Reklama

Reklama

V roce 1939 sáhla trojice scenáristů Josef Gruss, Martin Frič a Eduard Šimáček po hře francouzského dramatika Yvana Noého a natočila konverzační komedii, která se stala klasikou české veselohry. Scénář byl přizpůsoben hereckému naturelu Oldřicha Nového. Role malého úředníčka cestovní kanceláře, který si jednou měsíčně zahraje na muže velkého světa, je jeho nejznámější a nejproslulejší. Po jeho boku se objevila Nataša Gollová, se kterou vytvořil neodolatelnou dvojici i v dalším filmu Eva tropí hlouposti. Martin Frič jí v Kristianovi přidělil roli "puťky domácí", která se mávnutím proutku promění v půvabnou a žádoucí ženu. Další hlavní protagonistkou byla Adina Mandlová, která spolu s Martinem Fričem získala v roce 1939 za tento film Zemskou cenu. Nejen diváci, ale také filmová kritika tehdejší doby přijala komedii s nadšením. Kristian dnes patří ke zlatému fondu naší kinematografie. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (54)

  • Tvůrci filmu při natáčení vycházeli z francouzské divadelní hry dramatika Yvana Noého. Změnili ale konec filmu tak, aby nevyzněl pesimisticky. Původně měl film skončit rozlukou Kristiánova (Oldřich Nový) manželství. (raininface)
  • Film je celý natočen v ateliérech. (M.B)
  • Adina Mandlová (Zuzana Rendlová) obdržela za herecký výkon Svatováclavskou cenu ministra průmyslu, obchodu a živností. (Cucina_Rc)
  • Nataša Gollová si zahrála Kristiánovu (Oldřich Nový) naivní manželku Mařenku, což si vynahradila v divadelní hře, podle které byl film natočen. V Komorním divadle si střihla atraktivní Zuzanu, kterou ve snímku ztvárnila Adina Mandlová. (Olík)
  • V knize „Nataša Gollová 2, Černobílé vzpomínání“ od Aleše Cibulky je velmi zajímavá informace týkající se barev ve filmu Kristián. Z poznámek tehdejší skript-girl, která měla na starosti kulisy v první scéně v salónku Orient baru lze vyčíst, že karafiáty s pivoňkami, které byly ve váze na stolku, měly červenou a růžovou barvu a šaty Adiny Mandlové (Zuzana), včetně půvabného kožešinového plédu, byly zelené. (selfesteem)
  • Premiéra se konala sedm dní po vypuknutí 2. světové války v pražském kině Lucerna. (KatRi)
  • Martin Frič a Adina Mandlová (Zuzana) dostali za Kristiána národní filmovou cenu, která obnášela 5000 korun československých. Oldřich Nový (Alois Novák / Kristián) ji nedostal patrně jen proto, že jeho žena byla židovka. (Kulmon)
  • Producent nabídl Martinu Fričovi, že pokud natočí film o týden dřív, dostane 100 tisíc korun československých navíc. (Kulmon)
  • Každý záběr byl točen jednou, maximálně dvakrát. (Kulmon)
  • Celý film byl natočen za 675 tisíc korun československých, z toho 20 tisíc byl honorář pro Oldřicha Nového (Alois Novák / Kristián). (Kulmon)
  • Před rokem 1989 běžela v československé televizi zkrácená verze – komunistickému režimu totiž vadil Jára Kohout (Josef Nový), proto byly scény s ním vystříhány. (Kulmon)
  • Oldřich Nový (Alois Novák / Kristián) věřil, že si bude moci zahrát ještě v pokračování, proto s manželkou Alicí Wienerovou vytvořil scénář. Film se měl jmenovat „Kristiánův návrat“ nebo „Kristián se vrací“. (KatRi)
  • Oldřichu Novému (Alois Novák / Kristián) hodně záleželo na tom, aby vypadal dobře – uvědomoval si, že má pravou tvář pohlednější než levou, a tak se ke kameře snažil téměř vždy otáčet pravou stranou. (Kulmon)
  • Martin Frič si vzal do hlavy, že Oldřich Nový (Alois Novák / Kristián) bude větší než Adina Mandlová (Zuzana), a tak kdykoliv kráčeli vedle sebe, kladli kulisáci Novému pod nohy cihly. A pokud jsou vidět celé postavy, má Nový alespoň klobouk. (Kulmon)
  • Podľa spomienok hercov: „Po tom, čo sa objavil Nový ako Kristián, diali sa neuveriteľné veci. Keď vstúpil niekam do nejakej sály, kde hral veľký orchester, tak orchester prestal hrať a nasadil Jen pro ten dnešní den...“ pieseň, ktorú spieval Oldřich Nový (Alois Novák alias pán Kristian) vo filme. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama