jeho tvůrci šířili virální videa zachycující "letající" lidi, divácí zvědaví na trailer si pak pro změnu mohli do smartphonů stáhnout exkluzivní záběry pomocí čtečky QR-kódu, který se objevil na obrazovce během zápasu playoff ligy amerického fotbalu. (curfew77)
- Rozpočet filmu bol iba 12 miliónov amerických dolárov a ide o tzv. „found footage“ film. (Ownerko)
- Natáčelo se osmáct týdnů od května do srpna 2011, z finančních důvodů převážně v jihoafrickém Kapském Městě a kanadském Vancouveru. Kvůli natáčení v JAR si museli filmaři nechat přivézt klasická auta s levostranným řízením. Film se odehrává v USA, jenže v Jižní Africe se podobně jako ve Velké Británii jezdí vlevo a auta mají volant vpravo. (curfew77)
Nevhodný mládeži do 12 let
06.06.2012 Bontonfilm |
06.06.2012 Bontonfilm |
Související
- Chronicle 2 (2019)
- Ghost Closet '07 (2009)
Spiker01
Páni, věděl jsem sice, že je to dobrý, ale takovej luxus jsem nečekal. Nejsem úplně fanda found footage a i u Kroniky jsem měl ze začátku pochybnosti. Jenže Josh Trank je talent a film dokázal zpracovat tak líbivě, že jsem se ihned dostal do tempa a po velkolepém finále jsem nevěřil, že si něco podobného může relativně nízkorozpočtový film dovolit. Opravdu smekám, že lze víceméně superhrdinský film pojmout i jinak. A snad i přicházím na kloub Dane DeHaanovi. Škoda, že Trank v Hollywoodu už asi nic nenatočí. PS : Kdo to sakra přejmenoval na Kroniku temna a proč? To je přece Riddick!...86%(10.8.2014)
Fiftis
Herci ani trikoví majstri sa nemusia hanbiť. Vyzerá to naozaj reálne, čo sa obrazu týka. Logiku však veľmi používať neodporúčam, pretože by ste mohli stratiť ten (ne)príjemný pocit, že čo by sa stalo, ak by aj vás niečo také postretlo. Čo ešte musím vyzdvihnúť je zvuk. Zvukové efekty sa tu hojne využívajú a tvorcovia si dali na nich záležať. Skvelo sa to dopĺňa s “amatérskou” kamerou hrdinov a neskôr s prejavmi ich novonadobudnutých schopností.(12.12.2012)
Zeck
NE! Další film, ve kterém má kdejaký debil speciální schopnosti ala 564 848 variant jiných komiksových "hrdinů". Co psát, příběh stojí zase za hovno, nedá se na něj dívat a je to další fádní pohádka pro imbecily. Další shit patřící šprtům a jejich subkultuře debilních nerdů s komiksem pod postelí, kteří by místo masturbování nad Wonder Woman, měli raději vyrazit do města, sbalit zatoulaného psa a konečně si zašukat. Zde se sice tvůrci snažili zaostřit i na fanoušky sci-fi, kdy hrdinové nelítají ve vzduchu díky rozlitému odpadu z atomového odpadu, ale rovnou jim dá schopnosti svítící ripleyová v podzemí. Tím ale veškeré odlišnosti od klasického komisku končí a nastává zcela předvidatelný scénář, ve kterém chybí jen ten trapný elasťákový převlek s nápisem "Č"... 40%(31.5.2012)
PinokKio
Pamatujete si z dětství hru, kdy jste v rychlosti rozhodovali, jestli žába létá .. nebo straka? Všechno lítá co peří má se to jmenovalo. Kronika mě do těch bezstarostných teen let vrátila, takže nejenom Superman, ale i Steve, Matt či Andrew lítá a byla by to tedy správná odpověď. A vlastně nejenom oni .. lítaj tam i auta, poldové a já nevím co ještě a my se na to díváme spoza všudypřítomné kamery, snad aby to kluci jednou mohli pustit vnoučatům. Ne že by filmy s maníkama, co si každou minutu svého dění natáčí na kameru, byly špatné, právě naopak (Záhada Blair Witch, Monstrum či REC jsou výborné), jenže už se mi to začíná zajídat a trošku i nudit.(18.6.2012)
LIVINGDEAD
Pro mne byl film Chronicle velkým zklamáním. Jen jsem si pustil film a už jsem nadával. Zase nějaké pako natáčelo film ve stylu amatérské kamery. Jak já tyto filmy nenávidím! A obsah? O vypatlaných puberťácích, kteří lítají jako supermani. A hlavní postava? Přenáší auta, autobusy, létá jako letadlo, mlátí taťku, mlátí borce a matku nechá chcípnout!(30.4.2012)