Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Divákům se tak nabízí možnost seznámení nejen s jedinečnými památkami, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí. Všechny tyto památky se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jde o pokus přiblížit běžnému divákovi památky zapsané v UNESCO. Možno vidět hodnotné záběry staveb, hlavně ty letecké jsou pěkné. Ovšem na druhou stranu se člověk mnoho nového nedozví, jelikož stopáž je vyplněna spíš hudbou než slovem a i to slovo, když už zazní, obvykle neodhalí žádná fakta, ale jen obecně známé pravdy. Mne pořad sváděl spíš k přetáčení vpřed a nakonec jsem viděl všechny díly jen z rychlíku. Kamera dobrá, ale průvodní slovo velmi velmi nenáročné. 60% ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Snaha vytvořit dokument po vzoru západních TV stanic (PBS, BBC) je opravdu úspěšná. Nejen díky perfektně shrnutém podání zajímavých a podstatných informací, ale také díky kameře, která je takřka neustále v pohybu a vytahuje netradiční i profláknuté záběry. Velmi mi seriál připomíná PBS sérii Vision of ... , kde se kamera dokonce nikdy nezastavila. PS: web http://visionsof.org ()

Reklama

Luswani 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený seriál, který se zabývá nejkrásnějšími českými místy. Nejlepší je ale podle mě dokonalá kamera, která dokáže vykouzlit skutečně nádherné záběry. Poměrně netradiční zpracování na české poměry dokumentárních filmů. A volba Táborského jako průvodce byla taky dobrá. Zhlédl jsem všechny díly a jsem opravdu nadšený. 95% ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které byly nebo by měly být zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO, mne velmi překvapil. Potěšilo mne, že to bylo milé překvapení a nikoli zklamání, takže za tyto Národní klenoty opravdu od srdce tleskám. Dokonce jsem si ani neuvědomil, že obě natočené řady od sebe dělilo pět let, protože první vznikla roku 2012 a druhá roku 2017. Hlavní a jediný moderátor Miroslav Táborský jakoby za ono období nezestárl ani o den a celkově mne hladilo na duši jeho kultivované vystupování. Nenásilnou řečí nám doma dával spoustu informací o všech důležitých památkách naší vlasti, sem tam zazněl mírný vtip či sarkasmus, ale hlavně mně to vůbec nepřidalo nějaké nudné, ba právě naopak. Potěšilo mne, že každé památce bylo věnováno dost času na to, abychom se dozvěděli přijatelné množství informací z historie místa, případné zajímavosti či pikantnosti a současnost potažmo budoucnost oněch budov, parků, soch či dalších pamětihodností. Osobně jsem na spoustě míst byl a tak jsem ony informace dychtivě vstřebával a těšil se z krásných záběrů kamery, včetně těch leteckých. Začali jsme v nádherném Českém Krumlově s hradem a otáčivým hledištěm v parku, pak se přesunuli do Telče se zámkem na náměstí a souborem gotických a renesančních měšťanských domů s podloubími, dále jsme se podívali do Holašovic neboli tradiční české vesnice s krásnou návsi a domy a následovalo poklidné moravské město Kroměříž se zámkem o obdivuhodnou květnou zahradou, kde jsem s rodinou byl už několikrát. Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci mohu obdivovat každý den pokud budu chtít, neboť se nachází v mém bydlišti. Lednicko-valtický areál jsme zatím navštívili dvakrát a ještě tam pojedeme, protože ta krása se nedá zvládnout poznat ani najednou ani nadvakrát. Historické jádro Kutné Hory nás teprve čeká, ale už se tam moc těším a nejvíce na kostnici. A tak bych mohl pokračovat, co díl to krásná památka České republiky, která si svou pozornost právem zaslouží. A děkuji Miroslavu Táborskému a bandě filmařů, že natočili tak kultivovaný a zajímavý seriál a přál bych si, aby v tomto duchu pokračovali na dalších, byť méně známých místech země s názvem Čechy a Morava a Slezsko. Národní klenoty ode mne po právu získaly pět národních hvězdiček *****. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po všech odvysílaných třinácti dílech dokumentu (edit: 1. série z r.2012) nemohu jinak než udělit, resp. ponechat, plný počet hvězd. Skutečně výtečné provedení s opravdu bohatou dávkou informací, které nejsou pouhé tlachání a omýlání známých dat z prospektů, ale jsou to poučné a zajímavé informace. Úchvatná profesionální kamera i pěkná hudba. Špička mezi dokumenty české produkce! A potom ať někdo říká, že to kvalitně nejde... :) 100% ()

Galerie (256)

Zajímavosti (1)

  • Jeden díl se natáčel 3 dny. (M.B)

Reklama

Reklama