Reklama

Reklama

Recenze (6)

JFL 

všechny recenze uživatele

Když jste byli v roce 1996 v Japonsku, tak jste buďto viděli Swallowtail, nebo jste byli beznadějně out. Swallowtail je moderní japonská pohádka o tom, jak skupinka outsiderů přišla k bohatství a založila si hudební klub. Místo princezen zde vystupují prostitutky, chrabří rytíři nosí kapsáče a kšiltovky a meče a štíty vystřídaly pistole a pušky. Hlavním hybatelem děje je audiokazeta nalezená v žaludku mrtvého gangstera, která vedle nahrávky Sinatrova songu My Way obsahuje také návod na padělání bankovek. Svého času byl film nepřekonatelným hitem nejen v Japonsku ale i za jeho hranicemi (zvolen nejlepším asijským filmem na festivalu Fant-Asia) a přes noc udělal hvězdu z nezávislého režiséra Šundži Iwaie (Dubnový příběh, PiCNiC, Vše o Lily Šu-Šu). Po soundtracku byla taková poptávka, že hudebníci, kteří ve filmu ztvárnili členy ústřední kapely, se i v realitě spojili a jejich album se okamžitě dostalo do Top 10 japonské hitparády. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jist, jestli mi došla pointa (kult), takže asi budu muset vidět ještě jednou, abych pochopil. Nicméně - hodně zvláštní film. Nepříliš vzdálená budoucnost, metropole Yen Town, plná emigrantů (hovořících japonsky, čínsky a anglicky) a kriminality. Lidí, kteří často ani nemají jména. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=VhSa3aiN_DE ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Iwaiov žánrový epos. Príbeh, ktorý sa javí ako sci-fi uprostred reality, ale pritom sa jedná o plnenie akéhosi Japonského sna pre imigrantov, čo chcú prežiť a ak sa  podarí, aj zbohatnúť. Film má zapamätateľné postavičky, rozohráva niekoľko rôznych dejových rovín, ktoré sa vzájomné ovplyvňujú a je zároveň multikultúrny. To je v pozadí, ako niečo čo definuje hlavných hrdinov, ale zároveň ( ak to viete prečítať, čo by nemal byť pre nikoho problém) film poukazuje na mnohé predsudky, ktoré hlavným hrdinom sťažujú cestu. Ak teda nie ste členom nebezpečného gangu. Má to úsmevné scény, má to romantické scény a celé je to natočené živelne a nápadito. Veľmi ma to bavilo pozerať. Ďalší dôkaz o tom, že Iwai patrí k najnápaditejším režisérom súčasného Japonského filmu. Scéna u doktora, ktorý tetuje hlavnej hrdinke motýľa na hru je dokonalá. Ak ste koketovali s myšlienkou pozrieť si nejaký Iwaiov film, odporúčal by som ako prvý tento. A ak sa vám zapáči, pozrite si od neho všetko. Ak vám bude jeho štýl sedieť, nebudete jeho filmografiou sklamaní. ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Absolutně brilantní mistrovské dílo. Sice ze začátku, jak to tak bývá, jsem si říkal, jestli tohle teda má být ta kultovní záležitost? No, film má docela slušnou stopáž, takže ono je třeba si chvilinku počkat, než to příjde a ono to přišlo, druhá polovina je návíc vynikající. Nechtěl jsem tomu věřit, co z toho filmu nakonec vyšlo, ale je to tam, tohle je prostě pecka. Soundtrack poměrně slušný, ale lepší je občas objevující se i humor (když ten nigga dá pěstí tomu Japonci a ten vyletí oknem, nebo jatka v dodávce, kdy po proříznutí tepny všude stříká krev atd), který je perfektní. Jako celek musím hodnoti za plný počet, film má vše, co od perfektního filmu vyžaduji. Iwaje jsem si už oblíbil v také dalším mistrovském díle, All About Lily Chou-chou. ()

Reklama

Reklama