Reklama

Reklama

Muž bez tváře

  • USA The Man Without a Face (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh o přátelství osamělého chlapce a muže, kterého jeho zjizvená tvář donutila žít na okraji společnosti. Z těchto dvou vyděděnců, dvanáctiletého Chucka, který vyrostl bez otce, a bývalého učitele McLeoda (Mel Gibson), který se po ošklivé automobilové nehodě rozhodl žít v ústraní, se brzy stanou dobří přátelé. Jejich vzájemný vztah pomáhá jak chlapci, jehož McLeod připraví na přijímací zkoušku na vojenskou akademii, tak i samotářskému učiteli, který se postupně začne otevírat svému okolí... (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson ve svém řežijním debutu zpracoval drama o přátelství a ohyzdné netoleranci a předpojatosti tak decentním způsobem, že se mi tento snímek zaryl hodně hluboko pod kůži. A přestože jsou Gibson s mladičkým Stahlem vynikající, slouží jen kvalitnímu scénáři v parádní Gibsonově režii. Dlouhodobě smutné zrcadlo společnosti... 90% ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Skvělé pschologické drama. Na psychologii mě užije a tady jsem dostal opravdu slušnou porci v podobě příběhu. Předsudky vůči vzhledu, zevnímu obalu lidské duše jsou krutou realitou a už proto má tenhle film tam uvnitř silný náboj. A že i zhrzené srdce plné bolesti může dostat druhou šanci, to se v rukou Mela Gibsona mění v celku srdceryvnou podívanou. Jeho režijní prvotina překypuje poměrně kvalitním scénářem a dialogy, živou kamerou a především skrytým posláním za zdmy celého děje. K úplné dokonalosti pak ale chybí dva faktory. Prvním je hodně slabý konec, tam má scénář pár znatelných mezer, především ve chvíli kdy se hlavní hrdina dozví pravdu o svém otci. Druhým faktorem je příliš rychlý přechod od vytoužených přijímaček jež sou cílem hlavního hrdiny až po závěrečné titulky. jak bych film shrnul? jako emocionálně slušné dílo co má to své poslání a není tak zcela bez tváře. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

A pak že Mel umí jenom řežby. V tomhle filmu, alespoň co se pamatuju, nevyteče snad ani kapka krve. Jediný důvod, proč jsem tomuhle kousku nedal 5* ale 4* je, že téma dvou lidí na okraji společnosti, kteří něčím obohatí jeden druhého, je ve filmu celkem časté. Jinak tomu filmu ale nemám co vytknout, scénář je fajn, Mel i ten kluk hrají uvěřitelně a Mel jako režisér nehraje nijak přehnaně na city. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dva roky před fenomenálním úspěchem Statečného srdce přišel režisér, producent a herec Mel Gibson s výtečnou záležitostí, která operuje s celou škálou témat. Chuck Norstadt, obklopen třemi (po svém náročnými) ženami, nemá zrovna ideální dětství. Je uzavřený, psychicky nevyrovnaný, upínající se k vojenské internátní škole, která by jej ze stereotypního pekla dostala a přiblížila k zesnulému otci/pilotovi, o kterém má jen útržkovité informace. Jenže zkoušky na školu nezvládne a poslední možností se pro něj stane podivínský samotář, stejně uzavřený a nejen na obličeji zjizvený, který kdysi býval profesorem.. Bez viditelnějšího klišé a zbytečných manýrů natočené drama je v mnoha aspektech příjemně tlumené, na nic si nehraje, chce jen po svém odvyprávět jeden zdánlivě prostý příběh. Ošklivě znetvořený Mel Gibson je před i za kamerou výborný, i když Mela Gibsona i pod nánosem make-upu stále cítíme. Rušivě to však nevyznívá. Ostatně Gibsonovi jde v jeho hereckých projektech odolat jen málokdy. Naopak velmi potěší Nick Stahl. Ač velmi mladý, zasekne své herecké drápky tak silně, že nelze jinak než chválit. Škoda jen, že se svým hereckým začátkům nyní příliš nepřibližuje. Ostatně vykreslení většiny postav je povedené (Chuckova nezodpovědná a stále nedospělá matka, sestra Glorie), stejně jako hudbou navozená komorní atmosféra. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Nevím Mele, opravdu nevím jestli se ti tento režijní a zároveň herecký debut povedl. Je to teprve týden, co jsem film viděl a žádný hlubší pocit ve mě nezanechal. Největší chybou ve filmu je slabá atmosféra. Hlavně v podobě hlavního hrdiny muže, který „nemá“ tvář. Měli ho více „znetvořit“. Prostě, aby se diváci více lekli. Já osobně, když jsem muže, který „nemá“ tvář vůbec nelekl. Spíš jsem se jen tak lehce usmál! No nic Mele, tak jestli čteš můj komentář vem si z něho příklad a někdy v budoucnu zkus více zapracovat na hlavní pointě. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Maine. Niekoľko scén bolo natočených aj v kanadských provinciách Nové Škótsko a Britská Kolumbia. Celkovo trvalo od 3. augusta do 9. októbra 1992. (MikaelSVK)
  • Justin McLeod (Mel Gibson) má v některých scénách zohavenou pravou stranu obličeje a v jiných scénách levou. (Morevna)

Reklama

Reklama