Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata. (Artcam Films)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (286)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Záležitost vyloženě pro milovníky nezodpovězených otázek a úletů s otevřenou myslí. Celý příběh se odehrává v domácím prostředí, ale nejedná se o klasické home invasion, ani nejde o nervák, dokonce ani míra cynismu není nijak vysoká. Na druhou stranu bych atmosféru jen stěží nazval černohumornou, takže mi jako popis poslouží nejednoznačné "wtf snímek". Pozorný divák si však všimne spousty vodítek, které ho navedou správným směrem, i když musím vyslovit politování nad neanglickým zněním a, řekl bych, místy hodně zavádějícím překladem titulků z holandštiny do češtiny. Vodítka=spoiler: "A sestoupili na zem, abych posílili svou moc", telepatie, pohádky před spaním. Trochu ještě podezřívám to divadlo, ale tam mi to nedocvaklo, jinak je pointa celkem jasná, řekl bych. 70% ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Znepokojivy a velmi zvlastny film, po ktorom si vravim, ze na jedno pozretie staci. Mnohym povie vela, niektorym nic.Ja sa radim niekde do stredu, viac sa mi vsak tato podivnost pacila ako nepacila. Kedze som zo zaciatku nemala potuchy do coho idem, dejovy rozbeh a sled udalosti sa predstavil ako nie jednoduchy film a tym si ziskal moju pozornost. Co prislo neskor, bola cista a jasna hrozba. Podmanivi a demonicki manipulatori pohravajuci sa s ludskostou, rucaju hranice a psychicke obrany. A da sa toho este vela najst,co chcel tento film priamociaro povedat. Kto hlada, najde. Ten surrealisticky nadych mi ulahodil, za nie prilis najstastnejsie rozhodnutie povazujem ustredne a vedlajsie zenske herecke obsadenie. Pre celkovu zrozumitelnost pozor hlavne na uvod a necakat, ze sa nieco same vysvetli:-) ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Někdo nás zradil, vypadni odsud.......... Ten začátek byl hodně nepřehledný a divák netuší o co vlastně jde. A pozor, to byl teprve začátek. Celý film je vlastně podivný a nechává diváka neustále v nevědomí. Nebojte, nic se nezmění, Kdo má rád klišé tipu "vrahem je zahradník", ten si užije. Dobře oblékaní bezdomovci, kteří mají mobilní telefony, těžkou techniku a umějí máknout? Tady něco nehraje. Všechno jim funguje, skoro nikde neudělají chybu, jen divák netuší, co vlastně chtějí. Jsou to nějací mimozemšťané? Mutanti? Zloději těl? Nebo jen obyčejní vrazi? CITÁT - Já jsem zahradník. Nebo už snad nějakého máte?......... Příběh vás nutí přemýšlet, domýšlet a vymýšlet. Hezkou zábavu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Cementová paruka, bizáru je záruka.“ Člověk buduje hnízdo, celý život. Honí se za chimérami, čvachtá v hnusných kompromisech, lže si do vlastní kapsy, morálně zahnívá, líně se válí a vegetuje v bublině falešného bezpečí. Zkrátka „má se dobře.“ A najednou... bájný alp! A otázky. Divné, nemístné i jdoucí až na dřeň. Odkud se bere zlo v dětech? Je to produkt výchovy a zrcadlení pokřiveného světa dospělých, nebo to zlo má hlubší, iracionální kořeny? OKÉNKO ZAHRADNÍHO DOMKU: [][] Když si u firmy Warmerdam & zmrd objednáte renovaci zahrady, včetně demaskování vašeho kašírovaného, disfunkčního manželství, za jaké vicepráce nakonec zaplatíte? Bagrování vztahu. Založení kvalitního rodinného kompostu. Zrytí „zahrádky“ mladé chůvy. Postřik plevelných dětí. Zejména divizny Isolde. A místo sádrového trpaslíka příjde na skalku... artový alp, holandský příbuzný skandinávských trollů. [][] Faustka remcala, ale já i Richard jsme s renovací navýsost spokojení. Jen Marina je frustrovaná, na její staré křoví už nedošlo. V křovinořezu došel benzín a démonický Camiel už ztratil „chuť si hrát.“ Cynická bizarnost par excellence. Sto lidí, sto různých filosofických interpretací. Nepožádáš vany bližního svého! Neotevřeš dveře cizinci... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém se neustále pije víno. Tato činnost zde zastává v podstatě stejnou funkci jako ve stovkách jiných filmů kouření cigaret. Ne, že by to byla kdovíjak geniální inovace, ale je to zajímavé a občas velmi trefné. Což ostatně platí pro celý snímek, zejména co se týče vykreslení buržoustské rodinky. Na Hanekeho nebo Lanthimose ale Warmerdam nemá. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Hoci to nikde vo filme nie je uvedené, Borgmanovo (Jan Bijvoet) správanie sa nápadne podobá mýtickej bytosti menom "alp", čo je démonická nočná mora z nemeckého folklóru.
    (misterz)
  • Zástupcovia Holandska zvolili film Borgman ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2014. (MikaelSVK)
  • Film se natáčel ve městě Bloemendaal. (willy1)

Reklama

Reklama