Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

kalap 

všechny recenze uživatele

Naše deti odložili luky a šípy aj s Winetuom a chopili sa útočných pušiek a granatov.Výsledkom je neskutočná sprostosť. Aby som sa ukľudnil, zašiel som do svojej stajne, párkrát si vystrelil z luku, nasadol na svojho araba a tryskom sme precválali priľahlé pole, len mi chýbala sestra Winnetua Nšoči. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlel, zda se na Pátou vlnu podívat. Pro: Hraje tam moje oblíbená Chloë. Proti: Už traileru to působilo na tuctový a nudný děj. Výsledek: Hraje tam moje oblíbená Chloë, ale děj mě vůbec nebavil. Herecky jistě potěší přítomnost Rona Livingstona a líbila se mi i Maika Monroe jako jedna z teenagerských rolí. Naopak ten co je na scéně skoro pořád, Nick. Tak ten mi přijde nesympatický už jen od pohledu. Pravda je, že ve mě trailer s Chloë trošku evokoval videohru The Last of Us. Ale scény kdy mladou holku doprovází mladík lesem s puškou je jako šafránu. Velký zvrat ke konci mě taky nečekal a většinu času jsem spíš fandil, ať už ten klučina dá Chloë pusu. I když mi nevadí teenagerský herecký tým, ba naopak bych chtěl nějakého nástupce HP, tak mi přesto přijde směšné, jak osmiletá holčička pobíhá s M4kou a helmou na hlavě. Evokuje to zas ve mě jinou videohru a to teenager Ghost Recon. Děj mě ale jednoduše nebavil. Některé dialogy vyzní do ztracena a následují roztahané a zbytečné dějové linky. Podle konce soudím, že bude pokračování, ale tentokrát už beze mě. (45 %) ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o film pro mládež, je příběh temný místy skoro až dospěle. Hned úvodní scéna (odprásknutí chlápka s krucifixem) mě příjemně překvapila, a zároveň i navnadila. A doufal jsem, že v podobném duchu bude příběh pokračovat až do konce. A ještě dlouho poté tomu tak i bylo a já si připravoval spokojené čyři. Ale v poslední půlhodině scénář zesenilní a atmoška jde nenávratně do kopru. Nejdřív se mimozemšťan Evan v mozkorvoucím proslovu přizná, že láska k husičce Cassie z něj udělala člověka, a vzápětí jsme svědky absurdní klauniády při likvidaci vojenské základny jedním mužem a osvobozování malého brášky z rukou nelidské armády. Takže výsledný dojem je hodně hodně vlažný a nebýt dobré výpravy, hudby a skvělé role pro Marii Bello, váhal bych i se třetí hvězdou. Jsem rozpačitě zvědavý na další díl (nebo možná na seriál?). ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Tématika mimozemskej invázie patrí pre mňa v rámci sci-fi žánru dlhodobo medzi tie najatraktívnejšie a ani proti tejto novej vlne teenagerských pojatí veľkolepých tém prakticky nič nemám, aj keď v rámci toho je výraznejšie kvalitnou vlastne len séria Hunger games, takže som sa na Piatu vlnu dosť tešil, ale nakoniec vlastne vôbec nebol dôvod. Jedine úvodná fáza, ktorá sa venuje počiatku invázie a samotným vlnám sa mi ešte celkom páčila, síce niečo podobné sa už dalo vidieť viackrát a aj zaujímavejšie, ale predsa len mám preto stále slabosť. Ale následne už nie je vôbec o čo stáť, dejovo je to prinajlepšom len úplne štandardná záležitosť, ale bez jediného zaujímavejšieho momentu alebo lepšieho nápadu a navyše časom vystúpi do popredia ešte aj romantická línia, ktorá ale nestojí vôbec za nič a tak je to čím ďalej len čoraz väčšia nuda. Dúfal som, že aspoň finále celkový dojem trochu vylepší, ale vôbec, záver je rovnako zabudnuteľný, ako takmer všetko predtým. A čo je najhoršie, ešte aj to pojatie mimozemskej invázie a prístupu mimozemšťanov mi prišlo úplne mimo, absolútne brakové, hlavne tí odstreľovači v lese. Po akčnej stránke tu nie je moc o čo stáť, technicky je bez väčších problémov, ale jedná sa prakticky len o samé nevýrazné a krátke sekvencie, v ktorých ani nemalo čo výraznejšie zaujať. Obsadenie nie je najhoršie, Chloë Grace Moretz v hlavnej úlohe, Liev Schreiber ako dôstojník, Maria Bello v menšej úlohe, ale aj inak celkom sympatické zloženie, lenže čo z toho, keď nesklame jedine Schreiber, iba jeho postava ma aspoň trochu zaujímala. A režijne tu tiež nie je moc čo chváliť. Takže síce som sa na Piatu vlnu celkom tešil, aj keď som radšej nečakal žiadny zázrak, ale až takúto naivnú nudu som teda tiež určite nečakal. Oplatí sa pozrieť len úvodná štvrťhodina, zvyšok už neponúkne absolútne nič zaujímavé. 42% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další young adult sci-fi jako Hunger games? Částečně ano, ve výsledku spíše připomínající televizní seriál Falling Skies, protože film vypovídá o pohledu středoškolské dívenky (sladká Chle Grace Moretz) na postupnou invazi mimozemšťanů na naší zelenou planetu. Ať už zní postupných 5 vln jakkoliv bizradně, určitá systematičnost a "snižování" stavu obyvatelstva zde funguje (až na tu poslední vlnu). Za málo peněz tu Blakeson nenatočil tak špatný film, jak by se zdálo, bohužel je to však opakující klišé v mnohém, které ani sebelepší destrukce v závěru nezachrání. Pointa je totiž prozrazena mnohem dříve než na konci a pak jen čekáte, jak se to všechno vyvine (a doufáte, že ne tím způsobem, co myslíte). Hlavní problém však tkví v tom, že je původní literární dílo poměrně slušně přepsáno, urychleno a postavy jsou extrémně zjednodušené (např. Zombie u doktorky skrz sklo zabije svého kamaráda...). Takže jako adaptace podprůměrné, jako film do televize se to dá... PS: kdyby tam nebyla ta vnucená a zbytečná romance (jako popravdě, kdo by Chloe odolal, já být její kolega herec, tak donutím pod výhružkou smrti scénáristu, ať mi tam dá romantickou chvilku... možná dvě... možná celou noc... a já budu aktivní a budu to chtít trénovat) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení filmu probíhalo ve městě Macon, přesněji v ulicích Bavlna Avenue a Cotton Avenue. Při natáčení poškodila exploze autobusu několik obchodů podél ulice Cotton Avenue. (willy1)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama