Reklama

Reklama

Fruitvale

  • Česko Poslední stanice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Skutečný příběh o tragické smrti energického Oscara Granta (22 let), mladého otce, který byl bezdůvodně zastřelen v oblasti západního pobřeží v Kalifornii tamní policií na Silvestra roku 2008. Jeho vražda šokovala celé Spojené státy. Film popisuje pravdivý příběh dvaadvacetiletého mladíka ze západního pobřeží v Kalifornii. Oscar Grant se probudil na Silvestra roku 2008 s podivným pocitem. Nebyl si jistý co se děje, ale rozhodl se, že tentokrát dodrží svá předsevzetí: matce, která má na Silvestra narozeniny, bude lepším synem, přítelkyni Sophii, ke které nebyl poslední dobou úplně upřímný, bude lepším partnerem a hlavně, své krásné čtyřleté dceři Tatianě bude lepším otcem. I když si uvědomuje, že změna nebude vůbec snadná, jde to Oscarovi zpočátku dobře. Jeho odhodlání však ukončí tragédie v podobě střelby ve stanici metra Fruitvale, kde je chladnokrevně zabit místní policií. Oscarova náhlá tragická smrt šokovala celé Spojené státy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (37)

Trailer 1

Recenze (133)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Většina tu očividně hodnotí JEN obsah (sdělení) a na formu (kvalitu zpracování) kašle. (Skoro)průměrná nezávislárna o životní tragédii, která má při relativně krátké stopáži problém udržet diváka při vědomí. Zajímavý je na celém příběhu kontext, leč ten tu jaksi absentuje. A když není osud Oscara Granta zasazen do kontextu, ztrácí na hodnotě. 4/10! ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Naprosto nesouhlasím s názorem, že se tlačí na pilu, jak hledět na rasovou problematiku. Žádné násilné vnucování pohádky o napravení padlého jsem nezaznamenala ani vteřinu. Naopak byl nám předložen skutečný obraz rasismu, jaký platí v Americe dneška. Není nic nového, že je stále na pořadu dne, viz barevná pracoviště, nemocnice, komunity atd., ale je rozdíl rasismus tiše snášet nebo hlasitě tolerovat anebo jít mu naproti zneužitím pravomoci veřejného činitele. Takhle právnicky bych definovala hlavní myšlenku snímku. Mimochodem smutné ale bez slz, i když se klučina (velmi mladý) ve svém životě plácal jak uměl, přesto měl naději na slušný život. Kdyby alespoň bylo učiněno spravedlnosti zadost, což nebylo a nebude. ()

Reklama

Marsik 

všechny recenze uživatele

Sice se celou dobu nic převratného neděje, ale i tak oněch 80 minut vydržíte. Na konci mátě chuť říct "Zasraný policajti", na druhou stranu všichni víme, s jakými živly se muži zákona dennodenně střetávají. Není pak divu, že jednomu ruplo v bedně a Oscara Granta jednoduše zastřelil. Jinak postava Oscara byla ztvárněna a vyobrazena velmi dobře. Citlivý mladý muž, kterému pojem "rodina" rozhodně není cizí. Osud mu však nedopřál být s rodinou dlouho. 70% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní malý film,který je velmi dobře a líbivě natočen a táhnou ho slušní herci (Michaelu B.Jordanovi se nedá upřít charisma).Bohužel pro mě to celé až moc smrdí kalkulem a tvůrci moc dobře vědí,na co se diváci (hlavně v americe) chytnou.Po tom co jsem si během svátků zopakoval Help a přidal k tomu Danielsova Komorníka je v rámci trojboje o utiskování černochů tohle nejslabší kousek...70% ()

s.e.p.p 

všechny recenze uživatele

Moc se mi nelíbí, jakým způsobem si Coogler diváka už od začátku zpracovává. Za pomoci laciných triků mu naprosto nekriticky vnucuje, že i když Oscar podvádí manželku a prodává drogy, je to vnitru dobrý člověk, což s přispěním Jordanova charismatu zákonitě musí vyústit v to, že divák si k postavě vybuduje sympatie a po šokujícím závěru bude znechucen a plný uměle vybudovaných emocí. I přesto ale musím uznat, že je Fruitvale Station interesantní, výborně zahranou a na debut překvapivě sebevědomě zrežírovanou záležitostí, která trpí jednoduchým a příliš předpojatým scénářem, a je na můj vkus přeci jen až moc velkým kalkulem. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Film sa natáčal na autentických miestach v kalifornskom Oaklande, San Franciscu a tiež v štátnej väznici San Quentin. Finálna scéna na vlakovej stanici Fruitvale sa natáčala takisto na totožnom mieste, kde sa stal aj skutočný incident a kde je dodnes v podlahe stanice diera od guľky. (MikaelSVK)
  • Společnost The Weinstein Company odkoupila snímek za 2 500 000 amerických dolarů dva dny po jeho premiéře na filmovém festivalu Sundance. (Dr Lizal)
  • Aby producenti filmu neprekročili stanovený rozpočet, tak sa herečka Octavia Spencer vzdala svojho honoráru. (MikaelSVK)

Související novinky

Rockyho comeback potvrzen

Rockyho comeback potvrzen

13.11.2014

Rocky Balboa, šestý film slavné boxerské série, úspěšně uzavřel příběh Italského hřebce. Oficiální sedmý díl nás zatím nečeká, Stallone ale vymyslel jiný způsob, jak svého hrdinu vrátit na plátna kin… (více)

Reklama

Reklama