Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (148)

Velemír 

všechny recenze uživatele

Coby přímočará pocta konkrétnímu člověku překvapivě vkusné, dojde-li na sentiment, a nehloupé, když pak přijdou ke slovu nezbytné žánrové přísady... nepochybně právě i díky tomu prvému, jakkoli je tu Dobro a Zlo na skutečný životopis odděleno přece jen poněkud černobíle. Za mě nicméně určitě pozitivum, že jsem mezi výtečnými souboji opakovaně úspěšně zapomínal, že je to žánrově v prvé řadě o nich, bravo! ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl jedničku a další 2 díly šly mimo mě, ze zvědavosti jsem si zapl Yip Mana 4 a určitě to není špatné, i když to pár much má. Donnie Yen je prostě skvělý, ať už ztvárněním jeho postavy, tak bojem, kdy všechny jeho scény jsou tak "clean" a místy až dechberoucí, kdy jsem měl husí kůži. Plusem je celkem rychlý vývoj děje, kdy na 105 minutách je hned několik skvělých fightů, ale i přesto se nemůžu zbavit pocitu, že někdy to působilo tak strašně strojeně a ono jak tam číňani v kápích lítají vzduchem není asi úplně můj šálek, mám raději ty špinavé, drsnější kung-fu akce jako například Raid. Tohle je asi ale obecně problém všech kungfu filmů, čemuž se v tomhle žánru nedá úplně vyhnout. Adkins v jeho typické badass roli záporáka ohebnějšího než gumová tužka tomu taky sedl, i když už mi přijde, že jeho postavy jsou pořád to stejné dokola a dle mého má na větší role. Ve výsledku je to ale pořád hodně svižná a cool podívaná, má to svoje kouzlo, rasistický podtext a celkově myšlenka kung fu vs karate se mi dost líbila. ()

Reklama

aR3Zz 

všechny recenze uživatele

Škoda. Až příliš šablonovité a nedůstojné ukončení série. Ale chápu, o peníze jde až v první řadě... Tentokrát opět mizerné herecké výkony. Rozdělení světa na černý a bílý. A aby to bylo aktuální, řeší se šikana a barva pleti. Zasazení děje do ameriky se mi nelíbilo a tak jediné, co jsem si užil, byly bojové scény. Konec zase přeslazený. 40% ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Více komerční pojetí trojky pokračuje tak trochu rovněž i ve čtvrtém díle (zejména ve vyobrazení záporných američanů-idiotů), ale když se zamyslíte nad vším v životě, co jste viděli "MADE IN CHINA", ono to tak nějak dává smysl, ta lacinost s těma promakanejma rekvizitama a technikama... i když Ip Man rozebírá ožehavější a nikdy nekončící otázky zasahující i do současnosti. Charisma Donnieho Yena nese příběh snadno kupředu a prohlubuje tak jakousi čínskou kroniku, tentokrát zasahující do imigrantské politiky, ukazuje i Bruce Leeho, Ip Manova studenta, který bojová umění zpopularizoval v tehdejší USA, ale i čínsko-americké vztahy jako takové. Odsýpá to a líbí se mi zasazení příběhu do skutečného historického kontextu. Vzpomínám si, jak jsem vyrůstal na filmech s Van Dammem, takže jestli vaše děcka inklinují k bojovým uměním, tohle je, technicky vybroušenej a dobrej flick, co jim pustit. Nic pro starší a náročnější diváky, já už si takovýhle věci dávám spíše z nostalgie k tomu, na co jsem se díval jako kluk. Ale vzhledem k tomu, že je tenhle díl posledním, Ip Mana shrnuji celkově jako zajímavý projekt, který ukazuje bojová umění na pozadí bouřlivých proměn Číny v rozmezí třicátých až šedesátých let minulého století. ___ (2008-2019); 11.01.2011 - 11.2.2020 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Více než uspokojivé vyvrcholení skvělé série, která se po celou dobu pyšnila především absolutně špičkovými bojovými scénami a až nezvykle působivými zápletkami, a i tento závěrečný díl není v tomto směru výjimkou, možná tedy jen v souvislosti s onou zápletkou by se dalo podotknou, že tentokrát působí až příliš šablonovitě a chvílemi i trochu bez záživnějšího spádu, nicméně pro mě osobně tu zůstalo to nejzásadnější a navíc v nejmaximálnější možné kvalitě, a to množství dokonalých, strhujících soubojů, u kterých jsem se opět jen tetelil blahem a jako luxusní bonus tu řádí můj milovaný a nedotknutelný Scott Adkins, každopádně veškerá jejich choreografie a nasnímání je jedna velká paráda, zkrátka Martial arts v nejpůsobivější možné podobě. Jinak Donnie Yen jako Ip Man nepřekonatelný, charismatický, sympatický a výrazný muž, kterému lze věřit každé slovo, stejně jako každý úder, a díky němu zde fungují i emoce a dramatické situace, jelikož je stejně tak dobrý herec jako bojovník. Závěr je pak především pro příznivce této série velice silný, škoda tedy jen toho méně tuctovějšího příběhu, neboť jinak se jedná o skutečný žánrový skvost. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)
  • Chris Collins, ktorý stvárnil postavu karatistu Colina Fratera, je bývalý mariňák a wing chun trénuje aj v reálnom živote. (RigorMortis)

Reklama

Reklama