Reklama

Reklama

Mokřina

(festivalový název)
  • Španělsko La isla mínima (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V 80. rokoch, na južnom cípe Španielska, v odľahlom a bohom zabudnutom meste, z ktorého by najradšej každý utiekol, vyčíňa sériový vrah mladých dievčat. Do krajiny, ktorou sa nocou rozlieha široko-ďaleko iba žabí škrek, prichádzajú dvaja detektívi z Madridu, aby pomohli prípad vyriešiť. Po tom, čo sa nájdu zohavené telá dvoch nezvestných sestier, ktoré ležali vo vode močarísk niekoľko dní, budú musieť Juan (Javier Gutiérrez) a Pedro (Raúl Arévalo), vyšetrovatelia s úplne nezlučiteľnými povahami, spojiť sily a vraha dolapiť. Musia to stihnúť ešte predtým, než sa začne obdobie žatvy a nezvestných bude ešte viac mladých dievčat... (sochoking)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (220)

maddy 

všechny recenze uživatele

Nezvládnutý pokus o španielsku verziu True Detective. Podobné prostredie močiarov, rozpálené podnebie neznámeho zapadákova, dvojica povahovo odlišných detektívov, úchylné vraždy mladých dievčat, dobová atmosféra 70./80. rokov 20. storočia, avšak vytratila sa temná atmosféra. Marshland aka La Isla Minima totiž chýba to čo by malo správnu detektívku robíť správnou detektívkou. A to je stiesnená atmosféra, napätie alebo pútavá story. Príbeh nijako nezaujme, celé pátranie je nezaujímavé a odhalenie vraha nijako nešokuje. Dvojica detektívov si len prejde sériou rozhovorov s rôznymi postavami, ale problémom je fakt, že celé to pátranie nijako negraduje, ani nepúta pozornosť. Všetko plynie tak nejako bez zápalu, podľa všemožných detektívnych šablón a mnoho postáv a motívov sa ukáže byť nadbytočných a vyšumí do prázdna. Je to síce veľmi slušne natočené po vzore amerických thrillerov a hlavným činiteľom tu je famózna kamera sprostredkujúca úchvatné takmer až topografické letecké zábery vymedzujúce rozsah krajiny / scény v ktorej sa práve dej odohráva, ale to je tak všetko čo film ponúka. Španieli sa síce pochlapili čo sa týka technickej stránky a Marshland je tak perfektne natočenou, ale inak absolútne nevzrušivou detektívkou. CELKOVO: 2,5* (5/10) ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Co jednou mokřady schvátí, už ani Bůh nenavrátí.“ Krimi tak temná, že i můj temný komentář k Temnému případu září jak světluška do noci. Kromě pátrání po vonícím úchylovi s hebkými dlaněmi nahlédneme i do svědomí národa, neb španělská historie je plná mokřin, v nichž plavou nahá zmučená těla. HISTORICKÉ OKÉNKO: [][] Co je dobré vědět pro hlubší ponoření do filmu: †† Diktátor Franco vládnul až do své smrti v r. 1975. †† V 80. letech už ve Španělsku pěstovali (kromě vína a nostalgie po starých časech) i mladou demokracii. †† Španělským estébákům se říkalo Frankovo gestapo. Spousta z nich pak přešla k „normální“ policii (jako ti naši po r. 89). †† Napříkad schopný mučitel a vrah demonstrantů, přezdívaný Vrána. [][] Ten Javier Gutiérrez mě začíná zajímat. Nedávno mi ukradl rodinu v Hogar, zde stvořil další plnokrevné monstrum. A když už srovnáváme, tak Matthew McConaughey o hodně víc kouřil a pivo popíjel zádumčivěji, ovšem nechcal krev a v policejní skříni neměl sadistického kostlivce. Pětihvězdičkového. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Děj filmu se odehrává v roce 1980, v období po smrti generála Franka, jehož režim býval mnohými označován jako fašistický. Dva ideologicky rozdílní detektivové, mladší Pedro (Raúl Arévalo) a starší Juan (Javier Gutiérrez) jsou povoláni z Madridu do zapomenutého bažinatého zapadáková na jih země, který je znám jako Marismas del Guadalquivir. Zde už několik let řádí neznámý vrah, který unáší, mučí a zabíjí místní dívky. Všechny dívky mají společné to, že se znaly nebo chodily s pohledným Quinim (Jesús Castro), který jim měl pomoct dostat se z města. Místo toho ale všechny skončí mrtvé. Podaří se oběma detektivům překonat osobní rozdíly a dopadnout vraha včas, než zabije další dívku? Režisér Alberto Rodríguez pochází ze španělské Sevilly v Andalusii. Svůj předchozí film, městský thriller Zásahová jednotka č. 7 natočil v rodném městě. Ve svém dalším filmu se přesunul o něco jižněji do močálovitého prostředí andaluských bažin, které byly ideálním "podhoubím" pro temně laděný detektivní thriller situovaný do temných let postfrankovské diktatury. La isla mínima je "vzorově ukázkově" natočený noir thriller a také je ukázkovým příkladem profesionálně zvládnutého řemesla. Od propracovaného scénáře, který se soustředí na rozdílné charaktery obou detektivů, stejně jako na politický podtext doby, v němž se postavy pohybují. Jejich charaktery tu nejsou černobílé, a žádná z postav není vyloženě kladná. Stejně jako všichni protagonisté příběhu, i oba detektivové mají své mouchy. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Áno, ten kto videl True Detective, tak asi ho tento seriál pri pozeraní napadne. Aj tu hrá prostredie veľkú rolu pri budovaní atmosféry a ešte dotvára stiesnenosť a nepokoj. Španieli tak ako (takmer) vždy bodujú a pri pozerní som bol maximálne spokojný! Veľkým paradoxom a tak trochu sklamaním ostáva, že až po skončení filmu som chcel vedieť oveľa viac o postavách (najmä vyšetrovateľov), motivácii a pod. (nechcem prezrádzať záver). Takto mi spätne príde, že z tohto filmu sa dalo vytĺcť oveľa (!) viac, keby bol menej priamočiary a nekĺzal sa iba po povrchu. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je strašne osviežujúce vidieť takto skvelo zvládnuté remeslo. Všetko šľape, ako má. Kamera je nádherná - najmä tie letecké zábery na bažiny, ale aj iné zábery napr. scéna snímaná cez stekajúci dážď po okne auta. Herci sú skvelí a to nielen tí v hlavných rolách. No vrcholom je scenár. Síce mu chýba silnejšie rozuzlenie, ALE: 1. Storytelling je bravúrny, scenáristi si uvedomujú, ako dávkovať divákovi informácie. Celý príbeh je vyrozprávaný cez pohľad dvoch hlavných postáv - detektívov. Nie cez voice-over, proste divák vidí len to, čo vidia oni. Úplne základné jednoduché pravidlo, ktoré netuším prečo väčšina podobných filmov porušuje. 2. Väčšina postáv tu má poctivý background. Nie sú to len figuríny, ktoré musia povedať repliku, aby posunuli vyšetrovanie ďalej. Majú svoje vlastné príbehy, ktoré ale nezaberajú veľa filmového času, ale sú umne vložené do pár viet, ktoré prednesú. 3. V neposlednom rade skvelo využité je vloženie príbehu do Španielska čerstvo po konci Francovho režimu, čo ešte viac prehlbuje jeho uveriteľnosť. Kiežby sa z toho stal scenáristický štandard. PS: Okrem obvious choice True Detective mi to atmosférou pripomenulo taliansky The House with Laughing Windows. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Národnom parku Doñana. (hanakonochi)

Související novinky

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

Žánrovkám se ve Španělsku stále daří

01.02.2015

Žánrové kinematografii se i minulý rok ve Španělsku velmi dařilo jak komerčně, tak kriticky. Kriminálky El Niño a La Isla Mínima patří mezi nejoceňovanější a nejnavštěvovanější domácí tituly roku… (více)

Evropa začíná zbrojit na Oscary

Evropa začíná zbrojit na Oscary

31.08.2014

Je teprve konec srpna, ale již nyní se filmová studia začínají připravovat na klíčovou sezónu roku, kdy vypouštějí své nejambicóznější snímky (alespoň co se týče kvality) a doufají, že se díky… (více)

Reklama

Reklama