Reklama

Reklama

Černá vdova

  • Libanon L'Attentat (více)
Trailer

Filmová adaptace mezinárodního bestselleru alžírského spisovatele Yasmina Khadraua, jenž byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků, sugestivně vykresluje morální dilema arabsko-izraelského chirurga, potýkajícího se s obviněními jeho manželky ze sebevražedného teroristického útoku. Když objeví manželčin dopis na rozloučenou, zhroutí se mu celý dosavadní svět. Čelí složitým životným otázkám, ztrácí dosavadní iluze a začíná si uvědomovat, že doposud žil v uměle vytvořené realitě, jejíž součástí byla neznámá žena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

MI-380 

všechny recenze uživatele

Je tu vidět snaha o objektivitu, ale je to arabský pohled, takže ta objektivita má své meze. Velmi dobře zahrané i vyrobené, kameraman si se světly opravdu pohrál: 80% (444 hodnotících s průměrem 73%). ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Bohaté americké manželky si zoufají, ty arabské konvertují na křesťanství a stávající se atentátnicemi...Doueiri se nesnaží zjednodušovat, jeho počin je v mezích filmové řeči poměrně komplexním a objektivním dialogem, vlastní čin je dávkován v působivých náznacích, nechybí něco romantična... Přesto mě celek nepřevědčuje, abych uvěřil, proč si tato jedna konkrétní žena vybrala tento osud...Fiktivní a obsahově podobné Incendies jsou ve všech ohledech působivější... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Špičkový izraelský chirurg arabského původu žije úspěšný a hezký život do dne, kdy je spáchán sebevražedný atentát, který spáchala jeho krásná milující manželka a pan doktor dostane jednak čoud od většinové židovské společnosti a pak začne pátrat, jak se to mohlo stát a zda jeho manželství nebylo jen účelovým plánem nějakého teroristického mozku, tak se vydá do Palestiny. Hodně interesantní film, sice komorní, ale se skvělou atmosférou Blízkého východu. Jednoduché, ale realistické a přesvědčivé. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zlo plodí zlo. A toto zlo plodí další zlo. A je to jako pingpongový míček. A situace se zdá neřešitelná. Taky to trochu připomíná krevní mstu... Arabové možná nechtějí vedle sebe izraelský stát, ale Palestina má právo žít taky ve svobodné a neokupované zemi. Izrael chápe okupaci jako prevenci před terorismem, ale proč tam staví své vlastní židovské osady? Palestinci chápou teroristické činy jako svůj marný boj za právo na důstojnou existenci. Až na konci se dozvídáme, proč tak sekularizovanou Arabku žijící v Tel Avivu donutilo uchýlit se k příšernému činu. Bylo to stejně hrůzné vyvraždění nějaké palestinské osady. Jak správně doktor Džamajrí říká, pokud by podal informace získané v Nazarethu, Izrael by zase odpověděl novým hrůzným činem na palestinském území. Nemají si co vyčítat vůdcové obou táborů. Skvělý film, který zřetelně ukazuje jednu z příčin terorismu, který dnes ohrožuje celý svět. Výborně nafilmováno, co dodat. Bude tam někdy mír? Budou žít Židé a Arabové na tom malém kousku země jako dobří sousedé? Rád bych se toho dožil... ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Reziser sa velmi srdcervucim sposobom pokusa nadrziavat samovrazednej atentatnicke a donutit divaka aby s nou sympatizoval a neodsudzoval ju. Na mna vsak ta hra ktovieako nefungovala. Po vizualnej stranke je to kvalitny film a vzdy ocenim neopozerane tvare, ktore este k tomu vyborne hraju, napriek tomu reziserovi na jeho hru na city neskocim. Nasilie nie je riesenie a samovrazedne utoky uz vobec nie. Bez kompromisu. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

I když film víc fandí obětem ("Přijali jsme tě mezi sebe, dali zázemí a takhle se odvděčuješ? Necítíš povinnost bránit tuto zemi?"), než aby se snažil do hloubky rozebrat pocity teroristů, alespoň se vyhýbá citovému vydírání. Nicméně mezi Židy a Araby to vře a nemají se navzájem rádi. Je těžké necítit nespravedlnost páchanou na arabském přistěhovalci (je to takový vzdělaný Rom ve světě bílých), ale realita má v tomto filmu ještě hodně opilované hrany. Filmem se táhnou dva vztahy. Jeden je mezi dvěma národy (nemůžeme říct náboženstvími, když sebevražedná atentátnice se hlásila ke křesťanství) a "umírněný" přístup vystihuje hláška "Jsme na ni hrdí, ale nechceme s tím mít nic společného". Pak je tu vztah Amina a jeho ženy. Ten je pochopitelný, protože kolik manželů obdrželo žádost o rozvod a vůbec je nenapadá, co udělali špatně? Amin je zahleděný do své kariéry a svou manželku vnímá jako šťastnou kulisu, i když to má k pravdě hodně daleko. Film nepřináší žádné odpovědi ani naději do budoucna. Spíš popisuje běžný den v Izraeli a všude tam, kde dochází ke střetu kultur. ()

anemoon 

všechny recenze uživatele

Pod vlivem událostí několika předešlých dní, sáhla jsem po libanonském snímku Černá vdova, který (jak jinak) nechává nahlédnout diváka do problematiky terorismu z poněkud jiné perspektivy, než jsme zvyklí. Arabso-izraelský chirurg Amin Jaafari zažívá v nemocnici perný den, kdy se po (jednom z mnoha) sebavražedných atentátů kdesi ve městě, snaží sešít zbytky přeživších obětí. Zkrátka fuška, nic hezkého. Tento snímek ovšem není ani tak o teroru a násilí. Skutečné drama se odehrává až ve chvíli, kdy unavený doktor přijíždí po těžké šichtě domů a následně zjistí, že oním sebevražedným atentátníkem nebyl nikdo jiný než jeho milovaná žena Siham. Co všechno se odehrává v mysli emocionálně zlomeného doktora, kdy se musí vyrovnat nejen se smrtí milované ženy, ale také se musí vyrovnat s faktem, že tato milovaná žena způsobila smrt nevinných lidí způsobem, který se nepromíjí a neospravedlňuje. Tohle nechcete, vážně ne... Pěkně a důstojně natočeno, bez nějakých patetických příkras. 8/10 za příběh z druhé strany ()

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Silný příběh. Možná trochu delší, ale chápu, že dost věcí je třeba vysvětlit, aby celá problematika byla k pochopení. A jak bylo ve filmu řečeno, jedná strana nepochopí tu druhou, takže tenhle konflikt nejspíš bude trvat věčně. Smutné, ale ty čtyři a půl hvězdy si zaslouží. ___ Při posledních událostech zvedám na pět *. Film je opět velmi aktuální. ()

Doutas 

všechny recenze uživatele

Být Arabem v Izraeli může být těžké. Můžete být třeba renomovaným chirurgem a mít dokonce i několik židovských přátel, ale hluboce zakořeněné nedůvěry většinové společnosti se nikdy nezbavíte. A to až do takové míry, že začínáte pochybovat jestli profesní uznání není jen samoúčelným projevem tolerance, při kterém se Židé plácají po zádech, jak své Araby pěkně integrují. Černá vdova není film o sebevražedné atentátnici, o jejích pohnutkách a myšlenkových pochodech, ale o černém vdovci, kterému spolu s manželkou exploduje celý svět. Musí se vyrovnat nejen se smrtí nejbližší osoby, ale i s faktem, že si byli mnohem méně blízcí, než si myslel, a že ji nikdy vlastně pořádně nerozuměl. Společnost, která ho oceňovala, jej nyní zatracuje, je vyslýchán policií, přijde o práci. Jediné, co ho žene dál, je nutkavá potřeba najít odpověď na jedinou otázku. Proč? Neveselý film z neveselého místa, který určitě stojí za shlédnutí. ()

gicous 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, v jehož povaze není víra zakořeněna, můžu jen těžko pochopit sílu, která žene Palestince a Židy proti sobě. Černá vdova měla svým příběhem šanci dostat se do hloubky konfliktu mezi těmito dvěma národy. Byl tam potenciál k pokládání otázek, jenž by ideologicky rovnoměrně zohlednily obě strany, a poskytly tak divákovi otevřený pohled do nitra obou znepřátelených táborů. K naznakům tohoto dochází v samotném závěru, což ale pro mě bylo málo. Černa vdova obětovala náročnější myšlenkovou náplň svého příběhu ve prospěch průměrného vyprávění o snaze hlavního hrdiny dozvědět se, proč jeho žena spáchala sebevražedný útok. Místy mu nechybí působivost (flashbacky), ale po většinu času se jedná o mdlou cestu, která ve mě vzbudila spíše rozčarování a zklamání, než-li spokojenost. 6/10 ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Ale jo, průměrný film o teroristech, sice jsem očekávala daleko více dramatu, ale téma vcelku povedený, ono je těžké žít a uvědomit si po tragédii, že jsme neznali svoji drahou polovičku, tak jak sme předpokládali. ()

Tristesse 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film na téma izraelsko-palestinský konflikt, který se nám nesnaží vnucovat stanovisko té, či oné strany. Skutečný Tel Aviv, skutečný Nábulus, výborná kamera, herecké výkony i věrohodné dialogy. Jenom si lámu hlavu nad českým názvem filmu. Možná má odkazovat na pavouka snovačku jedovatou, která svého partnera připraví o život, jakmile se s ním spáří. Sihem sice Amina nezabila, ale každopádně ho připravila o život, který vedl před atentátem. Ale kdo ví..... ()

lepo 

všechny recenze uživatele

Chudák doktor Amín. Je dobre, že film s ťažkou tematikou "Status Quo", ktorý trvá v arabskom svete storočia, zobral do rúk práve človek narodený v tomto prostredí. Nestranný pohľad tvorcu ukázal, že niet na celom svete možnej únikovej cesty, z tohoto zakliateho vesmíru opantaného slepou vierou a to je jedno akou. Vyšetrovatel kapitán Moše, nie je o nič lepší , ako celá bunka v Nábuluse, ktorá 18 mŕtvých obeti v Tel Avive skrýva za svojeho Alláha spravodlivého, ktorý by sa isto v hrobe aebo v nebi obracal, keby to videl. Lekár Amín, je podľa mňa tou pravou obeťou tohoto snímku. Po výbuchu operuje a zachraňuje židovské obete, na operačnom stole mu jedna z obetí jasne dá najavo, že chce druhého doktora, následne obvinený zo spolupráci na atentáte ráznym vyšetrovateľom v štýle Mossad persecuation a zistení, že jeho nádherná manželka hrala v jeho živote mimikry. Nedôvera v jeho rodine, vnútorné sklamanie a bláboly šejka samozvaného proroka sú presným zobrazením bezvýchdiskovej situácie v tomto regióne. Nakoniec aj zdaním posledná priateľka a kolegyňa mu povie aby sa zamyslel, keď bude operovať najbližšie obete budúcich výbuchov. Stav nemenný .Z tohoto sa nedá jednoducho výjsť. Obeťou tohoto šialenstva sú vždy iba jednotlivci, všetky tie bytosti, ktoré tam v skutočnom živote žijú a musia žiť . A čo ešte majú robiť, keď tam občas pridajú čerešničku na torte amíci... ()

babka 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem nepochopila název. Jestli je to odkaz na Latrodectus mactans, může být. Nechám se poučit. Každopádně zdařilé dílo. Cítila jsem se vtažená do děje a místy jen těžko zůstávala jen nestranným pozorovatelem. Obzvláště záběry kamery přes hlavu Aliho Sulimana, přesvědčují diváky - ano je to realita, toto je skutečné město, skutečná ulice, mešita, svět. Tady žiji, tady žijí a zde se to děje. Děje se to stále od věků - násilí, plodí jen další násilí. Ve jménu všech bohů, co si jich lidstvo vymyslelo se zabíjí s lehkou a čistou duší. Doueiri nechává promlouvat obě strany, ukazuje masakry na obou stranách a je jasné, že tohle hned tak neskončí. Přesvědčivý snímek, který jen tak z hlavy nevymizí. ()

Související novinky

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

Nová přehlídka francouzského filmu v Praze

17.05.2014

Francouzská kinematografie oslovuje tradičně široké masy diváků, a tak se distribuční společnost Film Europe Media Company rozhodla zrealizovat festival Crème de la crème, kde slovenským divákům… (více)

Reklama

Reklama