Reklama

Reklama

Země dinosaurů

  • Česko Země dinosaurů 1 - Jak to všechno začalo (více)

Obsahy(1)

Prostřednictvím tohoto kresleného příběhu pro celou rodinu se vydej s dinosauřími kamarády Nožičkou, Sárou, Zobkou, Bodlinkou a Pírkem na báječnou cestu do pravěku. Před dávnými a dávnými časy, v dobách čadících vulkánů a strašlivých zemětřesení, se jeden malý brachosaurus jménem Nožička ocitl úplně sám. Na své cestě do legendárního Velkého údolí se šťavnatou trávou potká čtyři malé dinosauříky, kteří se k němu připojí. A tak začne vzrušující, ale i nebezpečné dobrodružství, během něhož malí kamarádi potkají hladové dravce a jiné překážky. Díky tomu se naučí mnoha novým věcem, jako je pomoc kamarádovi a týmová práce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

majo25 

všechny recenze uživatele

Po rokoch prekvapivé zistenie, že sa jedná o nadpriemerný animák. Ako dieťa som až tak nemusel napriek tomu, že dinosaury boli v kurze už vtedy. Síce detsky hravý a s jednoduchým posolstvom, ale aj citlivý a krásne smutný. Príbeh je zasa silne dobrodružný. Animácia pekná, dostatočne akčná a sem-tam aj vtipná. Pochválil by som aj to, že zvieratká rozličných veľkostí i tvarov si po celý čas udržujú tieto parametre, v animákoch to nie je to tak samozrejmé, ako by sa mohlo zdať. Škoda, že pokračovania boli kvalitatívne už o inom. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, jako animovaný film je to pěkné a líbila se mi animace, která je klasická a krásná, nemá to v sobě ještě žádné 3D prvky, což je prostě příjemné. Jenže ten příběh mi přišel tak nějak disneyovský, i když je zde snaha o pořádnou akci. Nějak jsem se do něj ale nemohl dostat a nestrhnul mě jako jiné, podobné filmy. ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V čase vzniku mi toto dielo ušlo, takže nie som nijako zaťažený nostalgiou. Z môjho súčasného pohľadu nie je tento animák, ťažiaci z veľkej popularity dinosaurov, takmer ničím výnimočný. Animácia používa veľmi jednoduchú kresbu, občas mi pripadá až nepekná (hlavne v tých scénach, ktoré vyzerajú rozmazane, zrejme v snahe dosiahnuť priestorovosť). Príbeh je priamočiary, málo nápaditý, taký až tuctový: jedno roztomilé zvieratko stretne druhé roztomilé zvieratko, spolu stretnú tretie, až nakoniec spolu putuje skupinka roztomilých zvieratiek. Vzhľadom na to, že to bolo mierené na deti a tým sa to zrejme páčilo (myslím vtedajšie deti, s tými súčasnými si už nie som istý), som pri hodnotení blahosklonný. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Roztomilý dinosauří animáček pro nejmenší děti. Parta osiřelých mláďat prehistorických živočichů putuje poté, co jejich území zničilo zemětřesení, do nové, úrodné krajiny. Cestou zažívají spoustu veselých i vážných příhod. Přitom jsou děti hravou a nenásilnou formou poučovány o tom, jakou sílu má přátelství a že jsou si všichni tvorové rovni. ()

MtS 

všechny recenze uživatele

Animák mého dětství. Pamatuji, že jsme ho koukali z VHSky v němčině s českým simultáním překladem :-). Emoce skryté v onom simultáním překladu byly úchvatné (musím to sehnat v originálním znění, ale myslím, že simultání překlad, na který jsem si jako malý zvykl to nenahradí). Aktualizace: Tak už jsem to viděl v originále a zese jsem brečel jako malej. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (23)

  • Hlavní antagonista Ostrozub (Tyrannosaurus rex) je ve snímku vyobrazen s čelistmi překrytými rty. Obdobně jsou v dalších filmech z této animované série ztvárněni i jemu příbuzní jiní tyranosauridi, dále pak také srpodrápí raptoři i alosauroidi (teropodi se třemi prsty na rukou a „hřebenem“ na hlavě). Jiní, jako např. Spinosaurus, baryonoxové, yutyranové a Carnotaurus, jsou naproti tomu vyobrazeni se zuby vyčnívajícími vně rtů. Je to z důvodu dvou rozdílných vědeckých hypotéz: na základě první jsou dnešní krokodýli vzdálenými příbuznými dinosaurů a právě jim zuby vyčnívají z čelistí. Dle druhé (moderní) byly při podrobných výzkumech fosilních lebek mnoha teropodů objeveny drobné jamky pod kořeny zubů, které mají mj. současní ještěři a přidržují jim zde retní svaly. Tudíž je pravděpodobné, že tak tomu mohlo být i u neptačích masožravých dinosaurů (Marasuchus17)
  • Strašlivá černá postava, v níž se společně spojí Nožička, Zobka, Pírko a Bodlina poté, co se jim zázračně podaří vyváznout z asfaltové jámy a vydají se zachránit Sáru před dravými pachycephalosauridy v jeskyni, je odkazem hned na dvě hororové postavy. První z nich je tzv. „Asfaltová příšera“ (Tar monster), kterou je možno spatřit v mnoha epizodách seriálu Scooby-Doo (od r. 1976). Druhou je černé mýtické stvoření s dlouhými rohy na hlavě, hubenou černou postavou, pokryté kožešinou a mající dvě bílé jasné oči, které se jmenuje „Netvor“ (the Beast), pocházející např. z Raně gotických hororových příběhů (Early Gothic Horror stories). (Marasuchus17)
  • Judith Barsi, která v originální verzi namluvila Zobku, byla zavražděna svým otcem čtyři měsíce před uvedením snímku. Judith bylo pouhých deset let. Na jejím náhrobním kameni je vyryta její slavná fráze z tohoto filmu: „Jo! Jo! Jo!“ (v originále: „Yep! Yep! Yep!“). (Marasuchus17)

Reklama

Reklama