Reklama

Reklama

Erasmus a spol.

  • Česko Erasmus (více)
Trailer

Obsahy(1)

Xavier je posluchač ekonomické fakulty v Paříži a otcův známý mu slibuje po dokončení studií místo na ministerstvu financí. Podmínka, že musí ovládat španělštinu, není díky programu Erasmus nesplnitelná, a tak se Xavier rozloučí s maminkou i s přítelkyní a odletí do Barcelony. Najít tu bydlení není snadné, ale nakonec Xavier uspěje: nastěhuje se do bytu, kde žije už dalších sedm studentů, každý z jiného koutu Evropy. Nové známosti, nové zážitky, chaotické, a přece svým způsobem harmonické soužití mladých lidí různých národností, různých zvyků a zaměření jsou pro Xaviera školou, jež mu umožní přechod do dospělosti. Všechny jistoty jeho dosavadního života včetně lásky jsou zpochybněné, Xavier se už nevyzná ani sám v sobě. Když se vrátí domů, neví sice přesně, co chce, ale ví, co rozhodně nechce.

"Je to film, který připomíná někdejší romány o létech učednických či o procesu zasvěcení," říká tvůrce, jehož scénář je ispirován zkušenostmi ze života rodinných příslušníků a přátel. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

Bay_watch 

všechny recenze uživatele

Báječný film o "bezstarostném" studentském životě, jenž je celý natočený v krásných kulisách katalánské Barcelony. Vážně mě to bavilo a udrželo to moji pozornost i přes to, že (jak mnozí poznamenávají) film nenabízí, jakýkoliv strhující okamžik. Možná i proto, že jsem v Xavierovi a spol. viděl kus sama sebe (jen jsem jim trochu záviděl všude ty nádherný holky). Většinu věcí, co dělala jejich parta, dělám já už teď, a to ani nemusim jezdit do ciziny. Líbilo se mi, jak se autoři nesnížili k trapnému parodování jednotlivých národností, přičemž to zvýraznili ještě tím, že v půlce přijel Wendinyn bratr, který přesně tohle dělal, a poté na něho byli všichni naštvaní... Jo, už se docela těšim, až sám pojedu na Erasmus. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Já jsem nadšený. Oddechová, vtipná, osobitá komedie, které není téměř co vytknout. Celý film je zábava, celý film se mi líbil. Co k tomu více dodat? Úžasný scénář, přesvědčivé herecké výkony, skvělé lokace, bravurní režie. S tímhle filmem jsem neměl problém, pobavil mne a tak trochu jsem hlavním hrdinům záviděl a opravdu bych chtěl nějakou dobu strávit s nimi v jejich pronajatém bytě. Tohle je prostě jízda. Akorát by nemělo chybu, kdyby ještě třeba všichni hrdinové vyrazili na fotbal, Španělsko má jednu z nejkvalitnějších fotbalových soutěží a to mi v tomhle filmu chybělo, já kdybych bydlel rok ve Španělsku, tak určitě neopomenu zajít na fotbal. Ale nic není dokonalé a tenhle film má mnoho jiných zajímavých atributů, kterými to vynahrazuje. Proto dávám čtyři hvězdičky, bohužel jsem film sledoval jen na půl oka, takže si nejsem jistý, jestli to na těch pět hvězdiček stačí, ale až budu mít příště možnost, určitě na to kouknu v klidu a plně soustředěný. Můj celkový dojem z tohoto filmu je však více než dobrý... ()

Reklama

Chandell 

všechny recenze uživatele

Každý má pocit, že v životě spoustu věcí prošvihnul. A Erasmus je přesně ten můj případ. Když jsem takhle seděl v Tours na nábřeží Loiry, s přáteli popíjel v místním klubu při „pivních dnech“ (ano, poprvé jsem ochutnal škopek s malinovou šťávou) a pozoroval ty davy mladých lidí, vzpomněl jsem si na tento snímek. Uvědomil jsem si, že za takový rok, který prožil Xavier v Barceloně, bych dal nevím co – no uznejte: bydlet s angličankou, španělkou, belgičankou, němcem, dánem a italem … A k tomu: “Cesane?“ - “Ano?“ - “Pojď sem, pomůžeš mi, naučíme Xaviera něco důležitého. Teď se dívej, ukážu ti, co by měli umět všichni chlapi…“ No ólalá :) ()

campix 

všechny recenze uživatele

Poměrně pohodová španělsko/francouzská komedie. Obsazení je velice zajímavá, ale spíše vzhledem k další kariéře zde působících herců a hereček. Děj zajímavý, jen stopáž poměrně dlouhá a občas mi motivace k chování jednotlivých postav nepřišli úplně ideální nebo zůstali mnou nepochopeny. Čistě průměrná komedie, která vás k další projekci opravdu nedonutí, snad jen pro mě jakožto student VŠ, kterého snad Erasmus zanedlouho bude čekat, je téma poměrně zajímavé. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Aby Xavier získal svoji vysněnou práci na ministerstvu (ehm), zaměřenou na španělskou ekonomiku, musí se ještě leccos o Španělsku doučit. V rámci programu Erasmus odlétá na rok do Barcelony studovat místní vysokou školu. S tím souvisí potřeba najít nějaké ubytování, a Xavierovi se podaří sehnat flek ve studentském bytě, kde už bydlí asi sedm dalších studentů z různých koutů Evropy - Ital, Angličanka, Španělka, Němec,... I přes komunikační problémy se z nich stává skvělá parta, a rok v Barceloně nakonec patří k tomu, nač bude Xavier hodně vzpomínat ... Na tento film se zde vyskytují dva názory - první jej odmítají jako filmový brak, ve kterém není žádný příběh, zápletka, nic - a mají samozřejmě pravdu. Ti druzí v něm naopak vidí něco - něco co člověka láká okamžitě se na všechno vykašlat a vyrazit někam hodně daleko, a prožít něco podobného jako hlavní hrdina (zvlášť pokud už něco podobného zažili - a nemusí jít zrovna o zahraniční pobyt). K těm druhým se počítám i já - a díky tomuto filmu jsem si zavzpomínal na studentská léta, kdy jsem v podobném bytě nějaký čas taktéž přebýval (a že jsme byli všichni Češi? co na tom). Takže musím říct že se mi tato Španělská vesnice ohromně líbila, a odpustím autorům i prvoplánovité obsazení herecké hvězdy Audrey Tatou do úplně zbytečné miniaturní role... ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama