Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Povedená klasická taškařice s Terencem a Budem. Bud převáží delfíny ve svém náklaďáku a na krk se mu pověsí kdo jiný než Terence Hill a udělá mu ze života malé peklo. Asi po půlce filmu se dovíme, že zmínění pánové jsou bráchové, kteří mají stejného otce - proutníka, který předstírá slepotu. Bud jako bývalý kvalitní hráč hazardních a jiných her začne společně se svým bráchou shánět peníze na otcovu fiktivní operaci a na nový kamion. Jak to asi celé dopadne? ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

VIDĚNO ZNOVU. Bezprostředně den poté, co jsem si dal opáčko Jestli se rozzlobíme budeme zlí jsem pokračoval novým zhlédnutím Suché a liché. I napoprvé si u mě první jmenovaný film vedl o moc lépe a nejinak tomu bylo i podruhé. I tak musím Sudé a liché zvyšít minimálně hvězdičku a hodnocení dostat na hezké čtyři. Už jsem si z toho moc nepamatoval a musím říct, v první polovině se slavná dvojka opět poctivě šťouchá, pere a jí. Ve druhé polovině už to sem tam trochu zadrhne a trochu chybí taková ta čistě úvolněná atmosféra, kterou má právě Jestli se rozzlobíme budeme zlí. Možná to je i tím, že krásnou hudbu od Olivera Onionse nahradilo něco, co už trochu připomíná disco a celkově se nám blíží osmdesátky. Taky je to možná trochu moc dlouhé, přičemž v závěru nemají Bud s Terrencem už tolik společných scén, každopádně Budova demolice hospody a Terrenceho vychytávky u pokeru stejně spolehlivě pobaví. A samo sebou se oba nakonec opět spojí v závěrečné bitce, takže vše je nakonec v pořádku. CHCE NĚKDO JABLÍČKO? ()

Reklama

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z nejlepších filmů s legendární dvojkou Bud Spencer a Terrence Hill, který by neměl chybět ve sbírce žádného fanouška potrhlých italských komedií. Tento kousek, v tom nejlepším slova smyslu, charakterizuje celé portfólio filmů s touto oblíbenou dvojicí. Opět nám tvůrci naservírovali nekonečné množství osobitých soubojů, rvaček, vtipných scén a hlášek, takže se po celé trvání filmu nenudíte. Za zmínku rozhodně stojí legendární scéna s pistáciovou zmrzlinou. Pochválit musím i skvělý příběh, který svede dohromady dva nevlastní bratry, kteří se snaží zničit sázkařskou mafii a nebojí se k tomu použít ty nejpodlejší metody. Z celé komedie doslova čiší dobrá nálada, která je ukotvena i skvělým výběrem prostředí a výbornou hudbou. Tvůrcům se také povedl výběr vedlejších herců, kteří do filmu výborně zapadají. Celkově nezbývá než konstatovat, že se jedná o skvělou komedii, která patří k mým nejoblíbenějším s touto nerozlučnou dvojkou. Moje hodnocení 85% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dvaja taliansky herci, Carlo Pedersoli a Mario Girotti, si poameričtili mená a dali vzniknúť svojskému odvetviu akčnej komédie. Dvojica, ktorá sa vždy dobre doplňuje a rozdáva rany ako keď kopne kôň. Áno, sú to Bud Spencer a Terence Hill. Konkrétne v tomto snímku z roku 1978 si zahrali bratov Firpovcov. Modrooký, mrštný, prefíkaný Johnny a večne mrzutý kamionista úctyhodných rozmerov Charlie to roztočili ako sa patrí. Je tam všetko: rušné diaľnice, automobilové preteky, dostihové dráhy, luxusné lode, casína, hazard a samozrejme kopec ich jedinečných bojových choreografií. Príšerná somarina, ktorá ma však vždy poteší. *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Největší problém filmů s Budem Spencerem a Terence Hillem tkví v tom, že jsou všechny na jedno brdo. Sympatická dvojice narazí na bandu přitroublých lumpů a jdou si to s nimi vyřídit pěstmi. Tenhle syžet se opakuje v každém filmu s touhle dvojkou. Tenhle není výjimkou. Navíc v téhle komedii ani těch pěstních rvaček zrovna moc není. Celkově je to jasný průměr. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Film Sudá a lichá se u nás dočkal celkem tří dabingových verzí. Kino dabing obstarali Josef Větrovec (Bud) a Jiří Novotný (Terence). V dalších dvou verzích dabovali hlavní hrdiny filmu Jan Schánilec (Bud) a Pavel Trávníček (Terence), první verze z roku 1993 byla vyrobena pro televizi Premiéra a druhá z roku 2006 pro TV Nova. (Stocki)
  • Bud Spencer vydávající se za Ramona Seranna nastupuje ke zvláštní hře - Jai alai. Ke hře je potřeba míček, potažený kozí kůží o hmotnosti 125-140 gramů a speciálně upravená proutěná rukavice, též nazývána cesta. Hraje se na kurtu, který je obklopen třemi zdmi. Cílem hry je míček po odrazu zachytit do cesty, nejvýše po jednom dopadu na zem a velmi prudce s ním švihnout o zeď tak, aby váš protihráč měl problémy s jeho následným chycením. Odpálené míčky kolikrát létají i rychlostí kolem 300 km/h. (Stocki)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama