Reklama

Reklama

Coherence

  • Velká Británie Coherence
Trailer 2

Obsahy(1)

V roku 1923 bola niekde vo Fínsku zahliadnutá kométa, ktorej vplyv vyvolal sled nezvyčajných udalostí. Jedna žena zavolala do svojho domu políciu s tým, že v budove je muž, ktorý vôbec nie je jej manželom. Keď sa ju policajný strážnik pokúšal presvedčiť o tom, že osoba v dome je skutočne jej muž, ona odvetila, že svojho manžela v predošlý deň zabila. 
Súčasnosť. Osem priateľov sa spolu po dlhom čase stretáva pri spoločnej večeri v dome jedného z nich a nad zemou opäť prelieta kométa... (sochoking)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (372)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Súčasná veda ponúka toľko teoretických poznatkov o fungovaní nášho sveta, že sa logicky raz za čas objaví film (väčšinou malý), ktorý si jednu z teórií vypožičia. Problémom je napasovať na ňu poriadny príbeh, pretože čisto o vede film byť nemôže. Byrkitovi sa podarilo napísať svižný scenár, ktorý sa síce zaoberá paralelnými svetmi, ale ako už vieme zo Solarisu, tak všetko v sci-fi je len zámienkou pre vyjadrenie sa k niečomu ľudskému. Teda k medziľudským vzťahom, ako sme svedkami aj v Koherencii. Alebo inak, všetko je metafora. Podstatné však je, že sme neustále v napätí, že príbeh nie je ani zďaleka predvídateľný a baví nás sledovať reakcie a chovanie ľudí v krajných situáciách. Jediným záporom je to, že film pôsobí amatérskym dojmom na poli spracovania. Jeho ultranízkorozpočtovosť sa miesi s faktom, že sa zrejme jedná o debut (napríklad nízkorozpočtové Primer, alebo Another earth pôsobia filmársky vyzretejšie). Našťastie je scenár tak zaujímavý, že sa tým nebudete zaoberať. To je dôvod škrtnutia jednej hviezdy, ktorú ale možno ešte pridám. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Komorní sci-fi typu "skupinka lidí v jednom domě zažije.." jsou poměrně vděčné téma nezávislých filmařů a může z toho být velmi dobrý film. Námět v Coherence je perfektní, i když logicky (matlanina kometa + Schroedinger a pár dalších věcí) trochu pokulhává. To bych filmu i odpustil. Bohužel roztřesená digitální kamera a šíleně otravné postavy už u mě posouvají film do průměru. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Written by Steven Moffat? Vážně to trochu působí jako nějaký z jeho lepších dílů Doctora Who, kde koherence logiky opatrně ustupuje brilantní nápaditosti s jakou rozvíjí originální zápletku. Jen místo rozjuchaného Doktora je tu v hlavní roli parta rozhádaně-přátelských párů, a díky dokumentární kameře a letmému rozebírání rozbitých vztahů tak přichází na mysl spíš depresivní Rodinná oslava od Vinterberga. Ta byla točená pod hlavičkou manifestu Dogma 95, a co je docela fascinující, Coherence by se pod jeho křídla dalo snad schovat taky, navzdory tomu že jde o hravé science fiction. 8/10 ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas se objeví film odehrávající se v podstatě v jedné místnosti, s neznámými herci, z evidentním nedostatkem peněz na bohatší provedení, napsaný však způsobem, který by mu mohl kdejaký dražší film závidět. Působí to levně, ale je to vlastně zážitek. Tohle je jeden z těch filmů, a rozhodně stojí za vaši pozornost. (z podobných stojí za zmínku Man from Earth z roku 2007 nebo My dinner with Andre z roku 1981) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tohle je ta pravá cesta ke sci-fi! Nízkorozpočtové konverzační drama s řadou podivuhodných událostí, které přibližně vycházejí z realistických premis. Běžná dinner party se spolu se zhasnutím světel ubere nečekaným směrem, postavy jsou nuceny zorientovat se v doposud nepředstavitelné situaci a musí improvizovat, pokud možno chytře improvizovat... Psychologický aspekt filmu je vynikající, Coherence je konečně film, kde postavy uvažují a jednají logicky. Není zde třeba žádného padoucha, neboť se jedná skutečně o souboj člověk versus science fiction. Ani tak se však nelze zcela vyvarovat selhání lidského elementu... 9/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Postava Hugha (Hugo Armstrong) v jednu chvíli kalkuluje veškeré možné kombinace označení domů na základě hodu kostkou, počtu postav a barevných tyčinek - 6 čísel kostky pro 8 lidí, a výběr je ze 3 barev. Výsledek (6^8)*3 = 5, 038, 848 kombinací. (aniabo)
  • Příběh se odehrává v Silicon Valley. A i když to nebylo ve filmu přímo řečeno, podle indícií si lze domyslet, že postavy pracují pro softwarové společnosti. (Kailo)

Reklama

Reklama