Reklama

Reklama

Běžci

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Několik lidí na cestě do bezpečí – reálný příběh z blízké budoucnosti.  Po celosvětovém kolapsu civilizovaného světa zůstává část území Evropy neobyvatelná. Lidé tvoří malé skupinky, přežívající v bezpečných zónách, oddělených od sebe pásy země, na kterých už nikým neovládaná vojenská technika vytváří smrtelně nebezpečné „pasti“. Jediní, kteří dokážou přejít nebezpečná území jsou „běžci“. Na jednom z nich závisí osud několika lidí, kteří se rozhodli najít bezpečné místo pro nový život.
Tento film je postapokalyptickou science fiction s mimořádně sugestivní atmosférou. Autenticky zobrazuje obavy i naděje současného středoevropana a ukazuje možné (a bohužel i poměrně pravděpodobné) důsledky současného civilizačního a politického vývoje západní společnosti – ukazuje to, co si nepřipouštíme, co jen tušíme jako nejasnou obavu někde v pozadí naší mysli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (43)

K.O.S.A. 

všechny recenze uživatele

Trošku fallout po česku, není co dodat, skvělej snímek na český rozpočet i poměry. Btw. přijde mi trochu dementní komentovat, že takto nevypadá postapo svět. Nic takového ani v popisu filmu neni, "pouze" zkolabovala společnost, žádný bum bum atomovky se nekonaly , ani žádná smrtící epidemie, ani žádná godzilla, nebo útok emzáku, takže klídek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Postapokalyptické vízie sveta majú jednu divácku nevýhodu. Ak sa jedná o film, kde skupinka ľudí hodinu a pol niekde ide, tak sa často stáva, že výplňou tohoto chodenia sú nie príliš dramaticky natočené sekvencie. Skupina je tak iba na chvíľu zdržaná nejakým problémom a ide sa ďalej. Je pritom jedno, či sa jedná o veľkoprodukciu typu Cesta, alebo český televízny film. Alebo aj hlavný inšpiračný zdroj, Konec srpna v hotelu Ozon. Máme tu však niečo, čo sme mysleli, že nie je v tunajších podmienkach možné natočiť. Takže buďme radi aj za pokusy, nabudúce to už možno bude plnohodnotné a myšlienkovo podnetné sci-fi, kde nebude všetko predvídateľné a niekto sa odváži vložiť do projektu viac peňazí. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Za to, že to nebyla úplná katastrofa a je to jeden z (momentálně) posledních českých pokusů o sci-fi, hodně slabé 3*. Nějakou atmosféru to místy má, některé lokace ujdou a ani ten námět by nebyl k zahození - jen má nelogičnosti (To fakt ještě jsou NORMÁLNĚ fungující města? Kde ti borci sháněli jídlo? A jak dlouho je od toho kolapsu, že ani nepoznají jinou rasu? atd.) a není pořádně domyšlený. Herecky to za moc nestojí a že by to mělo aspoň jednu sympatickou postavu se taky říct nedá. Taky to působí poměrně lacině a nějaká hlubší myšlenka z toho taky nevypadne, spíš jsou jen lehce naznačené. Fakt, nebýt to český pokus o sci-fi, víc jak 2* nedám. Takhle to je na hodně, hodně slabé 3*. Ale když koukám, co jiného pan režisér ještě natočil, je to jeho nejlepší počin, bohužel. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Výprava výrazně pokulhává, ale i s tím málem se tvůrcům podařilo natočit na české poměry hodně zajímavý film. Postapo scifi? To si fakt nechám líbit. Práce s tajemnou atmosférou a tak trochu paranoiou je skvělá, stejně tak hlavní myšlenka filmu, která by si i zasloužila rozvést. Film hodně pracuje se záběry na ryze českou krajinu v potemnělém hávu a líbily se mi všemožné hrátky s kamerou. Za zmínku určitě ještě stojí slušná bojová choreografie (resp. nepůsobí směšně). Co se týče hereckých výkonů, ty jsou (jak je u našich filmů zvykem) trochu toporné a ty české kostrbaté dialogy jednoduše nepůsobí moc uvěřitelně. Každopádně krok správným směrem, za mě palec nahoru! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz hodně muziky - a ejhle, na české poměry se vylouplo zajímavé, netradiční a nečekaně koukatelné (alespoň pro mě) sci-fi, které funguje i po té psychologické stránce. Ač jsem k němu z počátku přistupovala dosti nedůvěřivě a s despektem, musím konstatovat že jsem ráda že jsem se překonala a vydržela, protože film se docela zajímavě "rozjel" a "musela" jsem ho nakonec i dokoukat. Chvílema zajímavé záběry a hezký výběr krajiny. Chybky to samozřejmě má a chce to kapku shovívavosti. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

  • Zakuklenec (Duy Tran Bao) nosí plynovou masku vyrobenou v Sovětském svazu v roce 1983. Masku používali zejména příslušníci raketových jednotek. (sator)

Reklama

Reklama