Reklama

Reklama

Briliantová ruka

  • Sovětský svaz Brilliantovaja ruka (více)

Obsahy(1)

Semjon Gorbunkov je nenápadný úředníček a vzorný otec rodiny. Jeho život se nečekaně změní, když jednoho dne nastoupí na výletní loď do Orientu. Shodou okolností se zaplete do akce jedné zločinecké bandy, která jej omylem považuje za svého člena a do sádrového obvazu levé ruky mu ukryje sadu briliantů. Než se vše urovná, dojde v této excentrické veselohře s kriminální zápletkou k řadě intrik a omylů. Režisér Leonid Gajdaj ji pojednal s velkou komediální nápaditostí a smyslem pro parodickou nadsázku. Oporou mu byli všichni herečtí představitelé, zejména Jurij Nikulin v hlavní roli. V anketě o nejlepší ruskou komedii století (1995) získala Briliantová ruka na základě hlasování televizních diváků první místo. (FebioFest 2006) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Prestoze je tam vyborna a moje obilbena Nonna, tak ja proste nejak nevim...nemuzu rict, ze by me to nejak zasadne pobavilo. Na druhou stranu jsem videl asi i vetsi blbosti...tak nakonec prumer, no... ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Milé, ale když mě film stihne za 100 minut i nudit, je něco špatně. Tady to bylo především v nedostatečném počtu humorných situací ale i v pro mě poněkud nezajímavém příběhu. Jinak ale jako jednorázová komedie, která do jisté míry odráží dobu a zajímavě vykresluje, jak se v sovětských dobách cestovalo, poslouží velmi dobře. Lepší 3*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Úsměvná bláznivá komedie, trochu připomínající grotesku, z vyšších sfér ruské dělnické třídy s perfektní paní domácí. ()

Helmut02 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit. V ruském prostředí je to film kultovní, avšak k jeho plnému pochopení je třeba znát reálie prostoru a času, kde se tato komedie odehrává. Problémem také mohou být titulky - ty anglické, se kterými jsem film viděl (má ruština žel ještě není na takové úrovni) mnohdy dost neodpovídaly. Takže předtím, než si tenhle film pustíte, procvičte si ruštinu a nastudujte reálie. Pak se určitě pobavíte. Specielně věci jako Песня про зайцев jsou takřka geniální (nemluvě o vynikajících - v rusku opět velmi populárních - hercích). A proč tedy snížené hodnocení? Inu film je to určitě nadprůměrný a zábavný, ale osobně preferuji trošku jiný - méně prvoplánovitý - typ humoru. ()

Pampa 

všechny recenze uživatele

Dobrá ruská komedie, kde vtip následuje vtip až to nakonec trochu unaví. Perfektní český dabing, kde čeští dabéři překonali originál jak u Mrazíka. Vidět to s novým dabingem nebo v originále nebyl by to pro mě takový zážitek. ()

Toustovač 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ruská komedie všech dob? Z mého pohledu spíš dost zmatená a nevtipná groteska. Ale co já vím, jak se Rusové dívají na naši "komediální klasiku". ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Túto klasiku som videl dávno, potom dlho nič a prednedávnom zase. Výborný film, síce v ňom cítiť "triedneho nepriateľa", ale tu mi to nevadí. Aj Jurij Nikulin aj Andrej Mironov skvele excelujú. Slávnu pieseň O zajacoch som počul nedávno i v dance úprave. Inak ako za päť sa nedá ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Sovieti nevedeli točiť komédie.Väčšinou sú "obdarené" veľmi zlým strihom, akoby v nich čosi chýbalo. Briliantová ruka takisto nie je dobrá komédia - skorej funguje ako svedectvo doby. Oceňujem pestrosť snímky a herecký kolektív. Inak film pôsobí dosť chaoticky. Navyše záver je veľmi nedotiahnutý. Pôsobí na mňa akoby sa už všetci ponáhlali zapiť natáčanie fľašou vodky. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

Neskutečně debilní křečovitá (anti)humorná píčovina se dvěma celkem vtipnými scénkami (simultánní překlad a sádra) a povedeným dabingem. 25%. ()

morbit 

všechny recenze uživatele

Legenda která se neomrzí. Příběh si na nic nehraje a jen ukazuje na běžné situace které se mohli udát jen v sssr... :) ()

Peabody

všechny recenze uživatele

Je to třetí nejpopulárnější sovětský film, ale je to styl komedií, které nemám rád, Nikulina jakbysmet. Kdysi jsem to myslím viděl jako dítě, ale ani tehdy mne to nebavilo, křeš, přehrávání, gagy za každou cenu. ()

cica 

všechny recenze uživatele

Obľúbený film všetkých obyvateľov bývalého Sovietskeho zväzu - tak, ako hovoria oni sami - asi niet jediného človeka, čo by ho nevidel. V našich končinách, žiaľ, viacmenej neznámy. Myslím, že na svoju dobu aj odvážny počin, pretože sa priamo vysmieval z vtedajšej spoločnosti, ironizoval dokonca prácu policajtov - či milície. Skvelé dialógy film vyzdvihujú. Určite by som odporučila pozrieť v ruštine, český dabing je veľmi nešťastný, mnoho humorných situácií vyznieva potom bezducho. A toto nie je prvý ruský film, ktorý doslova český dabing ubíja. Tak isto ako pozerať Tarantina so slovenským dabingom je čistá samovražda. ()

Khotzilla 

všechny recenze uživatele

Na tenhle naprosto neuvěřitelný film - ruskou údajně krimikomedii, ale spíš obskurní parodii na špionský filmy, jsem narazil čistě náhodou. Totální bizar a úlet, zároveň ovšem filmařský level "povídka z Bakalářů natažená na celovečerní film". Inspirace francouzským filmem Smolař je zjevná, ale úroveň "poněkud nižší". Plus všudypřítomná chuť ukázat, že to, co nějaký Frigo či Laurel & Hardy, umělci v Sovětském svazu zvládnou taky. Nejvíc jsem se asi bavil tam, kde to tvůrci vůbec nezamýšleli - např. u opaku dnešního product-placementu, kdy - v pravděpodobné obavě, aby se jim nepodařilo něco závadného - jsou firemní štíty v kapitalistické cizině třeba "Abc" To, jak se zoufale film vyhýbá tomu, přiznat, kde se děj výletu vlastně odehrává (vypadá to jako blíže neurčený Orient, jeden z padouchů ale mluví pseudoitalsky, a nakonec padne nenápadná zmínka, že loď měla zastávky "v Cařihradu a v Marseille"), je mimochodem taky pikantní. Plus vodka v množství " větším než malém", a "humory" o tom, že sovětští lidé nejezdí do pekárny taxíkem. Jen mě poněkud mrazilo u postavy "domovní důvěrnice", jejíž moc a kompetence prozrazovala o Sovětské realitě asi trochu víc, než tvůrci zamýšleli, o pánech z policie (nebo spíš KGB?), který mají přehled o všem a o všech, ani nemluvě... taková sovětská mentalita v kostce - vlastně mi to přišlo o ní vypovídající stejně jako Dovolená s Andělem o té dobové české. Jenže tam šlo přecejen o trochu jiné filmařské řemeslo... ()

EricNor 

všechny recenze uživatele

Slabší než jsem čekal. Někdy mi přijde, že ve filmu něco chybí, protože to cenzor vyhodil, jinak si nedovedu vysvětlit některé návaznosti. Možná jsem nedával pozor. Viděl jsem půlku na youtube v ruštině s anglickými titulky a druhou půlku pak česky. Dabing tomu trochu pomáhá. Zajímalo by mě, jak ve skutečnosti tehdy fungovaly kriminální skupiny, protože ony určitě fungovaly. Na nejlepší ruskou komedii je to dost zklamání. ()

Reklama

Reklama