Reklama

Reklama

Kauza Cervanová

  • Slovensko Kauza Cervanová (více)
Trailer
Slovensko / Česko, 2013, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární tragédie o právu na spravedlnost je osmiletou detektivní výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Ľudmila Cervanová, dcera plukovníka Cervana, byla zavražděna před 37 lety. Do případu, jehož vyšetřování se táhne už téměř 40 let, se vložil i někdejší prezident Gustav Husák, proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajování informací a falešných přiznání. Po pěti letech vyšetřování odsoudily socialistické soudy skupinu sedmi mladých mužů dohromady na 108 let. Bez důvěryhodných důkazů a svědectví si v nejtěžších věznicích Československa každý z nich odseděl dlouhé roky, dokud revoluce v roce 1989 nepřinesla šanci na nový proces. V roce 2004 byli obžalovaní, navzdory novým důkazům zpochybňujícími jejich vinu, opět odsouzeni. Dnes je z nich sedm stárnoucích mužů, kteří tvrdí, že byli zapletení do politicko-soudní konspirace komunistického režimu a čekají na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva – poslední instance, která může rozhodnout, jestli zemřou jako vrahové. Dlouho očekávaná filmová rekonstrukce je jedním z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí. (Artcam Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Ne, ne a ještě jednou ne. Tohle enormně bulvární zpracování mi nesedí, z nadhledu a nestrannosti Kirchhoffa nelze podezřívat ani náhodou. Nesnáším, když se mi někdo takto arogantně snaží vnutit svůj názor a nedá mi ani špetku prostoru proto, abych si mohla na základě informací vytvořit svůj vlastní. Celou dobu jsem oscilovala mezi nudou a opovržením nad takovou mega manipulací s divákem. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Materiál k tomu, aby vznikl dokument, který bude divák ne-Slovák, tedy i ten, který úplně neví a není s kauzou podrobněji obeznámen, sledovat od začátku do konce se zatajeným dechem, by vcelku byl. Z mnoha důvodů. Kauza Cervanová je takovým trochu strašákem a rozhodně nikoliv výkladní skříní práce slovenské, potažmo československé justice. Ale to zpracování... bylo snad ještě horší než u https://www.csfd.cz/film/334280-vrahem-z-povolani-utrpeni-soudce-karla-vase/komentare/ . Pro mě aspoň v první polovině beznadějný chaos, kdy jsem nevěděl, kdo je kdo. Krom jiného. Ukázat podobizny cca dvacetiletých mladíků a poté je střídavě ukazovat jako padesátelité a starší bez titulků se jménem (aspoň zpočátku filmu) fakt nebyl dobrej nápad, fakt jsem je nepoznal. A ty občasné pasáže ve francouzštině bez titulků...hm, myslím, že tenhle jazyk asi neovládá úplně každý. Chápu, že Slováci to asi budou hodnotit obecně výš. Nehodnotím osud L. Cervanové ani osudy či vinu nebo nevinu aktérů, ale úroveň zpracování a srozumitelnost pro laického diváka, a ta teda byla aspoň pro mě docela bídná. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

To, co dokument chtěl ukázat a sdělit, se mu bez větších výhrad podařilo. Že občas sklouzával k čistě jednostranné angažovanosti a určité manipulativnosti a že chtěl (česko)slovenské soudnictví prezentovat jako zkorumpovaný, nefungující a od komunistických praktik se neodchylující systém, je věc druhá. Jistou dávku mysteriozity a působivosti mu to stejně neubírá, spíše naopak. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mám za sebou Legendy kriminalistiky a Ze složek FBI, Kauza Cervanová mi přijde jako laciný dokument, který by si byl býval zasloužil mnohem lepší zpracování počínaje ozvučením a střihem, které jsou katastrofální. Na dokumentu je tedy nejzajímavější snaha konfrontovat představitele Slovenské republiky, jež však vyznívá vniveč. Ale vzhledem k politické nevůli je nutno ocenit snahu tvůrců tít do živého. 60 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Po půl hodině to začíná být pěkně zamotané a divák si další hodinu netroufne se přiklonit k nějaké straně. Příležitost promluvit dostanou postupně všichni včetně soudce. Obžalovaní z nichž se část přiznala se pohádají. Jednotlivé postavy buď viditelně mlží nebo lžou, nebo působí že mají IQ houpacího koně. Zůstane je pocit z noha uvedených náznaků či spekulací jako v kauze Kájínek, že je v tomto případě cosi shnilého. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Vražda Cervanovej je najdlhší prípad v dejinách československej justície, v roku 1981 súdy odsúdili skupinu siedmich mužov spolu na 108 rokov. Boli navrhované tri tresty smrti, ktorým unikli len o vlások. [Zdroj: kauzacervanova.com] (Raccoon.city)
  • Režisér sa nepokúšal rekonštruovať kriminálny prípad. Išlo mu o univerzálny obraz 'zločinu a trestu' s politickým podtextom. „Tento film nemá byť pátraním po vrahoch, ani dokazovaním neviny. Jeho poslaním nie je na konci odhaliť vraha, ani objasniť tento prípad. To je záležitosťou súdu. Tento nekonečný a tajomný prípad je v istom zmysle príbehom našej krajiny, mocenských štruktúr a presvedčivo ilustruje obdobie československej normalizácie, ktoré aj keď už dávno skončilo, jeho prominenti odolávajú náporom času a premenám spoločnosti," dodal Kirchhoff. (MFJD)
  • Vo filme boli použité zábery z dielu relácie Pod Lampou, kde autori pozvali odsúdených Nitranov a za ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila RTVS pokutu vo výške 50-tisíc eur za nevyváženosť, napriek tomu že autori relácie niekoľkokrát pozvali aj druhú stranu. Najvyšší súd SR prelomil odvolanie, a tak sa jednalo o jednu z najvyšších pokút v histórii RVR. (JOZZZKO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno