Reklama

Reklama

Den Trifidů

  • Velká Británie The Day of the Triffids (více)

Dramatický příběh o nové "civilizaci", která přichází z vesmíru. Slavný román, známý film. Organická hmota se pojednou vzbouří a v podobě rostlin začne nejdříve omezovat a pak i likvidovat lidskou společnost. Původní snaha přežít a udržet se postupně přerůstá do agresivity. Ohrožené lidstvo nakonec nachází způsoby eliminace a zničí smrtelné nebezpečí. (BÄR)

(více)

Recenze (48)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Knížku jsem miloval odmala, asi první SF co jsem četl. Proto jsem před nějakými 16 až 17 lety napjatě vložil VHS do přístroje a čekal - ale tenhle paskvil jsem nečekal. Jestli má někdo Plán 9 za nejhorší film, já mám jiného kandidáta. Filmaři zjevně knihu nečetli nebo nepochopili. Navíc to co natočili, je naprosto tragické i samo o sobě, i když si čtenář odmyslí prznění klasické předlohy. Chatrná výprava, hraní a především příběh. Kde jsou hlavní myšlenky a síla knihy, především jeden z nejlepších popisů rozpadu civilizované společnosti a tíha osamělosti (a vědomí neschopnosti zachránit ostatní). Pozadí vzniku trifidů a jejich rozšíření po Zemi taktéž zcela chybí. Pozdější televizní zpracování je prý dobré, (někdy snad) uvidíme. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nebudu hanit speciální efekty - podle mého názoru je vzhled trifidů v tomto snímku solidní s ohledem k trikařským možnostem roku 1963, chodící rostliny nepůsobí vůbec směšně. Co ovšem působí směšně, je děj, jenž je jednak v mnoha scénách strašně naivní a nezáživný, ale navíc je i rozdělen do dvou paralelních vyprávění, které spolu vůbec nesouvisí. Celá dějová linie s Kieronem Moorem a Janette Scott byla přidána, aby byl snímek delší, a proto úplně odbíhá jiným směrem než novela Johna Wyndhama a fabuluje opravdu hloupý happyend. Co se týče věrnosti literární předloze a kvalitě vůbec, je o mnoho lepší britská minisérie z roku 1981. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Asi jsem zlý člověk, ale výš hodnotit nemůžu. Z jedné z nejlepších a nejinteligentnějších sci-fi knih vůbec udělali bezmyšlenkovitý humus, znásilnili ji, zploštili, vykastrovali, posrali a pochcali. No, tohle jsem napsal trochu v afektu a možná se ještě zcenzuruji :-) Kde měla kniha obrovský záběr a přesah, je film uboze přízemní a trapný. Jakékoli zasazení do "současného světa" je hrozně nevěrohodné. Úplně je opuštěna myšlenka rozpadu společnosti a redefinice hodnot. Herci jsou toporní, líbil se mi snad jen štěk Carole Ann Ford (hrála v Doctor Who). Film přes evidentně nadstandardní rozpočet nefunguje moc dobře ani jako samostatné monster-scifi béčko s ženským vřeštěním, nesmyslně chaoticky přeskakuje... ale kdyby se nesnažilo parazitovat na Wyndhamovi, možná bych ze sebe hvězdu navíc vymáčkl. Jen by se ty potvory nesměly jmenovat trifidi. O to víc vyniká miniseriál z 80. let, kterému vůbec nevadil malý rozpočet, protože udělal to nejlepší, spolehl na kvalitu knihy a vycházel z ní bez nesmyslných změn typu celé zápletky kolem moře. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku obstojné zpracování klasické sci-fi novely zaujme dnes hlavně skalní fanoušky. Oproti předloze zde přišly tajemné rostliny z vesmíru, v knize jejich původ není zcela vysvětlen. Kombinace oslepujícího záření z ocasu komety a vražedných rostlin, co se umí pohybovat, je pro lidstvo smrtící. Trifidi jsou po trikové stránce zdařilí, svým neohrabaným pohybem skutečně připomínají rostliny. Kdo by si při pohledu na ně nevzpomněl na Švankmajerovu Adélu, kterou připomene i scéna se psem. Film je spíše sledem krátkých epizod, z nichž zaujme temný osud hlídače skleníku, vlak řítící se do stanice, letadlo, jemuž dochází palivo, přepadení zámečku trestanci či obklíčení hlavních postav armádou trifidů. Poněkud nešťastné jsou dvě příběhové prolínající se linie - jedna v majáku, druhá sledující osud Billa Masena. Škoda, že se v závěru obě linie nespojily, čímž by alespoň dávaly smysl. Po trikové stránce výrazně zastaraly především záběry hořícího města. Ohledně napětí je jednou z výrazných scén bloudění v mlze, kde uprostřed bujné vegetace číhá hladový trifid. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: POZOR PŘED TRIFFIDY….rostou…vědí…chodí….mluví….plíží se….a ZABÍJEJÍ!!!___Lkát nad tím, že starý monster-horror z naivní ´Zlaté éry sci-fi 50 a 60.let´ vykastroval literární předlohu Johna Wyndhama je jako posmívat se Seagalovi, že si nikdy nezahrál Hamleta. Prostě je to úplně zbytečné a kontraproduktivní. Britové i ve skromných podmínkách, kdy za nimi nestálo bohaté studio typu Universal, natočili levný horůrek, který vypadá dražší, než ve skutečnosti byl a i když už některé trikové scény hodně zestárly (pád letadla), o vyslovený průser se nejedná. Masky triffidů jsou na svoji dobu docela fajn a závěr v majákové věži obstojně graduje. Možná, že i k celkem přijatelnému výsledku přispěl i pomocný režisérský dohled legendy studia ´Hammer´ Freddieho Francise, jehož jméno se v titulkách neobjevilo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • I když byla hudba skladatela Johnnyho Douglase označena jako dodatečná, ve skutečnosti složil víc hudby než hlavní skladatel filmu Ron Goodwin. (HellFire)
  • „Den trifidů“ je nejslavnější román britského spisovatele Johna Wyndhama, vyšel v roce 1951 a byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Dnes se řadí do zlatého fondu sci-fi tvorby, vedle děl A. C. Clarka a Raye Bradburyho. (cyberhawk)
  • Po dokončení filmu se zjistilo, že je příliš krátký. Musela proto být dotočena celá scéna s útokem trifidů na maják. (HellFire)

Reklama

Reklama