Reklama

Reklama

Erasmus a spol.

  • Česko Erasmus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Xavier je posluchač ekonomické fakulty v Paříži a otcův známý mu slibuje po dokončení studií místo na ministerstvu financí. Podmínka, že musí ovládat španělštinu, není díky programu Erasmus nesplnitelná, a tak se Xavier rozloučí s maminkou i s přítelkyní a odletí do Barcelony. Najít tu bydlení není snadné, ale nakonec Xavier uspěje: nastěhuje se do bytu, kde žije už dalších sedm studentů, každý z jiného koutu Evropy. Nové známosti, nové zážitky, chaotické, a přece svým způsobem harmonické soužití mladých lidí různých národností, různých zvyků a zaměření jsou pro Xaviera školou, jež mu umožní přechod do dospělosti. Všechny jistoty jeho dosavadního života včetně lásky jsou zpochybněné, Xavier se už nevyzná ani sám v sobě. Když se vrátí domů, neví sice přesně, co chce, ale ví, co rozhodně nechce.

"Je to film, který připomíná někdejší romány o létech učednických či o procesu zasvěcení," říká tvůrce, jehož scénář je ispirován zkušenostmi ze života rodinných příslušníků a přátel. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Musím na dvě hvězdičky, protože to byla strašná nuda. Na Erasmu jsem byl a poskládal bych z něj stokrát lepší příběh. Výsledek ročního pobytu je jedna vtipná scéna a jinak jde jenom o nevěru? Komu tohle přijde jako skvělá komedie, je vážně nenáročný, nebo má fakt nudný život (jako většina postav). 40% ()

Všelicos 

všechny recenze uživatele

Až na ten začátek, který je přesný - miliony papírů, nikdo nic neví, neporadí... to byla děsná nuda. Na Erasmu jsem byla a užila jsem si ho tedy mnohem víc, než on. Celkově jsem film prozívala a pronechápala. Dala bych i odpad, kdyby tam nebyla špetka dobrých momentů, které mne donutily se alespoň usmát... :) ()

Reklama

czejny 

všechny recenze uživatele

Erasmus aneb co všechno se skrývá po tímto slovem. Mnohým se jistě vybaví Erasmus Rotterdamský, ale s tím to v tomto snímku má společného pramálo. Zde slovo Erasmus vystupuje jako synonymum pro studentský život plný zábavy, alkoholu, bezstarostného života, milostných afér atd. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že o ničem jiném ten film není. Náš na první pohled nevyzrálý Xavier nás provede i tou nejzapadlejší uličkou Barcelony a zjistíme, že pod křehkým obalem se skrývá pěkný rebel. Nicméně po celou dobu si udržuje status inteligentního studentíka. (Pracovně to tedy nazvěme elegantní rebélie.) Když zhodnotím vlastní snímek, je to stejné jako s Xavierem. Napovrch snímek vypadal křehce (snad i nějaká oddychová komedie s Audrey Tautou, pomyslel jsem si), ale výsledný efekt byl takový, že to nebylo ani moc oddychové ani moc komedie. Stejně jako nitro hlavního hrdiny jsem bloudil a hledal jsem, pro co se rozhodnout. Uměle reálné záběry ze španělské metropole mi svou vizáží připomínaly spíše nějaký seriál. Když se pokusím o nějaký závěr, tak mi tento snímek nic moc nedal a nebylo zde nic, co by mě nějak zaujalo. Nechalo mě to zcela chladným. (Nemohu si "nešťournout" do dabingu, který přispěl k celkové zmatenosti v té mnohonárodnostní společnosti.) ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tak trochu komédia, tak trochu reálny život a tak trochu kritika eurobyrokracie. Musím povedať, že keďže som netušil, čo od tohoto filmu očakávať (a možno práve preto), celkom som sa bavil. Snímka je vlastne s ľahkosťou podaná životná skúsenosť študenta na výmennom pobyte v zahraničí. Filmári si pomáhajú miestami veľmi dobrou hudbou a neštandardnými postupmi kamery a strihu. Hoci film trvá dve hodiny nenudí práve vďaka tomu, že pasáže, ktoré by mohli pôsobiť otravne sú púšťané naraz v rozdelenej obrazovke v jednom obraze. Tým ich autori skracujú na únosnú mieru a dosahujú zaujímavý dojem. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím, co je na týhle komedii pěkný a inteligentní. Film, kterej se dvě hodiny zabývá jen tím, jak někdo vymetá pajzly, svádí vdaný, případně lesbicky zaměřený ženský a votvírá si hubu na mámu takovým stylem, jako tady, aby pak zakrýval nevěru přítelkyně způsobem, že z podváděného dělá absolutního vola. Já jsem morální dinosaurus a tohle mě prostě nebere. Po dlouhé době jsem zase šel do kina a zase už dlouho nepudu. Ještě že ten lístek stál jen 70 kč, jinak bych nelitoval jen dvou hodin a že jsem to viděl, ale i peněz. Začalo to American pie, pak to přešlo na Madchen Madchen a teď se to dostalo do Ouberge Espagnol. A jedno je horší a trapnější slátanina než druhý a nechutnější, než falešnej snuff (a pár sem jich ze zvědavosti viděl). Jak kdyby mladý lidi nezajímalo nic jinýho, než jak si vyhulit a vychlastat a vyjebat mozek z hlavy. Mimochodem ten překlad názvu se jim taky nepovedl. Znamená to Španělská vesnice a francouzsky je to totéž, co u nás. Být španělskou vesnicí, mít v tom guláš a zmatek. Když jsem to měl hodnotit, tak jsem se dlouho rozmýšlel, jestli vůbec chci. Jen lituju, že tu není horší známka, než odpad. Ale možná je to způsobený čistě jen tím, že jsem na to do kina pozval jednu, šel se dvěma a třetí té jedné těsně předtím zavolal :) ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama