Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (25)

  • Postava Tricatela (Julien Guiomar) byla inspirována Jacquesem Borelem, který měl v roce 1960 koncesi na motoresty na francouzských dálnicích. (Untentrauer)
  • Bílé kostky, které Charles Duchemin (Louis de Funès) nadšeně ochutnává v japonské restauraci, jsou seitan (pšeničné maso). Po návratu domů říká svému zahradníkovi, aby zasázel sóju. Sójové maso je alternativou k seitanu. (sator)
  • Louis de Funès (Charles Duchemin) prohlásil, že s touto rolí opustil svůj typický cholerický herecký projev a přešel na nový způsob herectví. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Jelikož Louis de Funès (Charles Duchemin) prodělal před natáčením srdeční infarkt, tak bylo dost riskantní ho do filmu obsadit, neboť natáčení s kardiakem bylo nejisté ze zdravotních a finančních důvodů. Pojišťovna nakonec udělila souhlas, že natáčení pojistí. Na place ale musel být neustále přítomen kardiolog a sanitka. Štáb dostával výplatu pro jistotu každý den s tím, že nebylo jisté, zda se další natáčecí den uskuteční. (Duoscop)
  • Z jídel, která se ve filmu objeví, Louis de Funès (Charles Duchemin) nesnědl prakticky žádné. Protože byl po infarktu, měl nařízenou přísnou dietu, kterou velice zodpovědně dodržoval i během natáčení tohoto filmu. Ve scéně v italské restauraci, kde hlavní hrdinové jedí hovězí steaky Rossini, Funès ve skutečnosti snědl jenom malý kousek chleba namočený v omáčce. Naopak Coluche (Gérard Duchemin) během natáčení této scény spořádal tři tyto obrovské steaky, a poté ještě v zákulisí tři rýžové nákypy. (Michel90)
  • Coluche (Gérard Duchemin) ve filmu jezdí vozidlem AMC Pacer X z roku 1975. (JohnSmith)
  • Film získal v roce 1978 německou cenu Goldene Leinwand. (Cucina_Rc)
  • Název průvodce "Duchemin" je inspirovaný názvem známého gastronomického průvodce "Michelin". (Ganka)
  • Je všeobecně známo, že roli Ducheminova syna měl hrát na přání samotného Louise de Funèse (Charles) původně Pierre Richard. Tuto roli údajně odmítl kvůli natáčení jiného filmu a sice Hračka (1976). Není to ovšem pravda. Richard, dle svých vlastních slov, roli odmítl kvůli tomu, že se mu nelíbil upravený scénář. Své odmítnutí údajně probral i se samotným Funèsem. (Untentrauer)
  • Hoci ich postavy majú vo filme k sebe istú príťažlivosť, Ann Zacharias (Marguerite) nebola s Coluchem (Duchemin) veľmi spokojná a kritizovala ho za to, že hrá len na seba bez toho, aby sa príliš delil o svoje herecké skúsenosti. Na druhej strane, Zacharias si úžasne rozumela s Raymondom Bussièresom (Henri, vodič Duchemina). (Arsenal83)
  • Nápad na film vznikol už 4 roky pred výrobou, kedy v roku 1972 pozval producent Christian Fechner Louisa de Funèsa na obed, aby sa s ním stretol a navrhol mu, aby s ním produkoval film. Fechner na to spomínal: "Bol som jeho veľkým fanúšikom a jeho dialógy z filmov som poznal naspamäť. Pri tom obede som mu niektoré odrecitoval a myslím, že ho to pobavilo. Bol to ten najzdvorilejší muž a myslím, že ho veľmi potešilo, keď videl veľmi mladého producenta – mal som dvadsaťsedem alebo dvadsaťosem rokov – v plnom rozpuku ako fanúšika jeho filmov a človeka, ktorý sníval o spolupráci s ním." (Arsenal83)
  • V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)
  • Pierre Richard o svojom odmietnutí hrať v tomto filme povedal viac v rozhovore z roku 2005: "Bol som sklamaný zo svojej úlohy. Cítil som, že keby som ju prijal, tak by som sa cítil, ako keby som chodil každý deň do fabriky. A Boh vie, že som chcel pracovať s de Funèsom! Ale ak pre mňa rola nič neznamená, nemôžem ju vziať, aj keď je to obrovský komerčný trhák." (Arsenal83)
  • Názov filmu vznikol tak, že keď sa začala pripravovať výroba a film mal hrubé kontúry, tak režisér Claude Zidi bol na večeri v Petit Colombier na Rue des Acacias v Paríži a tam k nemu prišiel čašník. Ten sa ho opýtal: "Krídelko alebo stehienko?" a názov filmu bol vymyslený. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Paríži, Courbevoie, Nemours, Dampierre-en-Yvelines, Ormoy-Villers, Billancourt, Puteaux, Rungis a Senlis (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 24. mája do augusta 1976. (Arsenal83)

Reklama

Reklama