Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Chudák hlavní hrdinka. Nastěhovat se do strašidelného baráku je na houby, ale když k tomu má taťku kterému šibe a mamku která je na pěst a blbá jak vydlabaný necky, tak se o malého brášku musí jako vzorná starší ségra postarat sama. A že to je opravdu ségra za všechny prachy. Na rozdíl od rodičů plně chápe, že mají vážné problémy a spolu s kamarádem začíná rozplétat temné tajemství domu. Temnota však postupuje dopředu a díky absolutní debilitě matky je hrdinčina šance na záchranu jich všech téměř nulová. Já jí držel pěsti celej film zase jednou postava, které člověk fandil a klobouk dolů před její statečností. Během filmu člověka mrazí v zádech a Balagueró opět jasně dokazuje, že umí tíživou, děsivou atmosféru podržet po celý snímek. Vydařený horor. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na první pohled prostá duchařina bez litrů krve a mrtvých. Temnota je však silnější, než by se mohlo zdát, její síla je v tom, že tísnivost atmosféry na diváky/divačku dopadá postupně a pozvolna. Není to vůbec špatný, další dobrý snímek z Yuznovy hororové brašničky. Váhám mezi 3* a 4*, tak někde mezi. ()

Reklama

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró miluje točit horory v různých domech. Ať už to byly oba díly Rec, Nepřemožitelné zlo nebo Temnota vše vyšlo skvěle. Minus hvězdu ale musím dát za ten konec, kdy se zase nedostavila patřičná inspirace na finální dotažení jinak tolik povedeného atmosféráku, jakým Temnota bezpochyb je. Pastelky to totiž vůbec nechtělo!! 85% ()

fcreading 

všechny recenze uživatele

" Zanedlho mesiac zakryje slnko a všetko ponorí do tmy." Perfektní snímok od režiséra Balaguera ( Rec, Películas para no dormir: Para entrar a vivir ) z produkcie Yuzny, nás vtiahne atmosférou a tajomna, mysteriozna a samozrejme temnotou, ktorá sa čím ďalej, tým viac a viac objasňuje a aj dom, z ktorého toto zlo pochádza 80 percent. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Soudě podle Obitova komentáře a hodnocení bych Temnotu odhadoval na dobrý film. Možná se ptáte, proč jsem zmínil zrovna tohoto uživatele. No jde o to, že pokud se chci podívat na nějaký horor, je to právě Obitus díky kterému se, a většinou velice dobře, rozhodnu. Ovšem tentokrát jsem dopadl trochu jinak. Temnota mi připadala prostá až ouha. Režisér se sice snaží vytvořit nějakou tu dusnou atmosféru poukazováním na fakt, že tahle tma nejspíš není tak docela v pořádku, jenže jeho omílání nakonec působí spíše rozpačitě než hrůzně a to ani nemluvím o tom, že tahle atmosférka je stejně k ničemu, když není využita. Tma se rozšiřuje a divák se začíná spíše bát aby se zase nezačaly kutálet pastelky pod postel než o ne zrovna dobře napsané postavy. Už na začátku mě trochu štvalo neustále opomíjení skutečnosti, že tomu mladému chlapci někdo prostě ubližuje, nevadilo by mi, kdyby si toho nikdo nevšímal, ale spíše mě vytáčelo, že dcera o tom ví a pořád se o tom snaží rodiče, mimochodem značně nesympatické, informovat. Jenže ti jsou skutečnosti uzavřeni. Když už jsme se dostali k té vydařené rodince, možná by nebylo od věci podívat se na ně trochu blíže... Regina - nejspíše hlavní postava příběhu, která stejně jako Rachel v Kruhu snaží přijít záhadě na kloub. Režisérovi značně hraje do karet Anna Paquin, kterou opravdu vybral velice trefně, do role se hodí a nehraje nijak špatně. Paul - a opět se dostáváme ke Kruhu a vlastně i k Šestému smyslu, Paul je totiž chlapec, který ví... Přítomnost těchto dětí ve filmu působí většinou docela strašidelně, v Temnotě tomu tak není, neboť Paul je jen otravnou figurkou, která, jak se dozvíme až v samotném závěru, vlastně slouží jen jednomu jednoduchému účelu. Mark - tak psychopatického otce jsme už v jednom filmu viděli. Ano mluvím o Osvícených, kde však působil mnohem lépe... A konečně se dostáváme k mamce. Maria - není to zajímavá postava, ale Lena Olin se jí rozhodně zhostila lépe, než bych čekal. Jedná se spíše o zbytečnost, ale ve filmu také sehraje jednu, i když ne zásadní, roli. Celkově všechny hrdiny příběhu spojuje jedna věc - jsou špatně napsaní. A stejně tak dopadly i dialogy, které jako by z oka vypadly nějakému německému seriálu. Stejně tak můžu vytknout barvu obrazu, která se k hororu takového typu vůbec nehodí, ale proč psát jen kritiku. Co se mi na Temnotě líbilo byl začátek a závěr. Začátkem myslím úvodní sekvenci, která je také nejstrašidelnější částí filmu a závěr - ten nehappyend, vše mezi tím je nuda. No uznejte, co je to za horor, když u něj v noci usnete.... Škoda, mohlo to dopadnou mnohem lépe... ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • V upravenej verzii sa slovo „fuck“ nahrádza slovom „freek“. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama