Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karel Veliký, král Franků, byl největším vládcem v Evropě v dobách po pádu Římské říše. Tento silný muž vytvořil říši, která zahrnuje skoro celou moderní západní Evropu, a jeho odkaz je živý i dnes. Tato třídílná série využívá kombinaci nejnovějších objevů s živou akcí, moderními počítačovými efekty a rozhovory se světovými odborníky na Karla Velikého. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ďalší veľmi hodnotný dokument o málo preskúmanej perióde dejín a o veľkom panovníkovi, ktorý dal slovanským jazykom a i ďalším iným pomenovanie kráľ. 3 časti celkom stačia, hoci nie všetky dobyvačné výpravy boli znázornené. Veľkým pozitívom je zobrazenie Karla ako človeka, bol to síce kráľ ale s rovnakými neduhmi, častokrát i väčšími, ako vlastnili bežní ľudia. Žiadna glorifikácia sa tu nekoná a to pridáva na hodnovernosti. Seriál je koncipovaný na základe poznámok jedného mnícha, ktorý nám ako jediný popísal napríklad aj skutočný vzhľad Karla Veľkého. A hoci tento bol skôr priaznivcom svojho cisára, vstupy novodobých historikov, ako aj komentáre rozprávača dávajú veci na pravú mieru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Solidní pokus podle jedné kroniky mnicha, který se s Karlem Velikým osobně setkal (a protože ho obdivoval, v kronice mu občas nadržuje, nebo řekne neúspěchy zaobaleným jazykem), vyprávět životní osudy tohoto výjimečného krále. Hraná dramatizace má své skvělé momenty, kdy sestává z různých napínavých historek, a do toho vědci říkají nejnovější poznatky o té době či zkoumání pozůstatků Karla Velikého. Poněkud zvláštní je pak jen to, že Frankové mluví německy, ale jinak jsou všechny tři díly natočeny zajímavě a napínavě, nenudí. ()

MiGi87 

všechny recenze uživatele

Moc sympaticky udělaný dokument. Z ementálu bílých míst raného středověku udělat ucelené vyprávění není jednoduché. Tady se to vcelku vyvedlo. ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný dokument o velkém panovníkovi (nejen činy, ale i postavou :-). Dramatizaci je dobře udělaná a ač bez epických scén, stále chytlavá. Zachycuje nejen panovnickou rutinu, ale i dramatické a kontroverzní momenty. Bohužel v některých momentech mi přijde, že Karlovi přehmaty jsou trochu zlehčovány a je mu "nadržováno". ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Obával jsem se, že tento dokument bude trpět stejnými neduhy jako mnoho jiných "moderních" počinů, tj. neustálým opakováním jedné myšlenky, připodobňováním i triviálních faktů k momentům z dnešního života či nadbytečným používáním digitálních efektů, ale byl jsem přijemně vyveden z omylu. Evropská produkce sice neresignuje na osobní pletky a detaily s diskutabilním dopadem, avšak drží si svůj naučný standard a překvapivě nenudí. Škoda jen, že vrcholí korunovací Karla na císaře a nevěnuje se systematicky oněm východnějším výbojům, které měly dopad na západní Slovany. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Karlu Velikém. ()

Reklama

Reklama