Reklama

Reklama

Ve vesnické hospodě se opíjí místní mladík, kterému se říká Kinkong (T. Juřička). Není to u něj nic neobvyklého. Ve stavu opilosti pak leze do výšek a na různá lešení. Hlavním hrdinou příběhu je ale důchodce „dědek“ (V. Brodský), který přichází pomáhat partě zedníků opravující stodolu JZD. Stane se svědkem náhodné smrti mladého kolegy Kinkonga. Jenže i on, stejně jako parťáci, má na této smutné událost část viny. Jak se k situaci postaví? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Takoví rozzlobení muži po československu, aneb jak jeden dědek umí jinejm vykecat díru do hlavy. :-D Nejlepší hláška Oldřicha Vlacha "Chci zabít tady dědka, tak si jdu pro povolení." :-D ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní moralita nebyla špatně napsaná ani zahraná, kdyby... Kdyby byla pravdivá. Že se v té době chlastalo úplně všude při každé vhodné příležitosti i v pracovní době, to pravda je - je ovšem zcela vylhané, že by někoho tolik trápilo svědomí, když známý notorik vypil v nestřeženém okamžiku půl flašky a zabil se pak při dělání blbin na lešení, že by to šel někdo z party udat na policii, aby se nechal potrestat. Taková pointa je naprosto falešná, i když k nám v té době začínal malinko foukat větříček tzv. perestrojky v SSSR, kde snad Gorbačov zrovna zavedl i "suchý zákon". Těžko říct, kdo a komu se tenkrát chtěl tímto vyzněním zavděčit. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ne že by se na pracovištích za socialismu nechlastalo. Koho jsem se ze starší generace ptal, tak každý mi říkal, že ano. Pilo se na svátky i narozeniny, pilo se v kancelářích i mezi dělníky. Někde se chlastá dodnes, sám jsem to zažil na Koksovně, kdy Silvestrovské, respektive novoroční šichty se nemohli chlapi trefit ani do turniketů. Problém já osobně ale vidím jinde. V první řadě v nevyrovnanosti hereckého výkonu Tomáše Juřičky, který, při vší úctě k tomuto herci, je strašný. Navíc i samotná podstata jeho role je šílená. Ok, pije a je to notorik. Ale on se místy chová jako degenerovaný idiot. Jeho chování, kdy vyplazuje jazyk a další excesy, už je daleko za hranicí pubertálního blbnutí a působí děsně nevěrohodně. A poslední problém mám s celou morálkou uvažování. Když Kinkong začal pít, nikdo mu flašku nevzal, napili se všichni. Že si ji pak vyhledal a vychlastal téměř celou je ale jen jeho problém. Byl dospělý a nikdo nikomu nemůže, a podle mě by ani neměl, říkat co smí a nesmí dělat pokud si o radu sám nepožádá. Tím pádem je jakékkoli další uvažování o vině a trestu z mého pohledu bezpředmětné. Za svou smrt si prostě mládežník mohl sám. Pochopitelně, že jedinou vinou je to, že se flaška vůbec na místě neměla objevit. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Taková moralitka socialistické práce a její bezpečnosti. Alkohol na pracoviště nepatří, ale co s tím, když se na to přijde, navíc kvůli neštěstí? Protože jinak se toto příliš neřešilo, obzvláště mezi "lopatami". Z pohledu morálky a svědomí je příběh ale přece jen docela civilní. A zde hrají roli smutné oči "dědka", protože přítomnost Vlastimila Brodského je největším pokladem tohoto filmečku. Ostatně i další obsazení je zajímavé. Navíc mě docela překvapila i potěšila pointa. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Doufám, že bonzáckému dědkovi napařili aspoň doživotí (vzhledem k věku). V zapomenutém příběhu je hezky ukázaná schíza moralistů, kteří musí za každou cenu někoho potrestat. Mrtvého kripla už nemůžou, tak zničí životy aspoň přeživším, eventuelně ještě rozvrátí podnik. Kvůli jednomu vypatlanému ochlastovi, kterého ten podnik držel z lítosti. Vivat svědomí! Jinak zahrané hezky, všichni herci ve svých typických pózách. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama