Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

evuline 

všechny recenze uživatele

Život není černobílý stejně jako charaktery lidí, proto bych Mandelu nevynášela do nebe jako druhou Matku Terezu, ale také bych z něj nedělala prvořadého teroristu (viz to jak přistoupil k moci, která mu byla svěřená a že to teda mohl rozseknout mnohem hustěji). Idris Elba umí, i když občas jsem si říkala, co tam sakra dělá Luther... A závěrečná myšlenka o učení k lásce, přiznejme si, která měla nenechat jedno oko suché. Tak mé oko teda nechala, ale aspoň do konce dne jsem měla pocit, že ten svět přeci jen není tak strašně zkašený a že to má cenu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ušel jsem dlouhou cestu ke svobodě. Byla to osamělá cesta a ještě neskončila. Vím, že moje země není zemí nenávisti. Nikdo se nerodí s nenávistí vůči jinému člověku jen kvůli barvě pleti. Nenávisti se lidé učí. Lze je však naučit i lásce. Neboť láska je lidskému srdci přirozenější. " Životní příběh Nelsona Mandely je obdivuhodný, tak jako je v kontextu politických reálií v Africe obdivuhodný i politický přerod a současná relativní politická stabilita v Jihoafrické republice. Jak ukazuje i tento snímek, musela být éra apartheidu pro většinové černošské obyvatelstvo velmi traumatizující. Přesto je zde i téměř 20 let poté, co tato většina získala volební právo a stala se tedy vládnoucí silou, demokratický systém, kde prezident obviněný z korupce musí normálně odstoupit. V kontextu toho, co se děje v jiných afrických zemí, je to skoro zázrak a já i po shlédnutí tohoto filmu jsem přesvědčen, že ten zázrak má jméno Nelson Mandela. Na samotném filmu pak musím především ocenit, že jde o velmi objektivní životopisný snímek, který se nebojí ukázat i stinné stránky jak u Mandely (viz zejména jeho záliba v ženách a nepovedené první manželství) tak i mezi černou většinou v JAR (viz zejména násilnosti spojené s aktivitami Mandelovy manželky Winnie). Zaujal mě též popis "fešáckého" kriminálu pro Mandelu v druhé polovině 80. let, což i ukazuje, že onen tlak ze strany mezinárodního společenství (na který si jako dospívající ještě pamatuji z televize) měl svůj silný efekt. Jinak se mi velmi líbil jak celkový vizuál (využití krás africké přírody) tak i některé detaily (např. paralela mezi rituálem, při němž se ponořením do vody z černošských mladíků stávají muži s tím, když se ve věznici Mandela sprchuje se prožívá jakoby nový stupeň mužnosti/životní odolnosti). Nemohu mít ani žádných výhrad vůči hereckým výkonům, které mi přišly zcela věrohodné. Takže celkově opravdu velká spokojenost. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Najúžasnejšie príbeh píše život samotný - a obzvlášť, keď ide o život takých veľkých osobností ako je Nelson Mandela. Jeho životný príbeh je naozaj obdivuhodný a je to až neuveriteľné ako jeden človek dokázal zmeniť tvár celého národa, a keď sa to tak vezme - Mandela už zostane navždy symbolom rúcania predsudkov v celom svete. Trochu som sa bál, že to bude neohrozená heroizácia, kde nebude ani kúsok sebakritiky, ale našťastie film sa držal historických faktov a udržal ho v priamom dotyku s reálnym historickým vývojom Južnej Afriky v celom vyhrotenom období v 2.polovici 20.storočia. Naozaj výborný prierez nielen Nelsonovho osudu, ale aj situácie, ktorá zasiahla tento kút sveta. A krásne bolo vidieť aj tú ľudskú povahu, že ako náhle sa situácie zlepšila v ich prospech, ukázalo sa, že netúžili len po mieri, ale aj po pomste. Ale ako môže existovať mier v krajine, ktorá žije pomstou? Skvelý film, jeden z najlepších životopisných sfilmovaných príbehov aké som videl. Tento film vznikol v roku 2013, keď nás Madiba vo veku 95 rokov navždy opustil, ale napriek strastiam ktoré ho postretli počas života sa dočkal naozaj úctyhodného veku. R.I.P. Nelson Mandela (1918 - 2013) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne ani neviem, prečo som tomu dal priemerné hodnotenie. Film ma od začiatku nudil, Nelson Mandela nieje môj obľúbený "hrdina", je to len človek, ktorý strávil snáď viac než polovicu života vo väzení úplne zbytočne. Snímok som si pozrel, lebo sa väčšinu času odohrával okolo 60.tych rokov minulého storočia, čo je pre mňa vždy veľkým lákadlom. Idris Elba je herec, ktorého mám celkom rád, ale ak vyzerá aj dobrý herec vo filme ako blbec, nieje veľmi na čo sa pozerať. Tiež vždy krásna Naomie Harris tu nejak zvlášť nežiarila, i keď opäť hrala skvele. Film má nevyrovnané tempo a radím tento životopisný film k tým menej pútavým. ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Určitě je to zajímavý snímek, zajímavý minimálně tím, že je to jistý druh autobiografie a hlavně, že se jedná o jednu z největších ikon vůbec. Když se člověk koukne na tenhle film a pak si pustí film od Clinta Eastwooda s názvem Invictus - neporažený, pak je prostě nemožné tuhle osobu nemilovat. K filmu. Jak jsem řekl, stojí za to vidět tenhle film, protože vypráví příběh velkého muže, který se nebál bojovat za to, čemu věřil a bojoval za to dokonce svého života. Velice se mi to líbilo, protože film nepředstavuje hl. postavu jako toho největšího hrdinu všech dob, ale i jako normálního muže. Celkový děj a průběh dostává takový náboj, který budí v mozku důvod k zamyšlení, druhá věc je ale ta, že si člověk řekne, že prostě nemůžou být všichni takové svině... ale díky bohu se tam najdou někteří bělouši, kteří zmoudří během let. Mandela Long Walk To Freedom je film, který bych si určitě nepouštěl každý rok, nicméně když si ho ale po hodně dlouhé době pustím, určitě zase zapůsobí. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama