Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (259)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu napsal sám život a je tak neuvěřitelný, jak jen sama Indie může být. Ta také divákovi nabízí tak reálné kulisy, že ostatní produkce nemamjí šanci ani za neuvěřitelných rozpočtů něčeho takového dosáhnout byť jen částečně. Tu omšelou, oprýskanou, upatlanou, otlapanou špinavou pachuť ničím nenahradíte... A pak je tu ještě jedna deviza. Hluboké velké oči indických dětí. To na diváka zabírá, už jsme se o tom koneckonců mohli přesvědčit v Milionáři z chatrče... Nevím proč, ale tady už šel místy na mne dojem jakéhosi kalkulu pro západního diváka. V Indii jsou takových dětí tisíce a nikdo po nich ani nevzdechne. S námi z civilizace ale opuštěné pětileté prtě na vlakovém nádrží v Kalkatě pěkně zamává... Na mne to působilo samozřejmě také. Jsem tátou a špatně se mi dívá na opuštěné mládě volající mámu se slzičkami v očích... V Indii jsem nikdy nebyl, ale chtěl bych ji vidět. Zároveň ale vím, že tohle a chudoba bude věcí, kterou tam budu těžko ustávat... Pro otřeseného diváka film ale nabere dle životní předlohy zvrat k lepšímu a ocitneme se v civilizaci. Tam se to kupodivu začalo lehce táhnout. Opět potěšila přítomnost Nicole Kidman v devadesátkovém outfitu tentokráte s kudrnatými rezavými vlasy na hlavě a kupodivu jí to opět seklo. Ona nestárne a i když si dá na hlavu kastról, bude pořád krásná ženská. Závěr filmu je opět dojemný a sám jsem ani nedutal jak to celé dopadne. Natočeno to bylo zručně, příběh sám je opravdu až neuvěřitelný. A až zase jednou bude někdo nadávat na Google jak nám leze do životů, třeba si vzpomenete na tenhle film a uvědomíte si, že někdy to není na škodu... 4 kousky uhlí. * * * * ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dev Patel je pro mě jedním z velmi zajímavých a dobrých mladých herců. Indické prostředí mě zajímá, protože je jiné, protože je krásné i temné ve své chudobě. Obojí se ve snímku "Lion" spojilo krásným způsobem, kdy finále tohoto filmu si přejete, i když víte, že nebude zadarmo. Velmi intenzívní film, a to myslím v dobrém. ()

Reklama

Alementina 

všechny recenze uživatele

Nic moc jsem necekala, krom toho, ze Dav Patel nam dle traileru dospel do peknyho chlapa, ale musim rict, ze asi jsem nejaká rozněžnělá, ale mě se líbil ten začátek filmu, který byl strašně zdlouhavý a moc se tam toho nenamluvilo... Navíc já mám vždy při cestování po Asii vnitřní problém s tím, když tam vidím ty děti, žebrající, spící na zemi apod. Svírá se mi z toho srdce a to jsem měla i při filmu. Taky mám kamarádku, která vždy říkala, že pokud by chtěla mít děti, tak adoptuje, protože na světě je tolik opuštěných dětí, tak na co přivádět vlastní, takže vim, že lidi jako Saroovi adoptivní rodiče opravdu existují. Nicole Kidman mi strašně leze na nervy a nemám ji ráda, ale tady byla překvapivě příjemná. Jen mě štvou ty hollywoodský krásný tvářičky, Dav Patel je přílišný hezounek a skutečný Saroo nebyl ani z poloviny takový krasavec, prostě typický Ind. Pro mě rozhodně lepší než Místo u moře, co tu nominaci na Oskara taky má. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pekný film o živote malého chlapca z Ganesh Talai, ktorý si to nešťastnou náhodou namieri do Austrálie, kde aj uplynulou dobou vyrastie. Jeho príbeh ma dojal a po závere som odišiel aj s malou slzou v oku. Jeden zápor tu ale je: Prílišná zdĺhavosť. Film bol síce nádherne natočený a výborne zahratý, no prvá hodina bola príliš zdĺhavá a nudná, vďaka čomu sa film stáva "len" silne nadpriemernou záležitosťou. Kvôli poslednej, dojemnej polhodine tomu predsa dám 4*. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

První polovina, odehrávající se v Indii, je skoro na plný počet. Člověk si jenom uvědomí, jak zhýčkaná a rozmazlená naše Západní civilizace je, se všemi přeplněnými supermarkety, hygienickými standarty a dostatkem pitné vody. Ty indické reálie jsou zde fantasticky podané, podobně působivě v nějakém studiovém hollywoodském filmu naposledy před 9 lety v Milionáři z chatrče. Bohužel zbytek filmu je natahované cosi, co by se v klidu dalo odvyprávět za 10 minut, přitom emocionálně mě to jen lehce lízlo. Je to škoda, potenciál tu byl. Ten film je jenom důkazem, jací mistři jsou bratři Weinsteinovy v propagaci svých filmů v předoscarové sezóně, krásně to chlapci dokážou u akademiků a novinářů protlačit, ty nominace jsou úplně mimo. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Skutočné meno chlapca je Sheru (Sunny Pawar), čo v preklade znamená lev. Odtiaľ názov filmu. (MikaelSVK)
  • Osmiletý Sunny Pawar (malý Saroo) se nemohl zúčastnit americké premiéry, protože mu bylo odepřeno vízum. (MessiM)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama