Reklama

Reklama

Den Trifidů

  • Velká Británie The Day of the Triffids (více)

Dramatický příběh o nové "civilizaci", která přichází z vesmíru. Slavný román, známý film. Organická hmota se pojednou vzbouří a v podobě rostlin začne nejdříve omezovat a pak i likvidovat lidskou společnost. Původní snaha přežít a udržet se postupně přerůstá do agresivity. Ohrožené lidstvo nakonec nachází způsoby eliminace a zničí smrtelné nebezpečí. (BÄR)

(více)

Recenze (48)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Asi jsem zlý člověk, ale výš hodnotit nemůžu. Z jedné z nejlepších a nejinteligentnějších sci-fi knih vůbec udělali bezmyšlenkovitý humus, znásilnili ji, zploštili, vykastrovali, posrali a pochcali. No, tohle jsem napsal trochu v afektu a možná se ještě zcenzuruji :-) Kde měla kniha obrovský záběr a přesah, je film uboze přízemní a trapný. Jakékoli zasazení do "současného světa" je hrozně nevěrohodné. Úplně je opuštěna myšlenka rozpadu společnosti a redefinice hodnot. Herci jsou toporní, líbil se mi snad jen štěk Carole Ann Ford (hrála v Doctor Who). Film přes evidentně nadstandardní rozpočet nefunguje moc dobře ani jako samostatné monster-scifi béčko s ženským vřeštěním, nesmyslně chaoticky přeskakuje... ale kdyby se nesnažilo parazitovat na Wyndhamovi, možná bych ze sebe hvězdu navíc vymáčkl. Jen by se ty potvory nesměly jmenovat trifidi. O to víc vyniká miniseriál z 80. let, kterému vůbec nevadil malý rozpočet, protože udělal to nejlepší, spolehl na kvalitu knihy a vycházel z ní bez nesmyslných změn typu celé zápletky kolem moře. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Sračka. Nevím sice, co mě donutilo nedát odpad,ale 1* to dá. Naštěstí reputaci této brilantní knihy, napravili o 19 let později tvůrci, kteří zcela očividně věděli co adaptují a jak se to má dělat. Zde se vyjímečně rozcházím s Limou, páč i přes mou lásku v monster filmům let 50tých, je zde šáhnuto na téměř geniální předlohu a to prostě NELZE okecat. Nijak. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: POZOR PŘED TRIFFIDY….rostou…vědí…chodí….mluví….plíží se….a ZABÍJEJÍ!!!___Lkát nad tím, že starý monster-horror z naivní ´Zlaté éry sci-fi 50 a 60.let´ vykastroval literární předlohu Johna Wyndhama je jako posmívat se Seagalovi, že si nikdy nezahrál Hamleta. Prostě je to úplně zbytečné a kontraproduktivní. Britové i ve skromných podmínkách, kdy za nimi nestálo bohaté studio typu Universal, natočili levný horůrek, který vypadá dražší, než ve skutečnosti byl a i když už některé trikové scény hodně zestárly (pád letadla), o vyslovený průser se nejedná. Masky triffidů jsou na svoji dobu docela fajn a závěr v majákové věži obstojně graduje. Možná, že i k celkem přijatelnému výsledku přispěl i pomocný režisérský dohled legendy studia ´Hammer´ Freddieho Francise, jehož jméno se v titulkách neobjevilo. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Totální výmrd geniálního románu, který všechny jeho úžasné atributy (beznaděj, myšlenky, akce) mixuje do podoby standardního monster béčka, jakých vzniklo ve stejné době mraky. Z hříčky přírody se stali emzáci a z inteligentního hlavního hrdiny nudné macho. Nejsem přítelem srovnávání tištěných předloh s jejich audiovizuální kopií, protože sympatie většinou stojí na straně psacích strojů než kamery, ale zde je výsledek k původnímu dílu natolik barbarský a znásilňující, až prostě nemůžu jinak. A co víc, nebýt kultovnosti předlohy, dneska by po filmu neštěkl ani pes. Paradoxní to zapsání se do podvědomí diváků… ()

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Při prvních záběrech jsem si uvědomil, že jsem tenhle "skvost" už kdysi viděl na videu. S geniální knížkou to nemá společného naprosto nic - původ, vzhled i schopnosti triffidů jsou jiné, hrdina je jiný a kromě probuzení v nemocnici zde není jediná scéna, nápad, myšlenka z knihy. Je to jak vzít Babičku Boženy Němcové a udělat s postavami z knihy komedii ve stylu Babovřesky. Odhlédnuto od knihy je to pořád strašlivá sračka - příšerné zadní projekce, jakési slizky v rolích trifidů, slepci co nevypadají jako slepci, táhnoucí se děj a céčkově debilní finále. Mořská voda ničící triffidy... proč na to pan Wyndham nepřišel? Odpad a paradoxně v nulové konkurenci sci-fi roku 1963. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • I když byla hudba skladatela Johnnyho Douglase označena jako dodatečná, ve skutečnosti složil víc hudby než hlavní skladatel filmu Ron Goodwin. (HellFire)
  • Po dokončení filmu se zjistilo, že je příliš krátký. Musela proto být dotočena celá scéna s útokem trifidů na maják. (HellFire)
  • „Den trifidů“ je nejslavnější román britského spisovatele Johna Wyndhama, vyšel v roce 1951 a byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Dnes se řadí do zlatého fondu sci-fi tvorby, vedle děl A. C. Clarka a Raye Bradburyho. (cyberhawk)

Reklama

Reklama