Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Zmeniť svet, v ktorom je pre vás a vašich blízkych život z toho či onoho dôvodu utrpením, je boj na veľmi, veľmi dlhé lakte. Obzvlášť, ak ide o zmenu, ktorej sa tí, čo sú pri moci, bránia zubami-nechtami. Lenže vzdať sa a strčiť hlavu do piesku nie je riešenie, pretože problémy nezmiznú len preto, lebo ich na chvíľu, kým vám dôjde vzduch, stratíte z dohľadu! No opakovane čeliť kritike, nepochopeniu, odmietaniu a často i násiliu... To je cesta, po ktorej sa rozhodne kráčať len hŕstka odvážlivcov, ktorí sú pre svoje ideály pripravení aj zomrieť, bez zaváhania. Jedným z nich bol i autor týchto riadkov: „Na to, byť slobodný, nestačí len zbaviť sa reťazí – treba žiť tak, aby ste rešpektovali a podporovali slobodu ostatných.“ Muž, ktorý sa po dlhom boji proti apartheidu a temer troch desaťročiach za mrežami stal napokon stal prvým čiernym prezidentom svojej krajiny... Nelson Rolihlahla Mandela (Idris Elba). (TV Markíza)

(více)

Videa (35)

Trailer 2

Recenze (99)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Těžko se dá něco tomuto životopisnému filmu vytknout. Nelson Mandela má příběh takový, že stojí za to ho lidem povyprávět. Do toho i Idris Elba se snad pro tuto roli narodil. Horší už to bude ale s některými názory, které Nelson veřejně hlásil, a ne s každými se každý z nás dokáže ztotožnit. Stejně tak, jako když se Masaryk pohraničních Němců neptal a určil hranice Československého státu nebo stejně tak, když se prvním prezidentem České republiky stal Havel a každej mu vyčítal přehnanou lidskost. Nelson to s Jižní Afrikou také myslel dobře a prošel si osobním peklem, aby pak mohla vzniknout země, o které celou dobu snil. Ne nadarmo se ale říká, že síla země stoupá a klesá se samotným vládcem. Něco je na tom všem hezké, ale věřím, že plno lidí žijících tam bude tvrdit opak. Vyprávění kamaráda, který tam půl roku žil a prožil si pár hodně špatných situací, mě pak donucuje přemýšlet nad tím, jestli ta současná země je přesně to, oč Nelson bojoval a nebo jestli to nebylo trošku jinak... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

V každém ohledu brilantní náhled do života muže, jež je buďto srovnáván s Gándhím nebo s brutálním teroristou typu Talibánce Aafiouma Siddiquima. Resumé ať si každý vydedukuje sám, důležitá je pouze idea, že pro vyšší dobro je dobré zemřít (neplést se zprzněnou verzí, jíž je charakterizován džihád!). Tak si ten náš právník opálenej otevřel hubu na špacír a hurá do lochu, kde strávil 27 let zejména opečováním jablek rajských a kutáním šutrů v prťavých lomech. Na svobodě vegetující choť s radostí přijala odkaz svého muže, jen ho krapet zprznila a vyslala své druhy do krvavé řeže o Pretorii, Port Elizabeth a Durban. V zájmu utišení konfliktu byl Nelson vypuštěn z klece, načež se stal prezidentem JAR, tajemníkem OSN, nositelem Nobelovy ceny a společně s Gándhím nejspíše největším mužem 20. století. Vzhledem k tomu, že ve vězení promeškal celý svůj produktivní věk toho dokázal věru dost. 88% Celosvětový výdělek k 19. 3. 2014: $27,318,680, což je 0,8 násobek budgetu ()

Reklama

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Nelson byl pěkný proutník, problematik ale také moudrý člověk, který ke své výjimečnosti dle mého dozrál až časem a vězením. Pro neznalého diváka ohledně Mandely bude možná lepší nějaký dokument, než přemrštěný film. Je to zaměřeno hlavně na vznik jeho angažování se v různých protiprávních aktivitách a jeho pobytu ve vězení. Něco z toho není až tak poutavé, ne se vším s ním nebo tvůrci souhlasím. Vzhledem k délce jsem trochu čekal, že se zaměří i na jeho rozporuplnou manželku Winnie po návratu z vězení. Každopádně ani další následující černí prezidenti JAR z toho bordelu nevytáhli. U2 se svou Ordinary Love jen dokázali svou TOP kvalitku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Standardně a solidně odvedený životopis významné osobnosti, kterou si možná díky tomuhle filmu někteří přestanou plést s Morganem Freemanem. Idris Elba podává svůj životní výkon, přesto si ale nemohu odpustit, že film je proveden spíše klasicky, není zde nic až tak zásadně specifického. Silný příběh, ale to byl i bez tohoto filmového provedení. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Herecké duo Idris Elba (Nelson Mandela) a Naomie Harris (Winnie Madikizela) má narodeniny v rovnaký deň, a to 6. septembra. Herec je však o 4 roky starší. (MikaelSVK)
  • Během vítězných oslav společnosti ANC v roce 1994, je možné si povšimnout, že jeden z účastníků slavnosti má na sobě tričko kriketového týmu Jižní Afriky z roku 2011. (P. J. D.)
  • V den londýnské premiéry 5. 12. 2013 Nelson Mandela zemřel. (ČSFD)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama