Reklama

Reklama

Muž z Hongkongu

  • Francie Les Tribulations d'un Chinois en Chine (více)
Trailer

Multimilionář Artur Lempereu (Jean-Paul Belmondo) je znuděn životem doslova k smrti. Dříve, než si z nudy sám sáhne na život, mu jeho přítel a guru poradí, aby uzavřel životní pojistku. A tak se Artur pojistí na dva miliony dolarů, které v případě jeho smrti dostanou jeho snoubenka Alice a orientální přítel Goh, kterého požádá, aby najal profesionální zabijáky, kteří ho mají zabít. Jenže právě když se tak stane, seznámí se Artur s okouzlující striptérkou Alexandrinou a najednou se mu strašně chce žít. Nezbývá, než se pokusit uniknout všem nástrahám, které na něj najatí zabijáci chystají a najít Goha, aby vrahy odvolal. Ten prý však odletěl rozjímat do himálajského kláštera. Začíná bláznivá honička, která hrdinu zavede nejen do Tibetu a zasněžených himálajských velehor, ale také do tisíce a jedné nebezpečné situace. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

bloom 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám rád už od svých devíti let. Předlohu Julese Verna (česky to myslím vyšlo pod názvem O život) jsem sice nečetl, ale řekl bych, že De Broca se od ní silně vzdálil. Belmondo je tady v nejlepší formě a baví mě to mnohem víc než Muž z Ria. Asi je to kvůli těm komikům a hercům ve vedlejších rolích: Rochefort, Préboist, David, Pacomeová a Darry Cowl v roli účetního. Představte si že tento herec měl být původně Četníkem ze Saint-Tropez. Plus ještě Ursula... A dabing - jsou dvě verze, jedna barrandovská s netypickým, ale vůbec ne špatným Vladimírem Brabcem v hlavní roli a skvělým Milošem Kopeckým jako Jeanem Rochefortem. Ta druhá, novácká, není taky vůbec špatně obsazená, až na dvě výjimky. A těmi jsou právě Belmondo a Rochefort, protože pánové Krampol a Kalva to totiž dabovali o nějakých dvacet třicet let starší než herci v době natáčení. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

De Broco, de Broco, tentokrát jsi mě tedy nepotěšil... a bohužel z mé strany nepomohla ani druhá šance. Ale popořadě: Trampoty Číňana v Číně (jak zní originální název) vznikly jako v pořadí třetí dobrodružná komedie osvědčeného spojení režiséra De Brocy s Belmondem po historickém Cartouchovi a akčně laděným Muži z Ria, přičemž v nasledující dekádě jejich spolupráce pokračovala v dalších dvou komediích z opět jiného soudka. Asi jenom česká distribuce si může dovolit spomezi této řádky filmů vytvořit pomyslnou trilogii tam, kde v krajině vzniku o žádnou trilogii nešlo a zvolenými distribučními názvy pak adaptaci Julese Vernea spojit do jedné série nejen s Mužem s Ria, ale navrch i legendární parodií Le magnifique (česky Muž z Acapulca), ačkoliv šlo o stylově vzájemné odišné snímky. *** A teď už k mým dojmům: Mě osobně hodně připomíná styl současných trháků. Technicky tomu skoro nic nelze vytknout, disponuje to obrovským rozpočtem, vychází z osvědčené předlohy, nabízí hvězdné obsazení, atraktivní exteriéry, na svou dobu perfektně odvedené akčné scény a myšlenkou se možná snaží hrát i na cosi hlubšího... ale zároveň to zpracování příběhu včetně scénáře působí natolik fádně a odflákle, že mi Muž z Hongkongu nedokázal nabídnout ve výsledku ani velký napínavý zážitek (a to má jít o dobrodružný film!), ani moc příležitostí se zasmát (a to má jít o komedii!), ani vyvolat silné emoce (a to má původní příběh myšlenku o nacházení smyslu života!). Spíše na mě nejednou působil dojmem velké slátaniny, kde se každou chvíli mění prostředí a občas nic nedává smysl. Za 10 vteřin se přesuneme z prosluněného města do zasněžených hor, postavy, které použijí na závěr fotoaparát z konce 19. století (to aby tady byl ten Verne stylově alespoň trochu přítomen), využívají současně nejnovější typy módních aut z půlky 60. let, takže nezbyde prostor ani na vytvoření dobové atmosféry. Tragických mi přijde několik scén z úvodu s pokusy hlavního hrdiny o sebevraždu, ve kterých mi výjimečně trapný přišel i samotný Belmondo a závěrečná superhrdinská akce v oblacích byla už hodně mimo, navíc zcela postrádala nadhled, takže to vypadalo, že se bere smrtelně vážně. Těch pár pěkných scén se záchranným kufříkem se svázanými košilemi nebo s napínavou honičkou padáku vcelku moc nedokáže zachránit zoufalou fraškovitou nudu včetně několika trapností a je mi líto, že zrovna De Broca s Belmondem se na vrcholu svých sil dopustili takhle laciného, předraženého fláku. Tohle provedení Julese Vernea na plátno se za mě vážně nepovedlo... co teprve ve srovnání se Zemanovou Ukradenou vzducholodí, která vznikla ve stejnou dobu. [35%] ()

Reklama

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Promítáno školákům 7. ročníku ZŠ v rámci vzdělávacího cyklu "Světová a národní literární díla", tentokrát na motivy románu Julese Vernea "Číňanovy tramtpoty v Číně". Vzhledem k tomu, že je to francouzská akční bláznovinka, měl film úspěch. A ani jim nevadilo, že je to již půl století stará záležitost. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Dneska jsem se dost nudila. Zabít mě neměl kdo, tak jsem si pustila Bebela s patkou, který řešil stejný problém :-) opět paráda, navíc s původním dabingem (Brabec, Kopecký). Btw. tenhle dabing je luxusní, hlavně Kopecký dabující Rocheforta. Klasika plná akce a vtipu s femme fatale v podobě Ursuly Andress, které už "412 mužů řeklo, že se vrátí a žádného už nikdy neviděla." ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno jestli jsem v komentu na Muže z Ria napsal, že je to tak trochu bezdějová kravina, tak tohle je totální úlet. Prostě znuděnej Belmondo co chce umřít a pak najednou zase ne a celý je to opět jenom záminka pro šílený cestování sem a tam a proto aby si Jean Paul zase zablbnul i když tady zase až tak dobrý kousky k vidění nebyly takže moje hodnocení bude tentokrát jenom průměrný. Celkem jsem se sžil i s trochu netradičním původním dabingem podobně jako u Muže z Ria a musím říct, že tu Brabec na Belmonda až překvapivě dobře pasoval. Tak jako tak jak už jsem napsal předchozí film mě prostě bavil víc.55% ()

Galerie (96)

Zajímavosti (17)

  • Bylo to poprvé, co herci ze západu pracovali v Nepálu. Z města Patan byli někteří jeho obyvatelé kvůli natáčení na týden vystěhováni. (Zdroj: Philippe Durant: Belmondo). (vesper001)
  • Detektivové Stoleté Cornac (Paul Préboist) a Roquentin (Mario David) při automobilové honičce nasedají do červeného taxi. Při následující hromadné nehodě vylézají z havarovaného černého automobilu, aby vzápětí s ostatními použili stejný taxík, jako na počátku pronásledování. (Robbi)
  • Štáb cestoval do Himalájí dlouhých 37 hodin, přičemž značnou dobu strávil v letadle společnosti Air Nepal, které nebylo právě v nejlepším stavu: po palubě se pohybovala domácí zvířata, dveře „chránil“ provaz a letušce bylo teprve dvanáct let. Štáb tak dorazil značně rozladěný. Korunu všemu nasadil producent filmu Alexandre Mnouchkine, když využil pohledu na zrovna zapadající slunce a rozmrzelým Jean-Paulu Belmondovi a Jeanu Rochefortovi pravil: „Vidíte tu krásu? A to ode mě ještě dostáváte zaplaceno!“ (Komiks)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama