Reklama

Reklama

Kletba

  • USA The Curse (více)

Na farmu dopadne podivný modrý meteorit, který ale přináší jen zkázu pro vše živé. (oficiální text distributora)

Recenze (49)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

80.léta přinesla množství pozoruhodných filmů a Kletba je jedním z nich. Ne že by námět byl nějak originální ( Blob, Creepshow, Kmen Andromeda aj.), avšak je poctivě zpracován. Fanatický pánbíčkář drží rodinu zkrátka (svoji část i druhou nevlastní), a když pohroma udeří jako smrtící obří pěst, hledá vinu všude okolo, hlavně na své ženě, nikoliv u sebe. Zmar farmy je věrohodný - červivá zelenina, ovoce, zvířata (mimochodem ty slepice oškubali kvůli natáčení?). Vydařené masky a velmi dobré speciální efekty připomenou, v čem jsou ty počítačové stále nedokonalé. Déšť červů a brouků, krev, sliz, mlha, záře, otřesy půdy, devastace, zkáza... Napínavé, nechutné, varující. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Matka smilnila... a pak se zablesklo a z nebe spadl trest. Jestlipak si tohle pánbíčkáři pouštívali v kostelích, stejně jako Gibsonovo Ukřižování? Vcelku odsýpající jednoduchý příběh s dobrými maskami, tradiční osmdesátkovou atmosférou, nechutným otcem a skvělou matkou v podání Kathleen Jordon Gregory. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Že kontaminovaná voda dokáže bejt pěkná svině, se přesvědčíte v tomhle sympatickém hororovém sci-fi béčku, které svou atmosférou připomíná jiné podobné snímky, například o rok mladší The Blob. Ani ne tak námětem (meteorit, co s sebou přináší hrozbu pro lidstvo v podobě slizu), jako spíše samotným zpracováním. Ta zlatá léta jsou zde opravdu cítit snad z každého políčka. Kladné a záporné postavy jsou tu jasně vytyčeny, mladému chlapci - krom jednoho doktora - opět nikdo nevěří, a do toho nám tu místy hraje balíkovská country hudba. Kletba se ale oproti Slizu bere docela vážně, takže humoru si moc neužijete. Ještě aby jo, když film je podle povídky Barva z kosmu mistra H.P. Lovecrafta. Více v mé recenzi zde: http://www.studna.net/filmy/1002/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Adaptace Lovecraftovy povídky zakončená poměrně pustošícím finále zcela naplňuje definici „co se stane v osmdesátkách, zůstane v osmdesátkách“.. Senem vonící casting, ve kterém vyčnívají bigotní despota v lacláčích a jeho vyžraný synek ve fotbalovém dresu, zlověstná hudba narušovaná obskurním bendžem, docela obstojné masky a dvě opravdu děsivé scény. Ta první, snímaná ze spodního úhlu, když táta nese v náruči kontaminovanou maminku do sklepení a ještě před tím příčina toho všeho, chtíč a smilstvo se zpoceným primátem od rumpálu. Chápu, že suché housky k snídani neznamenají, že bude suchý i klín, ale pak se nedivte božímu trestu! Přiznejme si, že bez vyšinutého pana Cage ty barvičky z vesmíru nějak blednou.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má dosť pomalý rozbeh, ktorý pretrvá aj dlho potom, čo dopadne na zem meteorit plný akejsi čudnej brečky. Zhruba od polovice sa to však už začne podobať na hororovú klasiku 80. rokov, žiaľ častejšie s negatívami ako pozitívami. Záver bol najlepší, prišlo aj na niečo málo gore a masky boli tiež fajn. Celkovo film nepoteší, ale ani neurazí. 55/100 ()

Zajímavosti (5)

  • Wil Wheaton (Zack) sa o filme vyjadril, že jediným jeho plusom bola skutočnosť, že si v ňom mohla zahrať o šesť rokov mladšia sestra. Amy Wheaton stvárnila postavu menom Alice. (beso74)

Reklama

Reklama