Reklama

Reklama

Billy Elliot Muzikál

(divadelní záznam)
  • Velká Británie Billy Elliot the Musical
Trailer

Legendární představení muzikálu Eltona Johna a Lee Halla z londýnského West Endu v režii Stephena Daldryho. V hlavní roli famózní Elliott Hanna. Anglie osmdesátých let. Obyvatelé anglické hornické obce Durham zažívají krušné chvilky. Mnoho z nich přišlo o práci, v kraji vypukají nepokoje, stávky, potyčky s policií. A do toho všeho se jeden malý jedenáctiletý kluk rozhodl, že se nechce stát boxerem, aby se uměl prát o práci i o lepší živobytí, ale že chce tančit... Muzikál Billy Elliot vznikl pět let po uvedení nesmírně úspěšného stejnojmenného britského filmu. Scénář, režie i choreografie byly dílem původních autorů – Lee Halla, Stephena Daldryho a Petera Darlinga, hudbu napsal Elton John. Premiéra se konala roku 2005 v Londýně, následovala newyorská Broadway, Austrálie, Kanada a několik dlouhých turné. Z jednoho z nich je záznam, který dnes uvidíte. Vznikl v roce 2014 a exceluje v něm nejmladší představitel hlavní role v historii tohoto muzikálu. Neuvěřitelně talentovanému a charismatickému Elliottu Hannovi bylo v době, kdy hrál Billyho poprvé, pouhých deset let. Jeho výkon, v němž musel předvést kromě zpěvu a náročných prvků klasického baletu také přesvědčivé herectví, fascinoval nejen diváky a kritiku, ale i širokou odbornou veřejnost. Elliott Hanna se tanci věnuje i nadále velmi intenzivně – kromě jiného se už ve třinácti letech stal mistrem světa ve stepu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný velký znalec moderních muzikálů, a možná i proto bych upřednostnil klasickou filmovou verzi, ale i tak jde o navýsost působivou a hodně profesionálně odvedenou práci, kde stojí za to vyzvednout především výkon obou kluků. Na divadelních prknech ožívá příběh jedné cesty za snem, kde na konci stojí svébytný umělec. To vše v kulisách společenského střetu britských horníků a jejich snahy o udržení sociálního postavení s novými pořádky raženými vládou Margaret Thatcherové. Celkový dojem: 85 ˇ%. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Filmová verze je možná akčnější, ale divadelní záznam má jednu velkou přednost - protože se zde nemůže stříhat a vše se tocí najednou", mnohem přesvědčivěji vynikají výkony hlavních představitelů. A to platí ve vrchované míře o Elliottu Hannovi, který byl vůbec nejmladším představitelem role z herců, kteří se v roli postupně od roku 2005 do roku 2015 vystřídali (začínal ve věku deseti let, při natáčení měl jedenáct). ()

Reklama

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Dnes ráno jsem prožil něco velkého – shlédl jsem muzikál Billy Elliott s Elliottem Hannou v hlůavní roli. Byl to jeden z největších uměleckých zážitků posledních let. Velké umělecké dílo o lásce k tanci, přátelství, solidaritě, humanitě a toleranci a v neposlední řadě o věčné mateřské lásce. Film o tom, že člověk má být vždy svůj, být individualita, nesplynout s davem, nepřejímat cizí náhledy, které zabíjí jedinečnost osobnosti každého talentovaného jedince, ale platí to i o člověku, který talent nemá, ale chce něco ukázat a dokázat a být tak prospěšný jiným, Jedinečný výkon všech a hlavně mladičkého Elliotta v titulní roli. Film z tohoto unikátního představení se ihned dostal do mé desítky nejoblíbenějších filmů... Je to dílo tak vysokých uměleckých i lidských kvalit, že mne přivedlo až k vytržení, že někdo dokáže něco takového stvořit. Nejméně pětkrát jsem měl v očích slzy a jsem na to hrdý, i když jsem kluk. Je to i muzikál o naději, že jednou umlčení zase promluví a na zemi bude líp, nebude hlad, špína a nenávist, nebude utlačovatelů a nespravedlivě trpících. Doporučuji všem, kdo toto skvělé představení ještě neviděli, ať tak rozhodně učiní, je to nezapomenutelný zážitek! ()

Lillyilly 

všechny recenze uživatele

Zachytila jsem to na ct art a za me teda naprosta bomba. Sceny byly promakany skvele zahrany a vtipny. Tanecne to bylo naprosto vynikajici! Ja jsem se nemohla odtrhnout. A Elliot Hanna to nejen skvele odtancil ale naprosto prirozene zahral vcetne emotivnich casti. Bravo. Ja si to pustim znova. Ovsem mam rada i filmoveho Billiho Elliota, ten byl taky vyborne zpracovanej. ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

To DVD jsem si v podstatě pustil jen a pouze kvůli tomu, že jsem po ruce neměl nic kloudnějšího a od začátku do konce jsem na to koukal s otevřenou pusou a mám sto chutí vzkázat těm našim muzikálovým ,tvůrcům‘, aby se podívali na to, jak se má jevištní muzikál dělat. Jistě, i v ČR/SR se najdou dobré kousky, ale tohle je jednoduše famózní. Hudbě vytknu jenom tolik, že jí bylo zatraceně málo, super byla i choreografie ... ono ten muzikál se vůbec neohání nějakou extra-super-mega výpravou, vše je přirozené a uvěřitelné, víc jednodušší než složitější. Větší důraz se klade na dialogy a na stvárnění souvisejících emocí. Rozhodně to chci vidět naživo. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Ann Emery v roli babičky byla jedinou herečkou z originálního představení z roku 2005, která se představila v zaznamenaném představení. (Pluto_petr)
  • Záznam představení byl promítán v kinech po celém světě včetně České republiky. Verze promítaná v kinech byla oproti DVD a Blu-ray  lehce upravena (byly změněny některé kamery a použity i záběry ze zkoušky den před představením). (Pluto_petr)
  • Derniéra se uskutečnila 9. dubna 2005, po 4 598 představeních (během nich se představilo 42 různých představitelů Billyho). Konec představení nebyl způsoben nezájmem diváků, ale nutností rekonstrukce divadla Victoria Palace Theatre, která byla součástí kompletní rekonstrukce oblasti Victoria Street. (Pluto_petr)

Reklama

Reklama