Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

borec999 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy sa dnes už hádam ani netočia a ja nechápem prečo. Malá, prirodzená a v konečnom dôsledku veľmi príjemná a ľahko dojemná dráma na tému: netreba odsudzovať ľudí podľa ich zovňajšku ale podľa toho akí sú vnútri. Veľmi dobre napísaná, v pohode zrežírovaná (na to že ide o režijný debut Mela Gibsona) a aj s nejakým tým ponaučením/posolstvom do života. Kvality filmu samozrejme plne stoja na ústrednom duu chlapca a muža so zjazvenou tvárou a tam sa kasting vydaril, keďže malý Nick Stahl hral výborne a podobne i Mel Gibson potvrdil svoju všestrannosť a dlho známy fakt, že nie je len akčným hrdinom, ale bez problémov dokáže zahrať všetko od komédie až po vážne dramatické úlohy (o to väčšia škoda jeho excesov a vyjadrení, ktoré ho dostali na čiernu listinu Hollywoodu). Pár menej výrazných miest a najmä pomalší rozjazd by sa dal vytknúť, inak sa však osobne nemám na čo sťažovať. Slabšie 4* a 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dva roky před fenomenálním úspěchem Statečného srdce přišel režisér, producent a herec Mel Gibson s výtečnou záležitostí, která operuje s celou škálou témat. Chuck Norstadt, obklopen třemi (po svém náročnými) ženami, nemá zrovna ideální dětství. Je uzavřený, psychicky nevyrovnaný, upínající se k vojenské internátní škole, která by jej ze stereotypního pekla dostala a přiblížila k zesnulému otci/pilotovi, o kterém má jen útržkovité informace. Jenže zkoušky na školu nezvládne a poslední možností se pro něj stane podivínský samotář, stejně uzavřený a nejen na obličeji zjizvený, který kdysi býval profesorem.. Bez viditelnějšího klišé a zbytečných manýrů natočené drama je v mnoha aspektech příjemně tlumené, na nic si nehraje, chce jen po svém odvyprávět jeden zdánlivě prostý příběh. Ošklivě znetvořený Mel Gibson je před i za kamerou výborný, i když Mela Gibsona i pod nánosem make-upu stále cítíme. Rušivě to však nevyznívá. Ostatně Gibsonovi jde v jeho hereckých projektech odolat jen málokdy. Naopak velmi potěší Nick Stahl. Ač velmi mladý, zasekne své herecké drápky tak silně, že nelze jinak než chválit. Škoda jen, že se svým hereckým začátkům nyní příliš nepřibližuje. Ostatně vykreslení většiny postav je povedené (Chuckova nezodpovědná a stále nedospělá matka, sestra Glorie), stejně jako hudbou navozená komorní atmosféra. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Skúsený a populárny herec Mel Gibson v roku 1993 prvý krát usadol i na režisérsku stoličku. Absolvoval svoj debut v pozícii režiséra. Natočil zaujímavú drámu "The Man Without a Face", kde stvárnil i jednu z hlavných úloh. Aj keď to bol jeho prvý režisérsky pokus, počínal si ako ostrieľaný profesionál. Natočil veľmi dobrý snímok o dvanásť ročnom chalanovi, ktorý sa skamaráti s "Mužom bez tváre". Je to kvalitná psychologická dráma. Celkom podarená režisérska prvotina hviezdneho Mela Gibsona. *** ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Silný psychologický příběh ve mě zanechal stopu už před několika lety, kdy jsem to viděla poprvé. Teď po letech jsem film vnímala stejně. Je to strašně smutný příběh, pro mě se špatným koncem. Přátelství mezi chlapcem a učitelem je pro mě nezapomenutelné. Vždycky si přeju, abych ten příběh mohla ovlivnit... ()

Melandrix 

všechny recenze uživatele

Cituplný příběh, jenž opět poukazuje nad krutostí lidí(jak jsem již řekl u Umučení Krista).V tomto případě jde o opovržení nad osobou, jež byla nešťastným způsobem zohavena a jen kvůli této vadě na kráse,se lidé nedokáží dívat na nic jiného,než na toto zohavení.Narozdíl od chlapce,který tuto zrůdnou tvář již nadále nevidí,to zkrátka společnost nedokázala a tak to často,bohužel,bývá i v realitě... Obdivuhodný režijní debut ! ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Justin McLeod (Mel Gibson) má v některých scénách zohavenou pravou stranu obličeje a v jiných scénách levou. (Morevna)
  • Pieseň, ktorú Megan (Gaby Hoffmann) spieva na cintoríne, je "Born a Woman" od Sarah Posey. (Fejpof)

Reklama

Reklama