Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 1

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (225)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel, ačkolik jsem se hodně těšil, nedbajíc komentářů zdejších, na Balaguérův počin, jsem velmi zklamán. Viděl jsem nejslabší horor španělské provenience posledních let. On by možná ani tak slabý nebyl, ale v porovnání s konkurencí vychází velmi špatně. Předně scénář, i když je zdánlivě promyšlený a komplikovaný, působí zcela triviálně, o ohraných hororových klišé se zmiňovat nebudu, to tu rozpitvává každý. Jen doplním, že tady to bohužel nefunguje. Atmosféra je nevalná, není budována nejlépe. Vše je tu tak nějak rozmístěno moc okatě (děti, slaboučké lekačky). Bohužel jsem film viděl s českým dabingem, který celkovému hodnocení ještě ubral. Balagueró se tu jen připravoval na své mnohem lepší kusy. Temnota patří k béčkovým nestrašidelným hororům, jejichž scénář působí dojmem TV seriálu vysílaného dopoledne. Škoda promarněného potenciálu. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Chudák hlavní hrdinka. Nastěhovat se do strašidelného baráku je na houby, ale když k tomu má taťku kterému šibe a mamku která je na pěst a blbá jak vydlabaný necky, tak se o malého brášku musí jako vzorná starší ségra postarat sama. A že to je opravdu ségra za všechny prachy. Na rozdíl od rodičů plně chápe, že mají vážné problémy a spolu s kamarádem začíná rozplétat temné tajemství domu. Temnota však postupuje dopředu a díky absolutní debilitě matky je hrdinčina šance na záchranu jich všech téměř nulová. Já jí držel pěsti celej film zase jednou postava, které člověk fandil a klobouk dolů před její statečností. Během filmu člověka mrazí v zádech a Balagueró opět jasně dokazuje, že umí tíživou, děsivou atmosféru podržet po celý snímek. Vydařený horor. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Byť je finále nad očekávání dobré, stejně to vzhledem k výrazně slabšímu úvodu vydá pouze na průměrný horor. Ten přes veškerou snahu působí spíše chaoticky, než strašidelně. To je velká škoda, neboť v lepším provedení by z mnoha záběrů skutečně mrazilo po celém těle. Další nespokojenost jsem pociťoval v případě nestabilní kamery, která jen podtrhla chaotický dojem ze sledování. A pak chápu, že už je těžké přijít s něčím originálním, ale vysvětlení zápletky bylo přinejmenším podivné. Naštěstí však finále celkem fungovalo, přičemž potěšil i nepříliš optimisticky vyhlížející otevřený konec. Takže úctyhodné tři hvězdy 60% ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Takto rozklížitelné rodinné vazby, navíc ještě živené podhoubím s vypěstovanou apatií vůči svým nejbližším logicky nemohou čelit náporu roztahovačné temnoty, kterou ani „seriózní děda(Giancarlo Giannini)“ s její narůstající mocí, již není schopen ukočírovat. :) Jen bych se vcelku s povděkem dopátrala smyslu, toho tolik diskutabilního obrázku „Tři vyschlé harpyje v podvečerním rozjímání“, kterýžto se otec(Iain Glen) pokoušel s takovou vehemencí pověsit na dokonalé místo. Ale dosud se mi nerozsvítilo..-)) ()

k212 

všechny recenze uživatele

Temnota si tě najde, temnota si to zařídí ... tak to je! Fatalistické, nevyhnutelné, strašidelné, bezvýchodné stanovisko. Brutalismo ze španělské provenience, kdy relativně neznámé reáliie a výprava zapracují na celkové atmosféře z šedesáti procent, pak následují neokoukané herecké tváře a konečných pár procent tvoří ne příliš inovativní děj. Už dlouho jsem neměla tolik stísněný pocit, už dlouho mě nenadchl u hororu takový grandiózní závěr - tedy simultárně probíhající děj se stejnými postavami a následná brutálně fatalistická katarze. Jo, tentokrát jsem to sezřala i s přívdavkem. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama