Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když globální pandemie zničí civilizaci, přeživší Joel se ujme čtrnáctileté dívky, která může být poslední nadějí lidstva. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (322)

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

Prvních cca 30min mě to bavilo. Jakmile, ale začne rok 2023, tak je to docela nuda. Z herců mě baví jen Pedro Pascal. Depeche Mode na závěr potěší, ale nezvednou hodnocení. Doufám, že příští díly budou o dost lepší, protože jinak zatím nic nového pod sluncem. PS: Hra je dobrá, ale zkoušel jsem jen začátek. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

JE TO TAM!!! Jako někdo pro koho je videohra srdcová záležitost – dohrál jsme ji 5x (pro mě osobně nejlepší hra všech dob, kterou v mých očích už nic nepřekoná) je úvodní epizoda splněným snem. Autor Černobylu Craig Mazin a otec videohry Neil Druckmann nám servírují věrnou adaptaci, která potěší fanoušky videohry a stejně tak neznalce předlohy. Seriál bravurně hru rozšiřuje a nedělá jí ostudu ba naopak. Stejné dialogy, záběry jako z hry mi vyvolali úsměv na tváři. Pedro Pascal je jako Joel vynikající a celkově miluju, jak tvůrci vyobrazily postavy. Dokážete s nimi soucítit, hned si je oblíbíte vtipnými scénami, které jsou krásně přirozený. Bella Ramsey jako Ellie budila největší obavy z castingu jelikož se herní Ellie vůbec nepodobá. A tohoto pocitu se asi taky jen tak nezbavím, ale víte vy co, fuck off. Bella Ramsey je Ellie, chová se jako ona a to mi k spokojenosti naprosto stačí. Po technické stránce je to špičkově zpracovaný a jde vidět, že v HBO moc dobře vědí do čeho investovat peníze. Po Rodu Draka tady mají další velkou show. Hudbu složil k seriálu stejně jako ke hře Gustavo Santaolla a slyšet tu hudbu z videohry je nádhera. Intro je skvělý! No, abych to nějak neprodlužoval a aby to pro vás nebylo moc dlouhý čtení, tak ve zkratce. The Last of Us je po první epizodě parádně zpracovaný je věrný předloze a zároveň ji pěkně rozšiřuje. Ano některé věci jsou jinak, ale tyto změny jsou udělaný kvůli samotnému vyprávění. Mazin a Druckamnn nasadily po první epizodě laťku hodně vysoko. Natěšení na zbylé epizody se ani nedá popsat slovy. Jsem osobně nadšený a jestli se podaří seriálu dobře zpracovat ve zbylých epizodách akci, atmosféru, napětí, hrátky se zvukem, dokonale napsané postavy a clickeři budou budit strach, tak jak mají…. tak je naděláno nejenom na nejlepší videoherní adaptaci, ale také na jeden z nejlepších seriálů roku. Miluju to! P.S. Kdo si také všimnul v posledním záběru Clickera na střeše? 9,5/10 ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakožto absolutní laik, který nikdy nehrál tuhle extra slavnou herní pecku, jsem velmi spokojen. Apokalypsa je dávkovaná postupně skrze autentický dvacetiminutový otvírák, který má naprosté minimum otravně šokujících/lekacích momentů a spíše sází na syrovou autenticitu a peckové first person záběry, které primárně z auta vypadají naprosto výborně. Celek se spíše nese v duchu minimalismu a tenze, než-li okázale velkolepých scén ala World War Z. Jakmile se děj přesouvá do přítomnosti, už je to malinko méně soudržné a trochu to ztrácí tempo, navíc zničené město není vlastně ani tak cool, protože není rozpočet na to mít to cool. Ale hlavní postavy fajn a dějová linie je přinejmenším zajímavá. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím přiznat, původní hru rád nemám, nebavila mě a nedokázala si mě získat. I přesto se mi absolutně nezamlouvalo seriálové obsazení, které neodpovídalo svým protějškům ze hry a přemýšlel jsem, že bych se této adaptaci raději úplně vyhl. Nicméně ohlasné chvály z dob už před seriálem mě tak nějak přesvědčily a já dal šanci prvnímu dílu. A mohu říct, není to vůbec špatné! Skvěle vykonstruovaný prolog, který nešetřil atmosférou a úplně mě vtáhl jak prvními hrůzami spojenými s infekcí, tak následným pokusem o útěk autem, u něhož jsem měl chvíli pocit, jako bych sám seděl na zadní sedačce a snažil se přežít spolu s hrdiny. Následující očekávaná část zasazená o 20 let do budoucnosti lehce slabší, tam už šlo vyloženě o rozjezd a zejména první prezentaci nového světa po nákaze, titulních postav, jako je Joel a Ellie, a nakonec i umetené cesty k tomu, aby se mohl rozjet starý známý příběh. Díkybohu si 90 % z herního příběhu nepamatuju, až na začátek a konec, což je trochu škoda, protože vývoj děje pro mě nebude překvapivý, ale věřím, že s tím, co předvedl už jen první díl, si ho i tak užiju. A i když si na Bellu Ramsey v roli Ellie budu asi chvíli zvykat, u Pedra Pascala jako Joela jsem nakonec neměl vůbec žádný problém, jelikož je to herec, co nepostrádá charisma a uchopil svůj charakter s gracií. Jsem spokojen a těším se na další díly! ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakože wau.... Už od úvodu, který vás nemilosrdně zahltí tím nepříjemným a tísnivým pocitem paniky, beznaděje, zmaru a chaosu, jen aby vám dal tvrdou emocionální facku [ano, jde přesně o TEN stejnej moment, kterej mě zničil už ve videoherní podobě; you know exactly what I mean] a nakonec vás nekompromisně hodil do světa, který se navždy zasekl v roce 2003, jsem věděl, že tahle show je prostě někde jinde.... Přesně takhle si totiž představuju pojem "věrohodná adaptace", která nejenže ctí svou předlohu – jelikož je přesná takřka 1:1 vůči svému legendárnímu videohernímu předobrazu [zejména co se týká záběrování jak vystřiženýho ze hry anebo ikonických hudebních motivů od Gustava Santaolally] – ale zároveň expanduje její příběhový pozadí a rozšiřuje celkovou komplexnost, což je jen a jen výhoda.... Není taky divu, když je tento projekt pod záštitou a tvůrčím drobnohledem Craiga Mazina (tvůrce přelomového Černobylu) a Neila Druckmanna, tatínka samotné hry. Oba dva totiž ví, že bez absence toho, v čem vynikala samotná herní předloha – tedy pečlivá práce s emocemi, napětím, character developmentem, story-tellingem a post-apokalyptickou poetikou – by tahle adaptace mohla sotva fungovat [a je absolutně jedno, zda jste znalí či neznalí předlohy, protože tahle show si snadno obmotá kolem prstu snad každýho]. To vše a nejen to na pomezí 80 minut nefalšovaný televizní dokonalosti, která by bezproblémově obstála i ve formě celovečerního filmu, jelikož už tahle expoziční epizoda naprosto stírá jakýkoliv formální hranice mezi filmem a televizí. Zkrátka, všeho je tak akorát – nic neschází, nic nepřebývá. No a Pedro Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady prostě není o čem.... A já jen doufám, že si seriálové Last of Us udrží kvalitu po celých 9 epizod, protože laťka je nastavena sakra vysoko a už teď je víc než jasný, že HBO má v rukávu další seriálový megahit. Příběh Joela a Ellie je v dobrých rukou.... No a Depešáci v závěru? Co chtít víc. Hype is real.... PS: Psychore, buď pro jednou tak laskav a drž hubu, děkuji za pochopení. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Merle Dandridge stvárňuje Marlene, postavu, ktorú stvárnila aj vo videohrách. Je tak jedinou herečkou, ktorá hrá tú istú postavu v seriáli, prvej hre aj jej pokračovaní. (molcan2)
  • V hre sa ľudia môžu nakaziť porušením kože (zvyčajne uhryznutím) alebo vdýchnutím spór. Preto nosia plynové masky vo vnútorných priestoroch, kde sa huba rozšírila. V tejto epizóde Joel (Pascal) a Tess (Anna Torv) v takýchto priestoroch nenosia masky, čo naznačuje, že v tejto verzii príbehu nedochádza k nákaze prostredníctvom spór. (Šírenie pomocou spór je skutočnou vlastnosťou huby cordyceps u mravcov.) (molcan2)
  • Keď Tommy (Gabriel Luna) prechádza okolo horiaceho domu, hovorí: "To je Jimmyho dom." Vo videohre Jimmy býva vedľa Joela a Sarah a je vlastne prvým nakazeným, s ktorým sa v hre stretnete. (Vo videohre sa horiaci dom nazýva "Lewisova farma".) (molcan2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno