Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (160)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na otázku, o čem to jako bylo, bych sice nedokázal tak úplně odpovědět, ale u Schmitkeho asi není děj až tak důležitý, protože tady jde hlavně a především o formu. Vedle místy až hypnotické atmosféry krušnohorských lesů mě bavila i srážka dua německých údržbářů s českou postsocialistickou vesnicí. Hospoda U Bobra byla jedním slovem boží, stejně jako tamní osazenstvo či Peter Kurth v hlavní roli. Nemám rád divné filmy o ničem, ale tohle se mi líbilo. 75% ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejnadějnější mladej českej režisér za posledních x-let a jak řekl Kamil Fila - jedinej náš film, kterej vypadá světově. Svérázná kombinace Kaurismakiho, Twin Peaks a Divokých včel, u které jsme se asi třetinu stopáže nahlas smáli (jako jediní). Zenoví šusťákoví mistři sdílející společné tajemství života (geolog!), příběh o nalezení sebe sama, rezavá vrtule vydávající zvuky jako jelen v říji atd. Při odchodu z kina jedna holka prohlásila "já jsem to absolutně nepochopila", takže si asi nevšimla vodítka v jednom z posledních záběru - makovotvarohového koláčku ve tvaru jinjang, do kterého si Schmitke spokojeně kousl. Perličky z titulků - "Barbora Kačena", a jedna z postav tam byla jako "ahoj man" (týpek v hospodě, který řekl vždy akorát ahoj). Jinak doporučuju zůstat až do úplného konce titulků, protože tam se objeví ještě jeden vtípek se vzkazem na záznamníku. Byli jsme poprvé na dopolední projekci v Aeru a asi to oblíbím. Akorát chudáci důchodci z tohoto filmu museli být trochu dezorientovaní, jeden si hned po skončení koupil pivo, sedl si do rohu a zamyšleně koukal do prázdna :-) ()

Reklama

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Na Schmitkeho jsem se těšil hned po traileru. Les, Sudety, les, troška tajemna, les, neokoukaní herci, les, mlha, les a zajímavý námět... a les - to vše mám rád. První hodinu jsem taky spokojeně chrochtal, nevěřil vlastním očím, smál jsem se a kochal. (I když... klišé dcery posedlé jádrovým mýdlem bylo trochu zbytečné, na druhou stranu chápu, proč tam ta postava byla, Schmitkeho bylo třeba vyobrazit jako navýsost racionálního člověka.) V první hodině nicméně scénář příjemně teče, jako Gambrinus do hrdla chřastavského štamgasta. (Opět... až na moment, kdy scénář potřebuje Schmitkeho poslat dál do lesa - objeví se banda motorkářů ex machina a hrdinovi poradí. No... dobře, no.) Upřímně, po 60 minutách jsem marně pátral v paměti, kdy naposledy jsem viděl tak dobrý český film. Jenže, achich ouvej, pak si to začalo hrát na Lynče a film zabloudil sám v sobě, jako houbař v ranní mlze. Závěrečná pointa je poměrně laciná, i když musím ocenit odvahu, s jakou ji tvůrci nechali až po závěrečných titulcích. To se hned tak nevidí a těžko říct, jestli to je k něčemu dobré - kdybych si tady v komentářích před filmem nepřečetl, že mám dokoukat titulky do konce, dost možná by minula i mě. K čemu to, když většina diváků si odnese pocit bubliny, která nepraskla, ale prostě se vypařila? Mno. Nicméně. Film má skvělou atmosféru, herce v hlavní úloze, kameru, zvuk (wow) a odehrává se v pro mě zajímavém a atraktivním prostředí. To na 4 hvězdy stačí vrchovatě. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Schmitke je filmem, kterému bych rád dal vyšší hodnocení, nejen na současný český film jde místy o originální a nezvyklý filmový zákusek v podobě komorní černé komedie s mysteriózním až psychedelickým nádechem. Některé scény jsem si vychutnával, bavila mě vedlejší postava podivína Kryšpína, atmosféra měla velmi slušné záblesky, časté opakující se vizuální motivy větrných mlýnů či ventilátora na mě zapůsobily s jistým nádechem tajemství, ale celkově z toho nesdílím takový zážitek, abych toužil film vidět znovu. Atmosféra, kterou Altrichter skvěle v jistých scénách vybudoval, na mě dokázala zapůsobit, ale zdaleka ne po celou dobu a ze Schmitkeho jako filmu, ale i hlavní postavy na mě šla zvláštní pachuť, k hlavní postavě jsem si nedokázal najít sympatie a Schmitkeho podivný příběh prošel mimo mě. Což mi k většímu zážitku a taky vyššímu hodnocení bránilo asi mnohem víc, než to, jakou hru na Davida Lynche z toho cítit (přičemž čím dýl ten film trvá, tím je ten pokus natočit variaci na Lynche v česko-německém pojetí průhlednější a to včetně ústředního hudebního motivu, který až hodně nápadně připomíná boogie z Lynchova debutu, Mazací hlavy). [65%] ()

bárbígrrrl 

všechny recenze uživatele

Připadalo mi to jako taková česko německá lynchovina. Už tomu chybělo jen to, aby zpoza stromu bafnul medvědí muž po vzoru scény z Mulholland Drive. Na českou tvorbu originální a zajímavě natočené, hodně se mi líbily obrazy Krušných hor v mlze, která by se dala krájet. Další plusy za atmosféru, kterou dotvářely tak nějak strašidelné zvuky větrné elektrárny. Docela dobře se na to koukalo a zajímalo mě, kam to povede. Na druhou stranu fakt nedokážu říct o čem to bylo. O Krušných horách? Nevím, nechápu, dost snové. Ne, že by mi to vyloženě vadilo, ale přecejen se na to znovu asi nepodívám. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Film má podle režiséra Štěpána Altrichtera dokazovat slova spisovatele Petra Mikšíčka, že Krušné hory jsou: "Láska na druhý pohled". (ondey)
  • Natáčelo se v krušnohorských Abertamech, také Božím Daru, na Plešivci, v Potůčkách, v Nových Hamrech i v Berlíně. (ondey)
  • Větrná elektrárna z filmu se nachází na Božím Daru. (janhabart)

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama