Reklama

Reklama

Ragnarok

  • Česko Ragnarök - Tajemství Vikingů (více)
Trailer 2

Hledali poklad a našli něco mnohem většího a nebezpečnějšího. Archeolog Sigurd je přesvědčený, že nápis na dračí hlavě z nalezené vikingské lodi odkazuje k ragnaröku, motivu vikingské mytologie, který bývá vykládán jako konec světa. Na základě výzkumu, který vedl se svou nedávno zesnulou ženou, je přesvědčený, že onen „soumrak bohů" ve skutečnosti odkazuje k reálné události. Jenže jeho teorii nebere vážně nikdo z vedení muzea ani jeho sponzorů. Zlom přinese nález runového kamene, který Sigurd dešifruje jako mapu, která by mohla vést k některému z bájných vikingských pokladů. Rozhodne se vyrazit na sever Norska, kam ukazuje vikingská mapa, na vlastní pěst. Cestu přitom chce spojit s prázdninovým výletem se svými dětmi, malým Bragem a dospívající Ragnhild, které z volby destinace nejsou zrovna nadšené. V doprovodu kolegy Allana, jeho neohrožené asistentky Elisabeth a místního průvodce vyrážejí vstříc dobrodružství, které ale předčí jakákoli jejich očekávání. Odlehlé jezero zvané Odinovo oko totiž ukývá něco zdaleka jiného než poklad... Norský dobrodružný film Ragnarök: Tajemství Vikingů je přiznaně pojat jako variace na styl snímků zlatého věku rodinných dobrodružných filmů. Tím jsou míněna osmdesátá léta dvacátého století a trend, jenž ustanovil mezinárodní úspěch produkcí společnosti Stevena Spielberga Amblin Entertainment. Hity jako E. T. mimozemšťan, Rošťáci, Gremlins i filmy s Indianou Jonesem inspirovaly také další tvůrce a producenty v Americe a Evropě k natáčení dobrodružných snímků určených sice primárně pro děti, ale které obsahovaly prvky brakových fantaskních žánrů v čele se sci-fi, dobrodružnými příběhy a horory. Po jejich vzoru také Ragnarök přináší velké dobrodružství, které diváky provede horskou dráhou emocí, přičemž se nebojí zahrnout také prvky napětí a strachu. V základu dobrodružných eskapád, fantaskních prvků a odkazů k severským bájím pak stojí vyprávění o stmelení rozvrácené rodiny a obnovení otce coby hrdiny v očích jeho dětí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (92)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jurský fjord aneb co žralo Vikingy ve Finmarku. Pohodová a dobře natočená jednoduchá báchorka i pro mentálně postižené rodiny o tom, že není zdravé sahat Tyranohadovi na vejce, které chybělo jen pár krvavě nakousnutých otravných dětí a kozy nějaké odpudivé Norky. Jo, a jako místní pyšní lingvisté jsem zapomněl dodat: Viděno v norském znění se švédskými titulky k filmu Terminátor 3!! Tak doufám, že mi něco neuniklo. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Do tohoto filmu jsem šel v podstatě naslepo v domnění, že půjde hlavně o Vikingy a archeologii, což byl ovšem omyl. Zpočátku to vypadá jako takový průměrný rodinný film s nějakou tou archeologickou stafáží, ale pak se to zvrhne v bezduchý monstrhoror. Původně jsem chtěl napsat plný klišé, ale film je natolik dějové prázdný, že těch klišé vlastně není ani tak moc... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCEME SE DOZVĚDĚT, CO TADY VIKINGY, PŘED TISÍCI LETY, POTKALO.“… /// Sigurd natrefil na indicie, že by sám Indiana Jones vokamžitě sbalil kufr. Proto balí parchanty a vyrážej na archeologickou cestu, která nevede do středu Země, nýbrž k jezeru, který obývá příšera z Jurskýho parku… Dobrodružná podívaná pro rodiče a starší potomky, jenž by klidně mohla běžet v kinech a nikdo by se u toho neunudil xsmrti. Je to totiž asi tak 756x zajímavější (možná i 757x…) než ta píčovina s Kopím osudu. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám rád příšery, co nerozlišujou národnosti a žerou se stejnou chutí jak Vikingy, tak i Rusáky. 2.) Nebál jsem se s děckama navštívit park Jurský, nevystraší nás ani hvozd Norský! 3.) Thx za titule ,,Sizok“. (S těma švédskejma to fakt nešlo!) /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Severská kinematografie mě nejednou mile překvapila, a tak jsem si říkal, že se podívám na Ragnaroka, nicméně zdejší hodnocení není moc daleko od mého osobního mínění o filmu po tom, co jsem ho zhlédnul. Nápad to byl rozhodně dobrý, líbilo se mi například prolínání dvou časových linií na počátku filmu. Nicméně mě na druhé straně vcelku iritovalo herecké obsazení (zejména děti) a skutečnost, že se ona bájná příšera ve filmu ukázala pořádně tak dvakrát a udělala jen takové bu-bu-bu. Snímek, od něhož jsem si sliboval víc, jakožto milovník monster-movies, a proto jsem byl na konci zklamán. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones říznutý Godzillou. Dobrodružný film, ze kterého se vyklube něco zcela jiného, než na co ze začátku vypadá. Vlastně nevím, co mi na něm vadilo, protože špatnej nebyl... Byl moc rodinný? Nedokázal mě pořádně vtáhnout do děje? Nedokážu říct. Možná mohl občas víc tlačit na pilu. Hudba dobrá, záběry přírody taky. # [monitor, 5.1, EN sub] ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Had, který je ve snímku vyobrazován je Jörmungandr, známý také jako Midgardsormr neboli světový had z norské mytologie, který obepíná celý svět. Při konci světa (ragnarök) má vylézt ze dna oceánu, způsobit tak obrovské záplavy a nakonec zemřít v souboji s Thórem, který je ale také smrtelně raněn. (Perth)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Nórsku a Švédsku. (Danny88)
  • Ragnarok je název, kterým předkřesťanští Seveřané označovali konec svého mýtického cyklu, během něhož je vesmír zničen a následně znovu stvořen. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama