Reklama

Reklama

Major

(festivalový název)
  • Rusko Major (více)
Trailer

Obsahy(1)

Expresivně natočené strhující drama o tragických důsledcích mravně pochybeného a zbabělého jednání. Policista, který přejede dítě, se obrátí na své kolegy, aby zakamuflovali jeho vinu. Tento krok uvede do pohybu mašinerii temného bezpráví, jež si vyžádá nevinné oběti. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Prvních 30minut, až cca polovina je strhující, syrová výpověď o stavu ruské společnosti dnešních dní.. Mám podezření, že aby to Bykov mohl pustit do distribuce, tak to musel rozmělnit nějakým tím akčním a absurdně působícím balastem aby to divák přecejen mohl pokládat za neškodné fantasy... A to je prostě škoda... Jde vidět, že se tady Bykov přecejenom pořád ještě rozehřívá a zkouší co si může dovolit.. Jeho "Durak" už je o poznání jinačí kafe.... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Príslušník polície, mjr. Sergej Sobolev obdrží v skorých ranných hodinách telefonát, že jeho ženu zobrali na pôrodnú sálu. Nakoľko počas jazdy riskuje, stane sa niečo, čo sa dalo očakávať. Nešťastnou zhodou náhod a nedisciplinovanosťou na ceste, zapríčiní nehodu pri ktorej usmrtí malého chlapca. Jediným svedkom je matka. Pre záchranu svojho "života" je ochotný urobiť čokoľvek. Ihneď požiada dvoch kolegov z práce, aby zamietli stopy z miesta činu. Tento bezcharakterný krok spúšťa sled tragických udalostí s ktorými mjr. Sobolev, napriek pocitu viny, nerátal. Prvú polhodinu skutočne realisticky pôsobiaca excelentná dráma vyvolávajúca depresívne pocity, s akými sa človek stretne len zriedka. Následne sa snímok začne uberať smerom, ktorého som sa obával. Režisér sa rozhodol, že film obohatí o ďalšiu zápletku, ktorá už tak vierohodne (na mňa) nepôsobila. Strašná, neskutočná škoda, ako sa podarilo tento film, napriek výbornému námetu, "zavraždiť". ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Tak jak se to má s tou legendou o laskavé, široké ruské duší? --- Že Rusko není zrovna ideálem svobody, to víme. Média tancují jak Vladimír píská. A přesto se tam najde nejen bumážka, ale i peníze, které umožní natočení filmu tak kritického. Ruská realita je tkaná z hrubšího plátna, a tak i záplaty jsou hrubší než u nás, ale bordelu a svinstva máme i tak až až. Jmenovitě u policie, když už jsme u toho. Kdypak se konečně dočkáme tvůrců, bumážek a peněz, které dohromady vydají na film podobně (sebe)kritický? Vypadá to, že naše věrchuška to má nakonec posichrované lépe než ten zatracený Putin. Jsme holt velmi krotké stádečko, takové vesnické střediskové... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Má-li režisér nějakou ideu, nebo lépe řečeno, má-li idea nějakého režiséra, pak se jí bude snažit zviditelnit v prostředí, které se k ní váže co nejúžeji. V tomto případě je to Rusko. Ale není to pouze Rusko... A na nás nejspíš chce vynutit doznání: ne, tohle se nám nemůže stát, tady se tohle nemůže stát! Ale pokud se vážně zaymyslíme, zjistíme, že to takhle odbýt nemůžeme. Možná stačí jen nešťastná shoda nešťastných náhod, špatně rozdané karty a mezi nimi pár falešných a pak celá kůže někoho jiného je méně než kousek vlastní. Major Sobolev (Denis Švedov) to ví od samého začátku (nehody) a kůže někoho jiného se postupně stává kůží vlastní - ne však docela, v závěru se jeho vědomí vrací opět na začátek. Film je postaven na bázi trojuhelníku, ne však milostného. Základnu tvoří interakce mezi Sobolevem a Pašou (nechme ho tu beze jména - Jurij Bykov, autor a jeho představitel, vrcholem je Irina Gutorova (Ирина Низина, matka zabitého Kolji); v závěru oba dva rekapitulují svůj vztah k ní: Sobolev ji zabíjí, Paša lituje, že se to nestalo hned na začátku (po nehodě). Vyvraždění rodiny Gutorovy je akční záležitost bojácných lidí; Sacco a Vanzetti, Milada Horáková, Nikolaj Bucharin (hrozili mu, že zabijí jeho ženu a právě narozeného syna, toto schéma je použito i v tomto filmu) a pod. jsou justičními vraždami stejně bojácných svědků a soudců. Co je méně odporné? - dal bych přednost akci před justicí, možná je při ní větší šance uniknout. Pozn.: Teprve teď jsem se podíval na plakát, a ten trojúhelník tam je, i když je složen z více trojúhelníků, poskládaných do hvězdy. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ještě než Andrej Zvjagincev natočil svého legendárního Leviatana, mrazivé podobenství o poměrech v současném Rusku, Jurij Bykov podává divákovi tuto zprávu o stavu Ruské federace. Vynikající herecké výkony (sám režisér v jedné z hlavních rolí), skvělá hudba, dokonalá pseudodokumentární kamera, všechny ty úžasné kamerové záběry snímané z ruky a mizanscéna ruská tak, že už to víc snad ani nejde...tomuhle říkám temná drsná syrová kriminálka... ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama