Reklama

Reklama

Peklo na talíři

(pořad)

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)

Recenze (174)

MrGregor 

všechny recenze uživatele

Stručný, 5-6 a občas i více minutový, zajímavými a užitečnými informacemi nabitý program, kterým provází příjemně vystupující a věcný Roman Vaněk. Vůbec bych se nezlobil, kdyby jej přejala nějaká televize a tyto ukázky "co si všechno lidé nechají líbit" vypustila do seriálového, pardon..., televizního světa... Zatím tento pořad docela vychvaluji, proč tedy jen 4*? Jednoduše proto, že i když se mi naprostá většina dílů líbí, najdou se i takové, se kterými nesouhlasím. Například v díle Číšník versus host: Kdy pan Vaněk a jeho kolega označili za "správnou" verzi číšníka, číšníka přespříliš vlezlého a pro mě poměrně nepříjemného. Dále pak např. díl Ledové čaje, kdy pomlouvali ledové čaje, za jejich obsah čaje - "pouhých" 0,2% - a porovnávali to s klasickým domácím louhovaným čajem. Což mi přijde trochu zvláštní, schválně si zkuste uvědomit, kolik skutečného čaje v tom vylouhovaném hrnku máte. A pokud si to představit nedokážete, uvařte si čaj a nechte odpařit vodu, řekl bych, že víc než 0,2% z původní hmotnosti tam stejně nenajdete. Jako jediný tristní výrobek bych tedy viděl čaj, který se v díle "pyšnil" 0,01% obsahu čaje. Takže shrnutí: Bohužel jsem musel zvolit 4*, protože 4,5* nejde. Ale i tak se jedná o skvělý pořad, který byste rozhodně neměli přehlédnout - Stránka pořadu (pouze pro lenochy :); Zajímavé díly: Angličtina pro gurmány, Vaječná epopej, Úroveň stolování nebo třeba jak má vypadat pravé Espresso. ()

PhoenixSwan 

všechny recenze uživatele

Aspoň člověk vidí co do sebe všechno cpe za sra*ky. Tak si sjíždím postupně všechny díly Pekla Romana Vaňka a mám sto chutí jít vyházet ledničku a skříňky v kuchyni. Ono nakupovat v Tescu za docela levnej peníz je jedna věc, ale pomalu se zabíjet věc druhá. Ještě že aspoň ovoce a zeleninu máme na zahradě a maso bereme i od řezníka. No ale stejně... Dozvídám se hodně zajímavých a užitečných informací. Sem tam dokonce i dobrý receptík - samozřejmě ne ty z mimibazaru (ten díl neměl chybu). Dobrý nápad pane Vaňku. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Z hlediska filmařiny i ,,hereckých'' výkonů se jedná o podprůměr. Ale z hlediska osvěty a dokumentární hodnoty (co se žralo - jedná se totiž o žrádlo ne o jídlo) a pilo za svinstva kolem roku 2010 - 2013) je to na plné hodnocení. Už jen za to nové české slovo - šmakuláda. On Vaněk asi moc dobře ví do čeho šije. Kuchaři, řezníci i restauratéři jsou první kdo má o těchto nešvarech přehled. Hned za nimi to jsou všechna ta Makra, Penny, Lidly, Tesca, Kauflandy a kdo ví co ještě... Já se co se týče označování krabí pomazánky s nulovým obsahem krabího masa, či šunky, kde vepřové tvoří je 20% složky, párků z kuřecích kůží a šlach pěkně umletých na růžovo obarvených, glutamátem ochucených a ovoněných držím klasického názvu - Amarouny. Už je to déle co jsem s údivem zjistil, že kokosovo-rumová čokoládová tyčinka neobsahovala ani rum, ani kokos... A teď si říkám... obsahovala vlastně čokoládu? Nebyla to oblíbená čoko-tuko-pochoutka? Je to hnus, je to děs, ale když to těm velkým obchodním řetězcům a výrobcům dovolujeme tak to je naše blbost. Nekupujme šunkové pizzy bez šunky, jahodová pitíčka bez jahodové šťávy, nechtějme 10 deka šunky za 10 Kč.... Když to nebudeme chtít a nebudeme to kupovat, nebude nám to nabízeno a nebude to vyráběno. Možná si nějakou kačku připlatíme, ale nebudem mít ve vepřové šunce brambory, sóju a hromadu éček. Když něco kupujete koukejte vedle ceny i na složení výrobku. Je to pracnější, občas to chce lupu, ale má to význam. Pokud u uzené kýty kromě položky masa, která by měla být na prvním místě najdete ještě 8 řádků chemických sloučenin, jděte o kýtu dál. * * * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Skvěle jsem se pobavil nad rozborem kvality supermarketních potravin a nakonec mi nezbylo, než abych sám sobě uznale po ramenou poplácal za to, že nejsem líný vydat se pár kilometrů pro chutnou krmi k západoněmeckým soudruhům, kteří by leckterý hodnocený výrobek pravděpodobně vyhodnotili jako nebezpečný chemický odpad. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Jasně, stručně a výstižně. Tak by se dalo shrnout heslo tohohle 3-5 minutového pořadu, kterým provází šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Ten vtipnou formou rozebírá jednak kulturu stolování, obsluhování, vaření, ale také složení některých potravin, které lze zakoupit v českých supermarketech. Zejména doporučuji díly o mražené šunkové pizze, grónské pomazánce a kečupech :D ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)
  • Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)
  • Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)

Reklama

Reklama