Reklama

Reklama

Královský dvůr za doby Ludvíka XIV. byl nabitý vášněmi, lascivností a nebezpečím. To se často ukrývalo pod sešněrovanými korzety, napudrovanými parukami a bohatými krinolínami dvorních dam, jež za svými vějíři uměly zamaskovat nejednu špinavost. A tak je tomu i v případě Královy zahradnice. Kate Winslet jako emancipovaná zahradnice Sabine De Barra je povolána do Versailles, aby pro krále Francie vytvořila zahrady dosud nevídané nádhery. Pro pobyt u dvora krále Slunce jsou ale potřeba hodně ostré lokty. Kate v roli Sabine musí obstát nejen jako profesionálka, která navrhne zahrady obdivované celý světem. Musí obstát i jako žena, která skrývá tajemství z minulosti. A jako vášnivá a emocionální bytost, která svou upřímností vnese do Versailles nebývalý rozruch a rozpoutá vlnu se zvláštní vlastností. Vlnu, jež umí smést toho, kdo ji rozpoutal. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (183)

misulka03 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení už dopředu nabádá k vysokým nárokům. Ačkoli jsem se snažila, tak těšení nade mnou převzalo naprostou moc. A zase to byla chyba. Snad až na to, že jsem si osobně odhadla, že herecké výkony nebudou moci být špatné. A skutečně to byl jediný, ač velice významný, záchranný bod celého filmu. Vše začíná v úvodních titulcích, kdy je divák upozorněn, že nic není podle skutečných událostí. Ano, ale kdo by neznal Ludvíka XIV, madam de Montespan a další skutečné postavy a ba co víc, kdo by neznal Versailles. Pokud se pustím do takového díla, tak přeměnit postavy je podle mého názoru špatné. Chápu, že vymyslet si postavy, by bylo zase zcela anonymní, ale vykreslit Ludvíka XIV. v této podobě, no nezlobte se, ale filmaři si mohli pozvat nějakého historika, který by jim tehdejší dobu a osobnosti představil. Ale to byl bohužel jen začátek - celý film byl poměrně nudný, kamera si mohla tak nádherně vyhrát a přitom naprosto nezaujala. Ano je to film hodný Kate Winslet i Alana Rickmana, ale zasloužil by si více péče. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Len naozaj výborné herecké osadenstvo ťahá tento snímok do priemeru. Veľmi slabé a nevierohodné navodenie atmosféry 17. st. na dvore kráľa Ľudovíta XIV. Tento nemastný, neslaný príbeh sa skôr hodil na divadelné dosky ako do filmu, je vidno, že Alan Rickaman bol predovšetkým divadelník. V tomto smere jediná výraznejšia vec hodná zapamätania bol pekný dialóg v záhrade medzi kráľom v utajení a hlavnou hrdinkou. Inak len nuda zaodená do pekných kostýmov. 55/100 ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jakou jinou roli by si měl režisér dát, než krále, že? Alan Rickman se ale spokojil s vedlejší úlohou a do centra dění umístil Kate Winsletovou. Ta je stále ve výborné herecké formě, bohužel jí ale moc nepomáhal scénář, aby z toho byl film, který si divák s chutí pustí znovu. Ve výsledku příjemná podívaná, která neurazí, ale ani nenadchne. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Králova zahradnice je melodramatem z červené knihovny tak čistým, že se chvílemi zdá, jako by ani nemohla být myšlena vážně. V době sebeuvědomnělých meta-filmů pracujících s žánrovými prvky jako s dílky lega není snadné uvěřit, že by někdo nabídl film tak žánrově čistý „nezištně“ a s vážnou tváří. V případě Královy zahradnice tomu tak ale nejspíš bude. Mluvíme tu o příběhu s postavami definovanými tak jasně, že jediný krůček k větší doslovnosti by byl obléknout hodné do bílého a zlé do černého šatu. Winsletová ztvárňuje prototyp „absolutně emancipované, ale ne hystericky feministické Ženy“, jež může být svedena pouze mužem, který ji nejdřív dá na vědomí svůj respekt všemi myslitelnými i nemyslitelnými způsoby. Schoenaerts „Mistr projektant“ naštěstí takový je, a že jde o dokonalého gentlemana se pozná i podle toho, že jako jediný muž ve Francii nenosí paruku, ale honosí se vlastními krásnými kadeřemi! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jako žánr komedie bych být distributorem nepoužila. Já jsem se tady ničemu nezasmála. No, samozřejmě to byl jen můj pocit. Škoda, že hlavní herecký trojúhelník pořád působil, že je unavený životem. Postava Winsletky na to možná měla právo, ale zbytek? Vždyť tam působily jako za trest. Chtěla jsem se něco dozvědět o tom, jak se zakládaly zahrady ve Versailles, ale moc jsem toho nedostala. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Veľkej Británii, konkrétne v Pinewood Studios, Blenheim Palace vo Woodstocku a Cliveden House v Buckinghamshire. (Hudakfilms)
  • Dcéra Kate Winslet – Mia – si vo filme zahrala malú úlohu v scéne z Louvru. Mia sedí na stoličke sama v miestnosti, do ktorej vstúpi Sabine (Kate Winslet) pred davom ľudí. (Laslo)
  • Alternatívnym názvom filmu bol aj názov The King's Gardens. (MikaelSVK)

Související novinky

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama