Reklama

Reklama

Armáda stínů

  • Francie L'Armée des Ombres (více)
Trailer

Obsahy(1)

Drama se odehrává v okupované Francii za druhé světové války. Philippe Gerbier (Lino Ventura), jeden z šéfů odboje, v civilu inženýr, prchá z pařížského gestapa. Kontaktuje tajnou skupinu a znovu nasazuje svůj život. Setkává se a Mathildou (Simone Signoret), která prokazuje neuvěřitelnou statečnost, všichni ji obdivují a váží si jí. Jednou se však Mathilda dopustí malé, ale osudové chyby... (šubelinka)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na mě až moc spletitý a pomalu plynoucí příběh se zbytečně odtažitými hereckými výkony. Ve filmu jsem se během chvilky ztratil jak turista v džungli a vůbec jsem nevěděl kdo je kdo a vůbec jsem netušil co a proč dělají všechny zúžastněné osoby. Na druhou stránku mi ale přišlo, že se ve filmu mnoho neděje, tudíž jsem se začal dost nudit a ztrácel jsem se ještě více. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Poměrně náročný film na soustředění i vzhledem k dost dlouhé stopáži. Přesto má nesporně svou výpovědní hodnotu o činnosti francouzského odboje a jejich členů, kteří do toho šli většinou s vědomím, že se tak možná velmi rychle zkrátí jejich životy, což dokladuje i závěr tohoto snímku. Žádný patos, žádné klišé, ale pokud možno věrohodná ukázka toho jak to tehdy fungovalo. Lino Ventura byl velmi dobře zvolený herec do hlavní role a současně se Simone Signoret byli ostatně jako vždy skvělou ukázkou hereckého umění. Ty pomalejší chvíle se naštěstí střídaly s těmi dramatičtějšími a já mohu jen napsat, že jsem opět viděla jeden ze zajímavých válečných dramat z období 2.světové války. 75% ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Další z důkazů, proč jsem nikdy nepřišel na chuť filmovému klasikovi Jean-Pierre Melvillovi (s jednou vzácnou vyjímkou – Delonův Samuraj). I tady je vyprávění podivně strojené, nepřirozené, nevěrohodné. A ano, neváhám říci, v některých momentech režijně a produkčně nezvládnuté (běh před samopaly, či proč zmlácení odbojáři musí vypadat jako Romerovy rozpadající se zombíci). Navíc, to co se tam stane, neospravedlňuje obludně přepálenou stopáž, a to mám jinak pomalu vyprávěné filmy v oblibě. Na druhou stranu, Lino Venturu a Simone Signoret vždycky rád uvidím. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

A 13.2.1944 sa Philippe Gerbier rozhodol, že tentokrát nepobeží... Ešte teraz ma mrazí. V hlavných úlohách postavy, ktoré pre ich silu a odvahu nedokážem neobdivovať. Ďalej krásna réžia so zmyslom pre detail. Melancholická hudba a celková atmosféra navyše spôsobujú, že som film bral takmer až osobne a ponurých udalostí mi bolo naozaj ľúto. Scenár tomu dodáva punc reality a kompaktnosti, čiže všetko do seba zapadá. No naschvál nenapíšem, že by to dávalo zmysel, to žiadna vojna. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Jean-Pierre Melville zúročil ve filmu svoje zkušenosti ve francouském odboji, kterého se účastnil. Režie, herecké výkony Lino Ventury, Simone Signoret, atmosféra, napětí, rytmus filmu, výborně vypointované, vše bezchybné, dokonalé. Při sebehorší vůli není co vytknout. Nemá smysl chodit kolem horké kaše, řekněme si to zcela na rovinu: tohle je dokonalý film !!! ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Předlohou k filmu byl román Josepha Kessela a režisérovy vlastní zážitky z odbojové činnosti ve druhé světové válce. Postavy jsou zbaveny romantizujícího heroismu, mají strach a chybují. (šubelinka)
  • 23. února 1943 nebyla neděle, ale úterý. (Snorlax)

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama